X
 
 

Русия и Прусия си разделят Полша

4040 2
Русия и Прусия си разделят Полша
Снимка: Pixabay
1772 г. – т. нар. Първа подялба на Полша, извършена от Прусия, Русия и Австрия. От Полша е откъсната около 30% от територията ѝ и 4 млн. от населението ѝ.

1793 г. – Втора подялба на Полша, извършена от Прусия и Русия. От територията ѝ са отнети още 200 хил. km² и още 4 млн. души.

България и Румъния се присъединяват към Европейския съюз

Разширяването на Европейския съюз е процес на разрастване на Европейския съюз, при който се приемат нови държави членки. Началото на п...

1794 г. – Тадеуш Косцюшко организира в Краков въстание, като след потушаването му се стига до Третата подялба на Полша, извършена отново от Прусия, Русия и Австрия.

1795 г. – Полша е изтрита от картата на Европа. Губи независимостта си до Първата световна война. Разделена е на три зони – руска, австрийска и пруска. Има изключително много емиграция на полското население към Хамбург, Дрезден, Цариград, но най-вече към Париж. Внушително е участието на поляци в армията на Наполеон.

1807 г. – след победните действия на Наполеон срещу Прусия той създава Варшавското херцогство, което е реверансът му към поляците. Княжеството съществува до 1815 г.

Руско-австрийско-пруски договори за подялба на Полша. Цар Александър I става крал на Полша. Създаване на велико кралство Познан и на свободния град Краков. Обявяване на конституцията на Александър I и неговото полско кралство.

Родена е Дона Самър

Ладона Ейдриън Гейнс  е американска певица и автор на текстове на песни, която набира популярност през диско-ерата от 70-те години...

1832 г. Николай I отменя с указ полската конституция.

1848/49 – полско участие в „пролетта на народите“; въстания в Познан, Краков и Лвов; отмяна на крепостничеството в Австрийската империя.

1850 – отмяна на митническите разпоредби между Русия и конгресна Полша.

1863 – избухва бунт срещу руското управление в Руска Полша.

Роден е Ръдиард Киплинг

Роден е на 30 декември 1865 г. в Бомбай, Индия. Учи в Лондон, където се формира неговият мироглед, включително и преклонението му пред ...

На 12 март 1999 г. Полша, заедно с Унгария и Чехия, е приета в състава на НАТО. Така за първи път военната организация приема страни, които преди това са били нейни врагове. Това разширяване предизвиква недоволството на Русия, но руският президент Борис Елцин в крайна сметка отстъпва и се създава група за сътрудничество между алианса и Москва. На 1 май 2004 г. страната влиза в ЕС, а на 21 декември 2007 г. – в Шенгенската зона.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители