X
 
 

Приключва битката за Сталинград

2918 2
photo of Приключва битката за Сталинград

1943 г.

Битката при Сталинград (днешният Волгоград в Южна Русия), водена от юли 1942 до февруари 1943 г., е повратен момент в хода на Втората световна война. Това е един от най-кръвопролитните сблъсъци в човешката история, белязан с жестокост и незачитане на броя на цивилните жертви и от двете воюващи страни – СССР и Хитлерова Германия.

Включва няколко етапа: сраженията на подстъпите към Сталинград, борбата за контрол на самия град, както и съветската контраофанзива, която завършва с обкръжаване и унищожаване на немската 6-та армия.

Шведският писател Алфред Йенсен номинира Пенчо Славейков за Нобелова награда за литература

Преводач, журналист, кореспондент на шведски вестници в Европа, автор на многобройни пътеписи от пътуванията в славянските страни, ек...

Макар и да е предшествана от друга голяма съветска победа – в битката при Москва, Сталинградската битка е тази, която дава началото на постепенното изтласкване на Вермахта от съветските територии, окупирани през 1941-1942 г. По приблизителни изчисления в нея войските на Германия и съюзниците ѝ Румъния, Италия и Унгария губят около ¼ от личния си състав, воюващ на Източния фронт – загуба, от която така и не успяват да се възстановят. Съветският съюз, от своя страна, губи над един милион убити, ранени, пленени или депортирани войници и мирни жители.

Битката за Сталинград приключва на 2 февруари 1943 г.

Източник: Уикипедия

Софроний Врачански завършва първия препис на История славянобългарска

Свети Софроний Врачански, известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, а по-късно Врачански епископ, е български народен б...

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • муспи 2 муспи преди 6 месеца Профил на трол?
    Лесно е да се разглеждат събитията отдалече, но истината е душещипателна! Вермахта нахълтва в Съветския Съюз като по празен полигон, населението ги посреща като освободители, Сталин не дава да се реагира като на война, смятайки че Хитлер не се е справил с тази огромна армия юрнала се от самоинциатива, и скоро всичко ще си утихне и продължи да си изпълнява договорните отношения със Сталин. Когато А виж още ›› долф Хитлер разбира че други, потайни общества движат събитията, се вклучва за да остана на повърхноста, същите изживявания има и Сталин. Не така мислят евреите, да разчитат на лабилноста на психиката на Вождовете. Те поемат здраво юздите на войната, - това е особен вид участие - те командват и държат КТБто, а мужиците с милиони мрат по фронта и тила. Трагикомична е намесата на съюзниците - Англия и САЩ дебаркират на френското крайбрежие Нормандия когато Съветските войски воюват пред Берлин. Съюзниците се включват в дележа на плячката. Нито един евреин убит и на фронта и в тила, да не говорим за концлагерите, които са тяхен гешефт и при едните и другите. След войната при дислоцирането на огромната армиа по още по огромната територия за започване на Новите Петилетки, се раздавали Награди - Фронтовак. Награда утвърдена от Вожда за изкарване на войната на фронта и връщането като победител. Многомилионното население било смаено след като са му обещавали че след войната ще има Нова Икономическа Политика, по Ленинския НЕП, и въобще най после демокрация. Демокрацията се забелязва, че всички “Фронтовоци“ се оказват евреи, и получават съответно чувствителни за всеобщата разруха парични премии. Възмущението (всъщтност - презрението към това племе) прелива чашата и Вожда се разпорежда да му се даде демократичен вид. Кой да му даде приличен вид! - Отдела по Агитация и Пропаганда на Армията, естествено на 100% евреи. Заказа е изпълнен типично по еврейски, - “Фронтоваци“ са биле тези дето са издавали армейския вестник “Фронтовак“. Демек, многомилионна редакция?! Но никой не протестира, не се и засмива - такива работи се приравняват с антисемитизъм. Чак Солженици бегло засяга и този случай, като ехидно приключва със “знае ме ги ние тези Фронтоваци!“
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Янкее ти си една до..на Ку.ва.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 август

Овен Сутринта няма да ви завари в добро настроение, но към средата на деня нещата ще се променят. Личен проблем ще получи разрешение о...