Роден е Едгар Дега

5800
Роден е Едгар Дега
Снимка: iStock/Guliver

Илер Жермен Едгар де Га, или Едгар Дега, е френски живописец, график и скулптор, един от най-видните представители на импресионизма.

Дега е роден на 19 юли 1834 г. в Париж в аристократичното семейство на Огюст де Га и Селестин Мюсон. Баща му бил банкер, а майка му принадлежала към френско семейство, което се установило в САЩ. Той бил най-голямото от пет деца. На 13-годишна възраст Дега губи майка си и това е сериозен удар за него. По-късно, под влияние на новите социални идеи той променя фамилията си от де Га на по-малко аристократичното Дега.

Ранен период

Умира Джейн Остин

Джейн Остин е английска писателка, родена на 16 декември 1775 г. в Стивънтън, Хампшър, и починала на 18 юли 1817 г. в Уинчестър.  ...

Желанието му да рисува се проявило още в детството му. През периода 1845 и 1852 учи в лицея Лудвиг Велики. Баща му иска той да стане юрист и през 1853 Дега учи в юридическия факултет на Парижкия университет, но няма особено желание да се занимава с право, а и доброто материално състояние на семейството му позволява той да се занимава с живопис без да се притеснява за препитанието си.

През 1855 г. се записва в Школата за изящни изкуства в класа на Луис Ламот, но намира курса му за много безполезен. През 1856 г. неочаквано за всички той зарязва учението и заминава за Италия. В този период негов кумир е Веронезе. Дега пътува из Европа, за да изучи платната на Дюрер, Рембранд и Гоя.

 Сини танцьорки, пастел

Едгар изучавал творбите на големите майстори в живописта в Лувъра. По време на своя живот той посещава няколко пъти Италия, където имал роднини по бащина линия и имал възможността да се запознае със шедьоврите на италианските ренесансови майстори. Особен интерес у него предизвикват платна на Белини и Джото. Въпреки стремежа си да познава класиците обаче, Дега не се стреми да следва класическия шаблон. Неговите фигури са малко ъгловати, движенията им резки, а формите далеч от съвършените.

През 1860 той открива свое студио в Париж. Рисува портрети както и много исторически сюжети, които били особено популярни теми сред клиентите на художниците по това време. Към този период се отнася и знаменития му автопортрет с цилиндър и ръкавици. Бързо се установява в арт средите в Париж, като не изпитва финансовите затруднения на своите съвременници. През 1866 изоставя историческите сюжети. В началото на 60-те, по време на едно негово посещение в Нормандия, Дега бил очарован от конете и те се превръщат в една от неговите любими теми, заедно с балета.

Публикувана е повестта на Селинджър "Спасителят в ръжта"

Спасителят в ръжта е роман от американския писател Джеръм Дейвид Селинджър, една от най-известните му творби. Публикувана за първи път ...

Импресионист

През 1861 г. Дега се запознава с Мане и приятелството им продължава до смъртта на Мане, прекъсвано от чести свади. Младите творци, чиито творби са отхвърлени от журито на Парижкия салон (1863) – Моне, Реноар, Сисле, Фредерик Базил и др. се обединяват около Мане и Дега и по-късно стават известни като импресионисти. Мане и Дега рисуват конни състезания.

Френско-пруската война

През 1870 г. вълната на френско-пруската война стига до Париж. Също както и Мане, Дега се записва доброволец в армията. Служи в пехотата и артилерията. По време на войната се простудява и губи част от зрението си.

След края на войната Дега отива във Великобритания, а после посещава и САЩ, където има роднини по майчина линия.

Регистрирано е най-голямото изригване на вулкана Етна

Етна е активен вулкан в североизточната част на остров Сицилия, (Италия). Височината му е 3323 m. Изграден е от базалти. По склоновете...

През 1873 г. се връща в Париж. За него настъпват тежки времена. Умира баща му и цялото му наследство отива за покриване на дълговете. Едгар вече сериозно се замисля над идеята да излага платната си за продажба. В това време Мане решава да реализира идеята на покойния вече Базил и да организира обща изложба на творците от кръга на Мане и Дега. Така на 15 април 1874 под името „Анонимно дружество на художници живописци, скулптори, графици и др.“ се открива първата изложба на импресионистите.

Към 1882 г. зрението му се влошава рязко. Проблеми с него той е имал още в армията. Дега се ориентира към пастелни техники, а после и към скулптура, тъй като не изискват такова добро зрение. Трябва да се отбележи, че Дега е практически универсален художник, не само от гледна точка на жанра, а и откъм техниката, с която изпълнява творбите си.

Последни години

Почти 10 години преди смъртта си Дега практически спира да рисува. Картините му се продават за баснословни за онова време цени.

Едгар Дега умира на 27 септември 1917 г. в Париж на 83 години като признат художник, който се счита за един от най-оригиналните и ярки творци на импресионизма. Погребан е на гробището Монмартър в Париж. Оставя след себе си повече от 2000 пастелни и маслени картини, акварели, както и повече от 150 скулптури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Йорданка Филаретова

Родена е Криста Волф

Роден е Ото Грос, австрийски психоаналитик и психиатър

Роден е Ами Буе, геолог, географ, картограф и етнограф

Роден е Асен Петров, български хирург, учен и преподавател

Роден е Йохан Щраус, австрийски композитор (ВИДЕО)

Сър Уилям Хершел открива планетата Уран

Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World Wide Web

Роден е Астор Пиацола (ВИДЕО)

Астрономи от НАСА откриват пръстените на Уран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com