X
 
 

Роден е Софроний Врачански

1540 7
photo of Роден е Софроний Врачански
Снимка: Уикипедия

1739 г.

Свети Софроний Врачански, известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, а по-късно Врачански епископ, е български народен будител, духовник и пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски. В началото на 19 век той е приеман от руското и румънското правителство за основен представител на българската общност. Канонизиран е за светец от Българската православна църква с писмен акт на патриарх Кирил през 1964 г.

Стойко Владиславов е роден през 1739 година в Котел в семейството на заможен търговец на добитък. Самият той се венчава с Ганка Хаджиатанасова, с която има четири деца: Цонко, Владислав, Мария и Ганка. Цонко се оженил за Гана Хаджи Танасова и е бащата на княз Стефан Богориди (Стойко Цонков Стойков) и Атанас Богориди (Атанас Цонков Стойков). Мария е майка на бъдещия епископ Поликарп Патаролийски.

Речта на американския президент Роналд Рейгън, в която той нарича СССР "империя на злото"

Империя на злото е политическо клише, използвано за първи път от президента на САЩ Роналд Рейгън по отношение СССР. Обозначава силна ...

Софроний Врачански учи в килийно училище в родния си град по църковнославянски и гръцки църковни книги. Работи като абаджия, но се забелязва стремежът му към духовни занимания. През 1762 година е ръкоположен за свещеник, работи и като учител и книжовник в Котел. Голямо влияние върху дейността му оказва срещата му с Паисий Хилендарски през 1765 година в Котел. Отец Паисий му показва „История славянобългарска“, от която той прави препис, известен днес като Първи Софрониев препис. Самият Стойко Владиславов пътува до Света гора през 1770-1775 година.

През 1792 година напуска Котел, служи в енорията в Карнобат. Пътува до Цариград, Света гора, Анхиало, Арбанаси и през 1794 година става монах в Къпиновския манастир, а на 17 септември същата година е ръкоположен за епископ на Враца под името Софроний. Там развива обществена дейност и по някои сведения става инициатор за изпращане на политическа делегация в Москва от името на врачанските граждани. Поддържа връзки с гръцките фанариотски среди, посещава и манастира „Седемте престола“ в Стара планина, който е във Врачанска епархия. След случилите се през 1797 година размирици във Враца с участието на войските на видинския паша Осман Пазвантоглу напуска града и пътува из Северозападна България. За три години се задържа във Видин, където по това време управлява като полунезависим владетел Пазвантоглу. Този период е важен за изясняване на целите му като писател.

През 1803 година Софроний Врачански заминава за Букурещ, където служи като висше духовно лице. От епископската длъжност е освободен по негово настояване, но продължава да се подписва като Софроний Врачански. От 1806 до 1812 година е един от най-видните представители на българския народ в отношенията с руското командване след Руско-турската война. През последните си години се оттегля в манастир край Букурещ.

Най-добрите свои творби Софроний Врачански пише в букурещкия си период. „Кириакодромион, сиреч Неделник“ е сборник от поучения и слова за всички неделни и празнични дни в годината, написани въз основа на църковнославянски и гръцки източници — единственото отпечатано съчинение на Софроний Врачански. Отпечатан е в град Ръмник-Вълча през 1806 година. Сборникът има историческо значение — поставя началото на новобългарската печатна книга и налага говоримия език като книжовен. Книгата става широко популярна под името „Софроние“. Пише и друг сборник — „Неделное евангелское толкование“ (1805, Регионален исторически музей, Шумен). „Житие и страдания грешнаго Софрония“ и „Възвание към българския народ“ превръщат Софроний в най-видния представител на българската литература от началото на 19 век.

Александър Бел получава патент за изобретение, което той нарича телефон

Александър Греъм Бел е северноамерикански учен, изобретател и бизнесмен от шотландски произход, основоположник на телефонията, осно...

Неизвестна е датата на смъртта на Софроний (датира се по последния подписан документ от 2 август 1813 година). Същата година Димитър Попски пише за него ода. Канонизиран е за светец на 31 декември 1964 година от Българската православна църква, а паметта му се чества на 11 март.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • от лекция за подготовка на кадри на военното ни разузнаване: 2 от лекция за подготовка на кадри на военното ни разузнаване: преди 9 месеца Профил на трол?
  "Княз Багратион, генерал-лейтенант от руската армия, главнокомандуващ руската Дунавска армия по време на руско-турската война 1811-1813 г.(която не е за освобождаване на българите) ползвал като свой източник именно Софроний Врачански. Още през 1807 Софроний Врачански се е срещал с главнокомандващия Днепърската армия, генерала от кавалерията Иван Михелсон, военачалникът разгромил селския метеж виж още ›› на Емелиан Пугачов. Същата година генерал Михелсон умира и РУСНАЦИТЕ ПРЕХВЪРЛЯТ Софроний Врачански да изпълнява разузнавателните задачи за фелдмаршал А.Прозоровски и ген.-лейт.Багратион, граф Н.Каменски, фелдмаршал Кутузов, адм.Чичагов и ген.М.Милорадович." Всъщност България не получава свободата си нито тогава, нито 1828-29 с Гърция или поне автономия като Сърбия , нито при Александър II. НО процесът на обезбългаряването на долнодунавските княжества, плътно населени с българи от векове, придобива нови форми и измерения. Независимо от Кримската война (1856), по фанариотска линия този процес ДОВЕЖДА ДО създаването на изкуствената държава Румъния, чийто фанариотски елит е използван от русия в много акции и войни срещу битките на България за национално обединение (1912-1918). В Молдова ОБАЧЕ не Никола Богориди,правнук на Софроний Врачански,а Йоан Кантакузин свързан с византийския род Кантакузиникурдисват за княз - всичко за руската мегали идея - каква България - ЕДНА ДУНАВСКА ВАСАЛНА област - това договарят руснаците и с австроунгария и със султана - русофиленето и до днес си е национално предателство
 • дядо иван грозни:"нет българи - нет проблема" балканска серия 2.1 дядо иван грозни:"нет българи - нет проблема" балканска серия преди 9 месеца Профил на трол?
  в поредната Руско-турска война на Кръстовден 1810г. командващият руските войски напускащи СВИЩОВ заповядва: „Сжечь город! Разрушит до основанию цитадель!“ 2000 ГОДИШНИЯ Град е изпепелен. Крепостта е взривена.Изгорени са и две големи православни църкви. От 9-те православни метоха - на манастира „Св.Екатерина“ в Египет,на манастира Зограф и др. остава само метоха на Хилендарския манастир с църквата виж още ›› - В двора й са погребани мощите на Св. Дамаскин Габровски, свещеномъченик Свищовски – проигумен на Хилендарския манастир - руснаците ги отнасят.Оцелява и малка църква на калето. Но изпепеляването на Свищов не е достатъчно за руския генерал. Той нарежда населението на града да се изсели във Влашко и лодките да се потопят, за да не могат да се върнат обратно. Свищовлии се заселват в Мавродин, недалеч от Дунава, други отиват в Букурещ и в отсрещния Зимнич, В Крайова, Галац, Браила, Брашов и др. На едно от свищовските семейства внук е румънският ген.Коанда,който помни българския си корен и 1913 г.пледира за България. Неговият син е един от създателите на френските реактивни самолети. Днес летището в Букурещ носи неговото име. 1810 изглеждало, че е краят на Свищов! Но през зимата Дунавът замръзва. По леда свищовлиите се връщат Отиват на своите необрани лозя, затрупани със сняг - от снега гроздето, което изнасят в Цариград и Солун е станало още по-сладко и към Коледа го продават -с парите почват възстановяването и Свищов отново става един от най-многолюдните градове по Дунава. Първо строят училище и възстановяват изгорелите си църкви.Историята на града почва да се определя – преди „изгорелството” или след „изгорелството”. През 1829 г. Руската армия след като с масово участие на българско опълчение дава свобода на гърция и автономия на сърбия отново на връщане изгаря Свищов. Този път е унищожена половината от града. Бежанците от това пожарище ИЗДИГАТ във влашко Александрия. Пътят от Зимнич към него и по-нататък към Брашов е наречен „Свищовски път“- водел към Европа! Жив е споменът за лозята в свищовското възкресение в свищовският фестивал на виното в седмицата около Кръстовден, възстановен след началото на демократизацията - наречен е „Свищовски лозници”! Сега подпалвачите им турят с размера на пловдивския альоша в цял ръст руски цар"освободител" - за назидание - руските покровители на православието на връх Петковден 1915г.бомбардират от морето и от въздуха и Варна
  : 0 !
 • дядо иван грозни:"нет българи - нет проблема" балканска серия 2.2 дядо иван грозни:"нет българи - нет проблема" балканска серия преди 9 месеца Профил на трол?
  в поредната Руско-турска война на Кръстовден 1810г. командващият руските войски напускащи СВИЩОВ заповядва: „Сжечь город! Разрушит до основанию цитадель!“ 2000 ГОДИШНИЯ Град е изпепелен. Крепостта е взривена.Изгорени са и две големи православни църкви. От 9-те православни метоха - на манастира „Св.Екатерина“ в Египет,на манастира Зограф и др. остава само метоха на Хилендарския манастир с църквата виж още ›› - В двора й са погребани мощите на Св. Дамаскин Габровски, свещеномъченик Свищовски – проигумен на Хилендарския манастир - руснаците ги отнасят.Оцелява и малка църква на калето. Но изпепеляването на Свищов не е достатъчно за руския генерал. Той нарежда населението на града да се изсели във Влашко и лодките да се потопят, за да не могат да се върнат обратно. Свищовлии се заселват в Мавродин, недалеч от Дунава, други отиват в Букурещ и в отсрещния Зимнич, В Крайова, Галац, Браила, Брашов и др. На едно от свищовските семейства внук е румънският ген.Коанда,който помни българския си корен и 1913 г.пледира за България. Неговият син е един от създателите на френските реактивни самолети. Днес летището в Букурещ носи неговото име. 1810 изглеждало, че е краят на Свищов! Но през зимата Дунавът замръзва. По леда свищовлиите се връщат Отиват на своите необрани лозя, затрупани със сняг - от снега гроздето, което изнасят в Цариград и Солун е станало още по-сладко и към Коледа го продават -с парите почват възстановяването и Свищов отново става един от най-многолюдните градове по Дунава. Първо строят училище и възстановяват изгорелите си църкви.Историята на града почва да се определя – преди „изгорелството” или след „изгорелството”. През 1829 г. Руската армия след като с масово участие на българско опълчение дава свобода на гърция и автономия на сърбия отново на връщане изгаря Свищов. Този път е унищожена половината от града. Бежанците от това пожарище ИЗДИГАТ във влашко Александрия. Пътят от Зимнич към него и по-нататък към Брашов е наречен „Свищовски път“- водел към Европа! Жив е споменът за лозята в свищовското възкресение в свищовският фестивал на виното в седмицата около Кръстовден, възстановен след началото на демократизацията - наречен е „Свищовски лозници”! Сега подпалвачите им турят с размера на пловдивския альоша в цял ръст руски цар"освободител" - за назидание - руските покровители на православието на връх Петковден 1915г.бомбардират от морето и от въздуха и Варна
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Лично съм виждал документи,от които е видно,че Стойко Владиславов/Софроний/ е бил платен резидент на руското разузнаване. Един от агентите му е врачанският златар,търговец и чифликчия - Димитраки Хаджитошев, който е събирал сведения за него Турските власти разкриват тази агентурна мрежа,Хаджитошев убиват,а Софроний е принуден да преджапа Дунава и да бяга във Влашко.Каква Паисиева история,какви п виж още ›› ет лева - Паисий пише “История славнобългарска” точно срещу целенасоченото погърчване на българите чрез православието за целите на мегали идеята на руската империя - русия при ЕКАТЕРИНА 2 се обявява за наследник на Византия и се мъчи да заграби "византийското наследство"- Проливите и Цариград. Затова Българските земи са обект на руския интерес , но българския етнос е най-многобройния в европейската част на османската империя и Българската патриаршия макар и изместена от старата столица в ЦаРИГРАД от 1235г. заема мястото на отпадналият Рим в петте първи (по време) патриаршии - Втория Рим -Константинопол е завладян от кръстоносците и за Трети Рим е възприеман Търново, чийто владетел носи алените!! ботуши – затова е Велико Търново. Това са корените на концепцията за Трети Рим, на който ляга руската панславянска мегали идея.Претекста за войните е ‘’защита на православието’’ но не на българската патриаршия, която по прово е в древната пентархия - затова най-важното което екатерина2 извоюва е правото на русия по договора от Кючук Кайнарджа 1774г. да е ‘’покровителка’’ на балканското православие – така Московската патриаршия узурпира статута на БЪЛГАРСКАТА патриаршия в пентархията до достойнство като наследник на първоапостолската Охридска епархия - след 1774 в патриаршията в Цариград русия вкарва само гръцки попове службата е вече само на гръцки,заточване на български владици, масово горене на богатите бълг. църковни библиотеки В духа на "Мегали идеята" решаване на руския проблем с българите е чрез асимилиране и погърчване от фанариотите от Патриаршията, - който не е съгласен, руснаците масово преселват българи в блатата на Бесарабия -докато Екатерина Велика води войните си с/у султана руските емисари изселват по различен начин над 500 000 българи. Последиците от руските войни за българите са отрицателни. Българите дават жертви не само във военните действия, в които те се включват масово с опълчение на руска страна, а и от разорението на земите и селищата им от руските войски. Десетилетия са необходими след 1829 за икономическото възстановяване на разорените територии. Това важи особено за Добруджа, която е активно въвлечена като територия във войната. Но най-тежка с оглед българските интереси последица и от тази война е организираното от Русия след нея преселение на българите. "Дядо Иван освобождава" цели села и градове. Фактически Русия прочиства от българи територията от дунавската делта до Одринско. Явно Русия принудително разрежда българския етнически елемент в този коридор, за по-лесен натисккъм Проливите при следваща военна кампания. Но свободила Гърция русия превръща Османската империя в руски протекторат и продължава антибългарския курс - брани турското статукво по земите ни, дори когато е разклатено, като при египетската криза 1833г. и укрепва руското влияние в балканските държави чрез раздаване на български земи на съседите ни.
 • ха ха "инициатор за изпращане на политическа делегация в Москва от името на врачанските граждани. Поддържа връзки с гръцките фанариотски среди " - руски "възрожденец" 1.1 ха ха "инициатор за изпращане на политическа делегация в Москва от името на врачанските граждани. Поддържа връзки с гръцките фанариотски среди " - руски "възрожденец" преди 9 месеца Профил на трол?
  В България манастирите са средища, които акумулират всички възможни форми на обществен живот – религиозен, икономически и културен. След чуждото нашествие и завоеванието първата задача на манастирските средища е оцеляването на книжовността, спасяването на писмената традиция и разпространяването й - за дълъг период от време са и единствената опора на народността. Страната е покрита с плътна мр виж още ›› ежа от метоси в по-важните селища – те са едновременно молитвен дом, страноприемница и средище за просвета. С най-добре развита мрежа от метоси са разполагали най-големите български манастири – Рилският, Зографският и Хилендарският. През вековете без собствена държавност не се е прекъсвала тази монашеска дейност – за която българската историческа наука все още крие за да не се каже истината за антибългарската политика на русия - по договора от Кючук Кайнарджа 1774г. русия става пълнновластна договора от Кючук Кайнарджа 1774г. русия - русия вкарва само гръцки попове в църквите службата е вече само на гръцки, в килийните училища на метосите гръцкия става задължителен за изучаване (както след съветската окупация 1944г. руския стана задължителен за русофициране на българите) - негърчеещите се българи са предавани на османските власти като бунещи реда в империята. Руснаците въвеждат принципа : когато един манастир има по-малко от 6 монаха - преминава в ръцете на по-многоброен манастир - управлението е поверено на гърците и те не допускат увеличаване на броя на българските монаси - така се намаля драстично броя на българските манастири. Гръцката и Сръбската патриаршия са имали прави на самостоятелно съществуване и така са набирали средства за издръжка на манастирите си.Българските манастири са под управлението на Цариградската, но вече гръцка, патриаршия и по този начин са поставени в тежко материално положение.До договора от Кючук Кайнарджа 1774г. м/у русия и султана българските манастири са били най-многобройни,но впоследствие много са завзети от гърци и сърби за целите на мегали идеята на руската версия на трети рим.Паисий Хилендарски пише Историята си като обръщение към гърчеещия се съветник на екатерина велика евгениус вулгарис
  : 0 !
 • КОЙто не знае що Паисий пише "История славно българска" - поне тея цитати да прочете 1.2 КОЙто не знае що Паисий пише "История славно българска" - поне тея цитати да прочете преди 9 месеца Профил на трол?
  "Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи ... Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък и от римляни и от гърци ..." За виж още ›› ръката на св.Паисий Хилендарски във втория предговор е:"Преписвайте тая историйца и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат и пазете я да не изчезне!" ...и тя изчезна и я фалшифицираха - българите бяха претопени от морето новопоявили се с руските имперски интереси към българските земи славяни - точно както водите на комунделския язовир копринка заля пищната столица на тракийския цар - каква история каква 5-та патриаршия - третия рим е русия - започват с р и българите са им смъртни врагове - на аксаков не случайно сме си кръстили централна улица в столицата си - негова е историческата истина:всяко тържество на България е смърт за русия
  : 0 !
 • 1.3 преди 9 месеца Профил на трол?
  множество млади високо образовани БЪЛГАРИ, които не само осъзнават себе си като част от българския народ, ами и го демонстрират точно в борбата за Независима Българска църква - през 1844 г.цялата българска общественост - в Цариград и по всички български земи признава за свои безусловни водачи БЪЛГАРИТЕ Неофит Бозвели и Иларион Макариополски.В тях народът ни намира първите си общонационални полит виж още ›› ически лидери. Русия трябва да възстанови Византийската империя, за да има излаз на Егейско и Средиземно море и полага систематични и целенасочени антибългарски усилия чрез гръцката Патриаршия.На 3 април 1860 г. по време на великденската служба епископ Иларион Макариополски не произнася името на ГРЪЦКИЯ патриарх - по канона това отхвърля неговата духовна власт. Многобройните българи на литургията бурно одобряват този акт. А вестта за него бързо се разнася. Русия всячески пречи на ВЪЗРАЖДАНЕТО на БЪЛГАРСКАТА Църква. Независимо от злокобната руска намеса обединила гръцкото и сръбско духовенство и народи срещу българите, БЪЛГАРСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ УСПЯВАТ - Българската екзархия е учредена с ферман на султана февруари 1870: bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F#/media/File:Bulgarian-Exarchate-1870-1913.jpg - екзархията съдейства за обединяването на българските земи и ръководи просветното дело в тях и в изоставените от русия под османска власт български земи.Противопоставя се на сръбската и гръцката пропаганда под диктата на руските консули. До Балканската война в Българската екзархия са епархиите: Охридска, Битолска, Скопска, Дебърска, Велешка, Струмишка, Неврокопска, Костурска, Леринска (Мъгленска), Воденска, Солунска, Поленинска (Кукушка), Серска, Мелнишка, Драмска и Одринска. Първите 7 се управляват от български владици, а останалите – от екзархийски наместници.След погрома над България спретнат от русия в Междусъюзническата война екзарх Йосиф се премества в София.Последния Български екзарх Стефан, който 1943 г. активно участва в спасяването на българските евреи, 1948г. е ИЗСЕЛЕН от София поради откритото си несъгласие с наложената от сссруски окупатори безбожна антибългарска власт.За евреите по света екзарх Стефан е символ на спасението и българщината."Ако хуманизмът бе критерий - България трябва да приема Европа, а не обратното“, Емануел Зисман в реч за екзарх Стефан
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 15-16 декември

Овен Празничната еуфория и цялата тази приповдигнатост ви идват твърде много. Вие умеете да контролирате емоциите си и се чудите защо...

Последно в Актуално