X
 
 

Създадено е Българското опълчение

4552 44
photo of Създадено е Българското опълчение
Снимка: БГНЕС

1877 г.

Българското опълчение е военна част от състава на Действащата Руска армия на Балканския полуостров, в която българи-доброволци и руски военнослужещи се сражават на страната на Русия срещу Османската империя в Руско-турската война (1877–1878) за Освобождение на България. Българите-участници в Българското Опълчение след освобождението са наричани „опълченец-поборник“.

Най-ярката изява на Българското националноосвободително движение по време на Руско-турската война (1877 - 1878) е сформирането и действията на Българското опълчение.

Аварията в Чернобил

Чернобилската авария е тежка промишлена авария, възникнала на 26 април 1986 година в съветската Чернобилска атомна електроцентрала. ...

Първоначалната идея за неговото организиране, структура, задачи и т.н. се разработва от генерал-майор Ростислав Фадеев в записката „Болгарское дело в турецкой войне“. Руското военно министерство, основавайки се на нея, съставя главните положения „за организирането на българската войска“ - проект за създаването на българска въоръжена сила с военно-полицейски, конвойно-етапни и помощни функции в състав от 3 бригади и 6 конни сотни. Предвижда се след Освобождението от тази въоръжена сила да бъде развито пълно Опълчение. Окончателното решение за създаването на Българското опълчение е взето на 13 ноември 1876 г. от император Александър II по време на съвещание, в което участват великият княз Николай Николаевич и военният министър генерал Дмитрий Милютин. На 17 април 1877 г. (нов стил 29 април 1877 г.) главнокомандващия на Действуващата руска армия на Балканския полуостров Николай Николаевич издава заповед № 40 за създаването му. От императора са утвърдени и „Правила за създаването на Българското опълчение“.

Като основна задача на опълчението е определено оказването на съдействие на руските войски главно чрез поддържане на реда в освободените български земи. Фактическото създаване започва още на 31 март 1877 г. Първоначалното ядро от около 700 опълченци е образувано в Кишинев. и е наречено „Пеши конвой на главнокомандващия великия княз Николай Николаевич“. Разраства се след преместването на лагера край Плоещ. Формирани са 6 дружини, а през лятото на 1877 г. още 6. Броят на опълченците достига 7 400. До създаването на проектираните конни сотни не се стига.

Подборът на доброволците е извършен от „Комисия за приемането на доброволци“ , която преценява годността за военна служба. В редиците на опълчението са приети българи-доброволци от 14 до 65 годишна възраст. Личният състав е набран предимно от средите на участниците в национал-революционното движение и Сръбско-турската война (1876). Съдействие за набиране на доброволци оказва Българското централно благотворително общество в Румъния и Славянските благотворителни комитети в Русия. Опълченците са с права на военнослужещи от Руската армия.

За началник на Българското опълчение е назначен генерал-майор Николай Столетов. Началник-щаб е полковник Ринкевич. Назначени са щабни офицери, полковник Енгелхардт и подполковник Фьодор Де Прерадович.

По своята численост и структура опълчението е сравнимо с усилена военновременна пехотна дивизия. Състои се от 3 бригади всяка в състав, 2 дружини от по 5 роти.

Върховният съд на България осъжда на смърт участниците в атентата на гара Буново

Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 г...

Командири на Опълченски бригади : I-а полковник Корсаков, II-а полковник Леонид Вяземски, III-а полковник Михаил Толстой.

Командири на Опълченски дружини : I-а подполковник Константин Кесяков, II-а майор Куртянов, III-а подполковник Павел Калитин, IV-а майор Редкин, V-а подполковник Нишенко, VI-а майор Беляев.

Командири на самостоятелни дружини : VII-а подполковник Тизенхаузен, VIII-а щабс-капитан Мерчански, IX-а подполковник Лвов, X-а майор Доршлунг, XI-а подполковник Гаспаревски, XII-а майор Корниловеч.

Командният състав е от общо 136 офицери. Сред тях са и българите - офицери и подофицери в Руската армия: подполковник Константин Кесяков, капитан Райчо Николов, поручик Петър Алексиев поручик Делев, Петко Стоянов, Константин Шиваров, Атанас Узунов, Димитър Филов, Данаил Николаев, Стефан Любомски, подпоручик Стефан Кисов и Аврам Гуджев. Назначени са и дружинни лекари: Константин Бонев, Сава Мирков, Константин Везенков, Андрей Богданов, Иван Панов и Яков Петкович.

Опълченците преминават системна военна подготовка под непосредственото командване на руски офицери. Въоръжени са със стрелково оръжие, пушка „Шаспо“ обр. 1866 г. с тесак. Снабдяването се поема от бюджета на военното министерство и Московския славянски комитет.

Начало на Руско-турската освободителна война

Руско-турската война (1877-1878) между Русия и Османската империя е десета в поредицата от Руско-турски войни. Важна част от изострян...

Жителите на руския гр. Самара подаряват на Българското опълчение бойно знаме, наречено на града Самарско знаме. То е изработено още през 1876 г. и е предназначено за въстаналите през м. април българи. Знамето е връчено на 6 май 1877 г. в опълченски лагер край гр. Плоещ на III-а рота, III-а опълченска дружина от руския общественик и славянофил Пьотър Алабин и Ефим Кожевников. На него са образите на „Иверската Богородица“ и „Св. св. Кирил и Методий“ (днес се съхранява във Военно-историческия музей в София). След форсирането на река Дунав започва изграждане на 6 нови дружини, като в крайна сметка Опълчението надхвърля 10 000 души.

Първоначално руското командване се отнася резервирано към Българското опълчение и му възлага помощни интендантски функции. Поставено е под управлението на княз Владимир Черкаски. Добрата подготовка на опълченците, ентусиазма и желанието за участие в реални бойни действия променят първоначалния замисъл. На Опълчението вече се гледа като на ефективна бойна част. Причислено е към Предния отряд на генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Участва в боевете при Търново, Нова Загора, Джуранли и Стара Загора.

В началото на август 1877 г. е придадено към Шипченския отряд. Изнася основната тежест на Шипченската битка заедно с Тридесет и пети пехотен брянски полк и Тридесет и шести пехотен орловски полк. След затихване на боевете при връх Шипка е изтеглено за възстановяване. Участва в зимното преминаване на Южния отряд през Стара планина (под командването на генерал-лейтенант Фьодор Радецки). Проявява се в битката при Химитлийски проход, Шейновската битка и разгрома на Централната армия. Участва в прочистването на Източна България от скитащи остатъци на османски части, черкезка конница и башибозук в състава на Източния отряд.

Със забележителното си участие във войната, Българското опълчение се утвърждава като синоним на най-високите войнски добродетели на българската възрожденска нация. На Българското опълчение поетът Иван Вазов посвещава прочутата си ода „Опълченците на Шипка“.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

44 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  На русофилите и на руските тъпаци много здраве от ген. Иван Колев, изклал руските подли нашественици до крак!
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  останал е само един руски трол, и то най-тъпия - рублы нету, мъка, мъкааа
  : 123 !
 • Злощастната имитация на ''българин'' 14.2 Злощастната имитация на ''българин'' преди 8 месеца Профил на трол?
  е още по-несполучлива такава на ''руснак'': ''рублы нету,'' РублЕЙ нету'' бе чукча!!!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЯД 11.2, ген. Вазов никога не се е бил с англичани, а 5 от бомбардировачите, бомбардирали София са били руски! Нали са били съюзници!
 • А дали е така? 13.1 А дали е така? преди 8 месеца Профил на трол?
  ''Боевете, които се провеждат на 16, 17 и 18 септември 1918 г., са още известни като Дойранската епопея. Срещу дивизията на Вазов се изправят 3 английски и 2 френски дивизии, 1 гръцка тежка артилерийска бригада и един гръцки конен полк.''.3 АНГЛИЙКИ дивизии, ''компетенте''! Ако не вярваш - прочети му биографията във Wikipedia...И ако някой ти е казал, че вси виж още ›› чки във форума ядат доматите с колците - излъгал те е...
  : 67 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Wikipedia е за прости свинарчета, като теб! Там всеки пише каквото си иска! Ген. Вазов никога не се е сражавал с англичани - чети спомените му, ако разбира се можеш !
  : 164 !
 • Анонимен 13.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  "Компетентея" лъжлив, и зад ген. Вазов няма как да се скриеш: "Подновено е през нощта на 19 септември - англичани и гърци „заливат българските позиции като лава“, според сравнението на Владимир Вазов. Той отново разпорежда стремителни контраатаки на пехотата, подкрепена от артилерията: „След почти петчасова близка и свирепа борба между два храбри и достойни противника надделя българ виж още ›› инът, защото защитаваше родната си земя.“. За твое нещастие интернет НЕ е само Wikipedia. И тъй като технически няма как да цитирам ли не, давай името на статията като сайта:"Ген. Вазов - Героят при Дойран",pan.bg. Айде, със здраве!
  : 47 !
 • Анонимен 13.4 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Мишленце лъжовно, ти явно НЕ знаеш какво удоволствие ми доставя ''играта'' с форумни мишоци с развита фантазия? Време е да го научиш...Позоваваш се на спомените на ген. Вазов, ама с това си вкарваш автогол ,щото и аз мога да се позова на тях с не по-малко основание от тебе! Твоята дума срещу моята! Само че всички източници от интернет, които ще почна да ти цитирам, ще потвърдят виж още ›› МОЯТА дума, не ТВОЯТА! Кеф ти български, кеф ти англоезични (и не само български такива).
  : 44 !
 • Анонимен 13.5 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Да ти е сладко...и дано да не ти преседне:"Vladimir Vazov was a prominent General. His successful defence of Doiran made him a hero to the Bulgarians. The British infantry began its attack on the night of 24–25 April - 12 companies attacked the Bulgarian 2nd Brigade and after a bloody fight managed to take the "Nerezov", "Knyaz Boris" and "Pazardzhik" positions& виж още ›› quot;. Статия:A Rare & Unusual "BATTLE of DOIRAN" ( Greek Campaign ) 1914-15 Star Casualty Trio & Plaque.Сайт:medalsofengland.com
  : 41 !
 • Анонимен 13.6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  "ГОВНОЯД 11.2","прости свинарчета, като теб!"...мишленце лъжовно, нещо май кръвното вдигаш, а? Ми то високото кръвно е вредно и за гризанчовци като тебе...току-виж осиротял форума ... а ТИ определено ще ми липсваш..
  : 39 !
 • Анонимен 13.7 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Плъшок апетитен и послъгващ, там ли си още? Не си мисли че съм те забравил:"The second Battle of Doiran, with general Vladimir Vazov as commander, inflicted a heavy blow on the numerically superior British army, (...)". Статия: Bulgarian Land Forces , сайт: howlingpixel.com
  : 42 !
 • Анонимен 13.8 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Мишленце сиво, гризливо,лъжливо и бъзливо, в коя миша дупка се завря бе?!? Айде бе, напъни си граховото зърно и измисли нещо бееее...Примерно че потрошените от едничката дивизия на генерала са били руснаци, облечени в английски униформи...поне до безславното им отпадане от войната...малеййй, докъде я докарахме - да ти ''суфлирам''...а да видим сега дали подлежиш на реанимация. виж още ›› ..
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 6.1 - чети история , но не руския лустросан фалшификат 12 6.1 - чети история , но не руския лустросан фалшификат преди 8 месеца Профил на трол?
  след Кримската война русия е в изолация и няма повод за война за да стигне до нужните й проливи - още едно поражение като кримското и трябва да забрави за проливите за дълго - на русия й трябва повод за да може да върви дипломатическия алъш-вериш - но успешно българско въстание не й трябва, защото България в етническите граници на Българската Екзархия ще е пречка НЕПРЕОДОЛИМА към ПРОЛИВИТЕ - та виж още ›› и 6 е прав и 5.1 е прав - русия няма как да разгласи звератвата, защото следва логичния въпрос защо не помага на българите - даже оръжие отказват руснаците на българите , а и не случайно през всички войни на българска земя - русия изселва българи и ги заменя с черкези - това са кавказки мюсюлмани които хе са успели да русофицират въпреки невероятните жестокости над тях - руския съвет в началото на въстанието е да се запалят 2-3 черкезки села - черкезите имат закон кръв за кръв - накървява се въстанието и Великите сили се задействат - демек не им трябва оръжие на българите - русия ще дойде и ще ги спаси - единственото нещо на което може да се вярва на русия е НЕИСТОВАТА Й ОМРАЗА КЪМ БЪЛГАРИТЕ И В АЗИЯ И НА БАЛКАНИТЕ -НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА МЮСЮЛМАНИ ИЛИ ПРАВОСЛАВНИ ИЛИ КАТОЛИЦИ
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Първият балкански антиосмански съюз е създаден по ПРОЕКТ,указания и протекцияна на русия 1866-1868г. с договорите м/у Сърбия, Черна гора, Гърция, Румъния и българските емигранти под руски контрол в Букурещ Това е голям успех за Русия и граф Игнатиев - Русия се стреми към ликвидиране на последиците от Кримската война и Парижкия договор от 1856г. и установяване на контрол върху Проливите. виж още ›› НО българското етническо надмощие на Балканите през XIX век е сериозна заплаха за Русия -във Възраждането българския народ се консолидира, оформя се доминиращото ни етническо присъствие в Мизия, Тракия и Македония и прераства в мощното движение за църковно-национална независимост. Българите под руска зависимост са вмъкнати в комбинации на русция за противобългарски замисли. За България се предвижда съдбата на Полша, подложена първо на троен дележ, а след това на унищожение. Съюзните договори на трите балкански държави планират подялба на бълг земи - тези тайни проекти са за унищожение на българския народ чрез изтребление и асимилация от сърби, гърци и румънци. Така цар-освободител и графИгнатиев са предшественици на последващите панславистки руски АНТИБЪЛГАРСКИ комбинации на Николай II и Сталин. Николай II се опитва да унищожи България в Междусъюзническата война (1913) с противобългарски заговор на всички наши съседи. През Първата световна води война с/у България в Добруджа и в Македония по суша, въздух и вода, завършила с унизителен мирен договор в Брест-Литовск (3.3.1918)- пълна руска капитулация пред България Сталин разработва македонска нация и червен терор в България, бомбандира източна Блгария и спуска терористични десантни групи от въздуха и по вода , обявява война на 5.9.1944 и окупира България След Втората световна война РЕАЛИЗИРАТ ПРОЕКТА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ С КЪРВАВ ТЕРОР Това е официалната линия на русия след Кримската война та до днес - края на 60-те години на XIX век след отшумяване на балканската криза, от която печелят сърби, гърци, румънци, но не и българите русия няма сили да промени статуквото в изгоден план и възстановява стария курс на сближение с Османската империя. "Царят освободител" се връща договора от 1833г.- няма сили да наложи протекторат над Османската империя, но граф Игнатиев следва туркофилски курс твърдо и последователно. В "Записките" си сам признава, че е ТУРКОФИЛ, а не българофил, че неговата цел не е конфронтация с империята, а спечелване на султана като съюзник на Русия, което и става на Цариградската конференция след Априлското въстание - султана се отмята от решението за автономия на България и русия му оставя след войната област МАКЕДОНИЯ и БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ и протектората на Източна Румелия - руската цел е да няма обединена България
  : 1 !
 • Анонимен 12.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  След инструктажите от ул Козяк Сътворихме това.
  : 30 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  На русофилите и на руските тъпаци много здраве от ген. Иван Колев, изклал руските подли нашественици до крак!
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Най-много българска кръв са пролели руснаците и комунистите: 1. - Извършеният от комунистите Геноцид и Холокост над българската нация (1944-1989 г.) - http ://prosvetise.com/?p=8784 - Престъпленията срещу човечеството нямат давност! - 2. - Руските бомбардировки на Варна, Балчик и Каварна http ://ivo.bg/2011/10/20/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D виж още ›› 0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/ - 3. – Кой нападаше България 1804,1807,1828,1854 г.,опожари Свищов,Русчук,Силистра,Варна и отвлече повече от 300000 българи в Сибирските пустини? - Цар "освободител"! - http ://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=403 4. - Българските възрожденци срещу Русия http ://publicistika.blogspot.com/
  : 7 !
 • Владимир 11.2 Владимир преди 8 месеца Профил на трол?
  На американофилите и англофилите поздрав от ген Вл Вазов изклал до крак английските подли нешественици при Дойрон!!! А и от кап Димитър Списаревски свалял без жал англоамериканските бомбардировачи над България!
  : 50 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЕД Михаил Витанов /Октомври/, не е нужно да бъде питан който и било, при наличието на документи! Трябва да се чете, червен безроден тъпак! В Народната Библиотека се пазят два броя ОКУПАЦИОННИ договори между България и Русия! Пазят се и два броя разписки за изплатен ОКУПАЦИОНЕН дълг - първия /надявам се, че поне знаеш кой е първия!/ е с еквивалент 32.5 тона злато; вторият е за 26 тона злато! И виж още ›› в двата случая на ОКУПАЦИЯ, руснаците ни отмъкват Държавния Архив като ТРОФЕЙ, и отказват да ни ги върнат до ден днешен! Моля те, обясни ми къде видя "освобождение"? При това ако не бяха българските ОПЪЛЧЕНЦИ, Русия щеше да загуби и тази война, както загуби и предишните 12 войни от Отомонската Империя? И последно, но не и по значение, три от бомбардировачите, Бомбардирали София са руски - нали са били партньори!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  “Русофилите са като кърлежи, впили се в народното тяло.” З. Стоянов, Пловдив, в-к “Марица”, 15.авг.1884., уводна статия.
  : 75 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Забрави да споменеш и един руски хеликоптер ,че е участвал и два безпилотни дрона...хахахааа
  : 43 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  В сайта е НЕВМЕНЯЕМИЯ психопат Едноокия Циклоп !
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  главата ти не е сайт - циклоп има само там - ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА Х А ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА виж още ›› ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
  : 68 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Стига руски лъжи, Актуално! Българското опълчение НЕ Е военна част от състава на Действащата Руска армия! Българските опълченци спасяват Русия от загубата на поредната 13та война с Отоманската Империя!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Санстефанскея договор церайна окупация на България от Русия!
  : 3 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Янко Гочев: 139 години Русия крие подло оригинала на Санстефанския договор - http ://www .faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/yanko-gochev-139-godini-rusiya-krie-podlo-originala-na-sanstefanskiya-dogovor
  : 79 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Българското опълчение не беше ли създадено от НАТО ? Соломон Кретена твърди, че е точно така .
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Захарий Стоянов: "Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци виж още ›› с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее? Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин — Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете“. Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България. И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала! Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа калугер излиза дързостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия. Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александър III. Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!…"
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  1874г. граф Игнатиев представя резултатите от своята дипломатическа дейност така: "Поддържайки отлични отношения с Портата успяваме да придобием значително влияние в Турция’’ . Но укрепването на руското влияние в Цариград е използвано не за издействане на придобивки в полза на българите, а за ревизия на унизителния за Русия Парижки мир от 1856г., което тя частично постига през 1870-1871г. б виж още ›› ез война Туркофилският курс на русия продължава в началото на Източната криза през лятото на 1875г. А Априлското въстание НЕ е подкрепено от Русия – напротив чрез своите дипломати и агенти русия 1.променя плановете в Сливенския революционен окръг, за да се ограничи масовото участие; 2.провокира излишни кръвопролития чрез съвети за насилствено опожаряване на български села в Средногорието, уж да се принудят селяните да участват;3.чрез внедрени наемници ликвидират неудобните от организаторите и водачите на четническите акции (като следовника на Раковски и Левски - Хр. Ботев). Стратегията на Русия е турските жестокости над българите да подготвят почвата за нейна война на Балканите. Русия цели 1.с цената на обилно пролятата българска кръв да убеди българите, че без нейна помощ ‘’не могат да се освободят";2. за десетилетия наред българското революционно движениеда е под руски контрол в полза на руските комбинации на Балканите и в Европа. Русия не решава да води война веднага след потушаването му, а доста по-късно и то след като с ултиматум до Високата порта спасява Сърбия, а не българския народ! При подготовката на войната от 1876-1877г.русия сключва поредица от тайни двустранни споразумения, с които Източната криза (1875-1878) е решена в ущърб на българския народ. Русия има безпорен дипломатически "принос" за този неблагоприятен за нас резултат. Подписите на руските дипломати, инструктирани от руския цар’’освободител’’ стоят под трите антибългарски тайни договори , в които русия ПРЕДАВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ!. Със споразуменията от Райхщат и Будапеща Русия отказва да допусне създаване на "компактна славянска държава" на Балканите срещу териториални отстъпки в полза на Австро-Унгария (Босна и Херцеговина). Русия сама дава повод да я обвиняват, че не спазва поетите с Виена ангажименти, защото с примирието в Одрин Русия показно нарушава Райхщадското споразумение с Австро-Унгария. С Лондонското споразумение със своя основен враг по Източния въпрос Русия предопределя ‘’краха си’’ на Берлинския конгрес през лятото на 1878г. Тайното споразумение от Лондон доказва бутафорния характер на Санстефанския договор. То е укрито от българския народ, който е заблуждаван и тогава и досега, че западните велики сили са разпокъсали България. Тази ЗАБЛУДА поддържа Санстефанската измама. Последиците от руските подписи под споразуменията от Райхщад, Будапеща и Лондон за съдбата на българския народ са много тежки. През лятото на 1878г. общо извън Княжеството остава територия около 150 000 кв. км. с над 2 500 000 българи! По време на Възраждането българската нация има най-голям етнически масив на Балканите, което е опасност за руските планове, затова след 1878г. Оставаме по руско благоволение най-малката държава османски васал и фактически руски протекторат до Съединението,след което русия ни обявява за ПРЕДАТЕЛИ
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Коментар преинтересен.Няма да е зле все пак авторът му (тук прочетох:''Стратегията на Русия е турските жестокости над българите да подготвят почвата за нейна война на Балканите'') да се разбере с написалия в 5.1 ''А без помощта на д-р Джордж Уошбърн и на д-р Алберт Лонг, които станаха пряма причина за това спасително начинание нито щеше да се говори за „български“ нар виж още ›› од, нито пък руският цар щеше да прогласи ‘’освободителна’’ война...'' кой крив и кой - прав? Единият твърди, че още през 1876 руснаците са имали стратегия за подготвяне на почвата за войната и' на Балканите,а другият - че без намесата на докторите Уошбърн и Лонг руският цар нямало да прогласи войната...Щото хем имало предварителна стратегия, хем ако не били Ушбърн и Лонг - война едва ли щяло да има...или авторът на коментар 6 деликатно намеква, че двамата доктори са били ... руски агенти?!? А ... и по някой линк за полваната информация щеше да е добре да има...
  : 8 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  6. Тъпотия 2.2 Циклопа на Едноокия Невменяем ТЪПАК (Циклоп е единица мярка за тъпотия) !
  : 13 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • от кн.‘’ЗАВЕЩАНИЕТО НА УЧРЕДИТЕЛНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ’’, Д-р Кермекчиев : 5 от кн.‘’ЗАВЕЩАНИЕТО НА УЧРЕДИТЕЛНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ’’, Д-р Кермекчиев : преди 8 месеца Профил на трол?
  ’’Още от началото на самото освобождение у българския народ се роди идеята за въздигане паметник и храм в памет на своето освобождение. А никой не ще отрече че Първопрестолната Катедрала заедно с Народното Знаме и с Държавния Герб са равнозначущи символи на народността, равносилни крепители на народния дух и равностепенни представители и предводители на народа. Като такива, тези наши отличителни виж още ›› знаци трябва да носят само нашия български отпечатък, иначе ние не бихме имали правото да ги наречем „български“, и себе си „българи“. Тази идея се прогласи по най-тържествен начин от УНС, подкрепи се от българското правителство и се посрещна с най-голяма радост и въодушевление от целокупния български народ. Средствата за съзиждането на храма щяха да се събират само от народа, а не от бюджета, това се подчертава многократно... Не беше ли твърде естественно щото всеки един от представителите в УЧРЕДИТЕЛНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ да бъде дълбоко трогнат от мисълта и перспективата, че щеше да се увековечи силната ни признателност към нашите храбри опълченци, чийто велики и безсмъртни подвизи на върхът Св. Никола решиха войната и освободиха България? И не затова ли, Събранието реши „едногласно“ да се построи въпросния паметник на върха Св. Никола, на Шипченския Балкан? ... Да, беспорно за това и само за това; защото трепетния спомен за исполинския героизъм на българските опълченци на Шипка беше още съвсем свеж в 1879 година и гордо вълнуваше всички български сърца, както и днес още буди същия трепет и същата гордост у всеки българин - ония сюблимни стихове тогава избликнаха с патриотическото вдъхновение: Млади опълченци! ... Венчайте България с лаврови венци! ... На вашата сила царят повери Прохода, войната и себе, дори... - в дневника на заседание на 13.IV.1879 год. на УЧРЕДИТЕЛНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ няма доказателства, че Каравелов, Берон, Славейков или други някой е замислил, щото паметникът на Шипка и патриаршеския храм в София да свързват с неразривни връзки и на вечни времена историята на България с тази на Русия и Петербург със София и по думите на Дюкмеджиева такива паметници е трябвало да имаме на всички места, дето се е проляла българска кръв - заветът на УНС се отнася до въздиганието на един храм паметник на Св. Никола, на Шипченския Балкан. Историческата и националната святост на мястото избрано от УНС, не се намира нигде другаде по българската земя, тя се намира само на върха Св. Никола, на Орловото гнездо, прославено от българските опълченци, защото именно тамошния български подвиг реши съдбата на войната в полза на русите , но ... Ний знаем ,че в наш’то недавно Свети нещо ново, има нещо славно, Що гордо раступва нашите гърди И в нас чувства силни, големи плоди: Защото в Балкана има един спомен На безсмъртен подвиг - паметник огромен! Има едно име що вечно живей, И в наш’та история кат’ легенда грей, Едно име ново, голямо, антично, Като Термопили славно безгранично, Що отговор дава и смива срамът И на клеветата строшава зъбът! О Шипка! ... Ако, обаче, след всичко онова, което се е случило преди до Сан Стефано, след него и през 1915-1916 години, след всичките страдания, които българския народ претърпя в последните сто години от потомците на Ал. Невски, а последният възтържествува и бъде наново тронясан върху престола на нашата Народна Светиня, нам не ще остане друго утешение, освен да извикаме: Боже, пази България!''
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ''Инициаторите за нашето освобождение, това бяхме ние, българите. Народният гений, който през пет века беше задрямал, се пробуди и прояви своята жизненост във въстаническите движения, които увековечиха имената на Хаджи Димитра, Караджата, Левски, Ботев и др. Най-силният си полет обаче този народен стремеж за свобода доби в Априлското въстание и се изрази в девиза „Свобода или смърт“.Да, виж още ›› българите изобилно наториха със своите трупове и напоиха със своята кръв родната оная земя, Отчаяният им вик за свобода грозеше да остане „глас, вопиющ в пустине!“... Много дни се бяха изминали наистина, откакто въстанието бе потъпкано, дълги дни на страх, трепет, мъчения и бесилки и последните надежди бяха вече изчезнали. Но варварските кланета възмутиха от цяла душа директора и поддиректора на американския Робърт Колеж в Цариград , в който се бяха възпитали и се възпитаваха още много и видни българи. Без да губят време те убедиха Е. Пиерс да прати една подробна дописка на в. „Дейли Нюс“ - тази бе първата важна дописка, която се появи в чуждите вестници и тя потресе общественото мнение в цивилизования свят и раздвижи европейската дипломация. Подробни описания за кланетата се изпратиха от същите двама американци на всички посланици в Цариград и на много видни мъже в Английския парламент, което обстоятелство доведе до съдбоносната интерпелация на вицекраля на Ирландия - тя накара английското правителство да се заинтересува официално за зверствата над мирни и невинни българи, но двамата благородни американци знаеха много добре за апатията на европейската дипломация. Трябваше да се парализира пристрастна анкета. Това беше критическия момент на освободителното дело, защото от него зависеше да се създаде един „български въпрос“ в европейската дипломация. С едно упорито и неуморно постоянство двамата американци излязоха победители и от тази криза на задкулисните машинации на предстоящата анкета и уредиха американската анкета на Мак Гахан , кореспондент на „Ню-Йорк Хералд“ и на „Дейли Нюс“, те му дадоха и един верен драгоманин, г. Петър Димитров и от тази мисия именно излязоха онези потресни истини, които създадоха доведоха до Цариградската конференция. Без намесата на тези двама благородни американци викът на българите за свобода щеше да заглъхне и тежките жертви, които те бяха дали щяха да останат неизвестни. Цели 80 дни се бяха изминали наистина от зверската Баташка касапница, докато г. Мак Гахан да оповести на смаяния свят грозната истина!... 80 дни бяха лежали захвърлени по повърхността на земята обезобразени трупове, отсечени глави, късове от човешки тела и камари от съсирена кръв, до като г. Евгений Скайлер да опише тази покъртителна картина в оня свой паметен рапорт, който би трябвало да бъде написана със златни букви в архивата на нашето освобождение. Телеграмата на Мак Гахан след връщането му от Батак и рапорта на г. Скайлер спасиха от загиване освободителното дело, наченато тъй героически от българите. А без помощта на д-р Джордж Уошбърн и на д-р Алберт Лонг, които станаха пряма причина за това спасително начинание нито щеше да се говори за „български“ народ, нито пък руският цар щеше да прогласи ‘’освободителна’’ война... Трябва да се помни, че българите наченаха борбата на свобода или смърт, че двамата американци спасиха тази исполинска борба от заглъхване и най-сетне, че българските опълченци увенчаха с лаврови венци тази съща борба. Но народът не е направил още нищо, за да увековечи паметта на жертвите от Баташката хекатомба, нищо, за да ознамени вечно славния подвиг на българските опълченци при Шипка - съвременни Термопили и ключ на Освободителната война! Народът не е направил още нищо тъй също за увековечаване победите при Сливница. А тези именно са такива места за поклонение, дето всеки българин би трябвало да отиде и благодари на Всевишния, че живее в едно свободно отечество. А какво да кажа за двамата американци, на които дължим толкова много ... Скромни труженици на човеколюбието и на правдата те никогаш не са изявили ни най-малката претенция за признателност от нашия народ. И техните имена да се дадат на училища и на улици...’’
  : 0 !
 • с тайна руска антибългарска дипломация русия добива повод за''освободителна'' война 5.2 с тайна руска антибългарска дипломация русия добива повод за''освободителна'' война преди 8 месеца Профил на трол?
  След жестокото потушаване на Априлското въстание великите сили се споразумяват за свикването през декември 1876г. на Цариградската посланическа конференция, изработила проект за автономия на българските земи. Окончателният вариант в проекта за автономия на българските земи, приет от великите сили на Цариградската конференция е много близък до границите на Българската екзархия според султанския виж още ›› ферман от 1870г. Този проект обединява почти всички българи на Балканския п-в в единна територия по най-естествения признак - преобладаващо българско население. Това означава, че великите сили не ос-порват обхвата на българската етническа територия в Мизия, Тракия и Маке¬дония. Призракът на Обединена България плаши Русия. Тя се заема да НЕ го допусне, като ускори избухването на война чрез саботиране на Цариградската конференция. Протичат тайните руско-австро-унгарски преговори, база за Райхщадските споразумения и Будапещенските конвенции. Граф Игнатиев обещава руска дипломатическа подкрепа за оставане на голяма част от Балканите в Османската империя. Великият везир отказва да подпише автономията за България. Руското обещание е спазено и последиците са необратимо разпокъсване на българското етническо землище. България да не пречи на руското завоевание на Проливите. Разпокъсан и заблуден от руската измама българския народ е удобен инструмент за прокарване на руските интереси на Балканите. Отказът на Високата порта да изпълни решенията на Цариградската конференция слага край на мирното решаване на българския въпрос. Цената на ''освободителната''война я плаща българския народ.Планът на русия за разкъсване на бълг нация и бълг земи се реализира В резултат на тайните споразумения на Русия българските земи ще бъдат разделени завинаги - последвалите войните за обединение (1912-1918) няма да успеят да създадат целокупна България. Руско-турската война (1877-1878) нанася унищожителен удар върху Българската екзархия, чийто диоцез е необратимо разпокъсан - след края на войната руският комисар Дондуков НЕ допуска създаване на единна българска църква. Вместо свободна България се изгражда "Руско-дунавска област"БАЛКАНСКИ ПРОТЕКТОРАТ на Русия. Според Санстефанския договор това е окупирана територия за неопределен срок от 50-хиляден руски императорски корпус, издържан изцяло за сметка на окупираните българи
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално