X
 
 

В Москва е открит първият конгрес на Комунистическия интернационал

1352 7
photo of В Москва е открит първият конгрес на Комунистическия интернационал

1919 г.

Комунистическият интернационал е обединение на комунистически партии от цял свят, припознаващи марксизма-ленинизма за своя водеща идеология.

Третият интернационал (известен под съкращението Коминтерн) съществува от 1919 до 1943 година, базиран в Москва. Обявява се за продължител на Първия интернационал и на марксисткото крило във Втория интернационал. Поставя като свои цели мобилизиране на мнозинството от работническата класа за постигане на целите на комунизма, установяване на диктатура на пролетариата, ликвидиране на капитализма и изграждане на социализъм и комунизъм. Коминтернът подпомага в дейността ѝ Българската комунистическа партия, която е негова секция.

Английският физик сър Джеймс Чадуик открива неутрона

Неутрон във физиката е елементарна частица с нулев електрически заряд и маса в покой 940 MeV (малко над тази на протона). Спинът й е ...

Още на 1 ноември 1914 г. Ленин издига в манифест на болшевишката партия, идеята за създаване на нов Интернационал. Цимервалдската конференция през 1915 г. и Кинталската конференция от 1916 г. водят до сплотяване на марксистките сили след Втория интернационал.

Победата на Октомврийската революция в Русия през 1917 г. дава тласък в създаване на комунистически партии по целия свят, най-вече в Европа и Америка.

От 2 до 6 март 1919 г. заседава Учредителен конгрес на Коминтерна, на който присъстват делегати от 35 комунистически партии, комунистически групи и леви крила в социалдемократически партии, включително и от Българската работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти). Ленин изнася доклад "За буржоазната демокрация и диктатурата на пролетариата", в която отбелязва основните цели на създаващото се обединение.

Източник: Уикипедия

Македонският президент Борис Трайковски загива в самолетна катастрофа

Борис Трайковски е политик от Република Македония, роден на 25 юни 1956 година в Струмица. Втори по ред президент на Република Македо...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  В Москва е открит първият конгрес на Комунистическия интернационал - ПЕДЕРУНГЕЛИ и евреи! Най-често и двете: пример Ленин и Зиновиев!
 • АЛфа 5.1 АЛфа преди 1 година Профил на трол?
  ама никой не казва къде е Първият и Вторият коминтернационал и че комунизма не е Руско изобретение :)
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Резолюцията на Коминтерна от 1934 дава насока за отделен македонски народ и македонски език - решението за македонска нация се възприема от югославските и гръцките комунисти. Мнозинството от българските комунисти в Москва не са съгласни но се подчиняват.Във ВМРО (об.) настъпва разцепление - част от членовете му остават за независима и обединена Македония. БКП, ЮКП и ГКП започват да работят за фо виж още ›› рмиране на ново национално съзнание сред българите в Македония -„македонизирането” на българското население в Македония не е забележимо до 1945, заради участието на България във Втората световна война. Това запазва българското национално съзнание на населението в анексираната от България Вардарска бановина След намесата на Коминтерна-ссср самоприсъединилите се към БКП македонски комунисти, са върнати под контрола на ЮКП. Процесът е засилен след изтеглянето на българската администрация от региона с колонизирането от ссср и идването на комунистическите партии в България и Югославия на власт. Същото се отнася и за Северна Гърция, контролирана по време на Гражданската война от ГКП. За разлика от България и Гърция, където процесът спира през 50-те години и няма траен успех, в СФРЮ се създава НРМакедония. 1935 в Москва 7-ия конгрес на Комунистическия интернационал, който в противоречие с историческата истина, взема решение за признаване тракийска, македонска и добруджанска нации по указания на Сталин.
 • АКСАКОВ''ВСЯКА ПОБЕДА НА БЪЛГАРИЯ Е СМЪРТ ЗА РУСИЯ'' 4.1 АКСАКОВ''ВСЯКА ПОБЕДА НА БЪЛГАРИЯ Е СМЪРТ ЗА РУСИЯ'' преди 1 година Профил на трол?
  ''... плашило за русия, че ако се дадат автономни права на Македония, и тя ще се присъедини на България. Революционните комитети в Македония създадоха сериозно опасение за русия - тия комитети, многочислени чети, създаваха едно положение, което противоречеше на руското правителство да даде на Македония облик, че е област населена от сърби и да бъде Македония поделена между сърби и гърци виж още ›› - намалението на България, беше решено от русияоще през 1889. В противовес на това решение на русия да се посърби Македония, общество през издаде карта на народностите и боята върху Македония беше поставена на картата оная, която означаваше българите - Македония е българска.После Съединението отношенията на Русия към българите под турска власт, причини голяма пакост на българския народ и на християнство и на човещина. Като видяха русите, че че в България не може да има освен едно мнение относително единството народно, че то е догмат, на който се кланя всяка партия и всяко правителство, и че който гони българска народност не може да бъде приятел на българския народ... видяха русите, че всичките българи в княжеството и в вилаетите, като един жив организъм се защищават с всичката си енергия която изисква закона на самосъхранението, който е върховния закон на природата, Русия поднови Рейхщагското съглашение да не се изменява в нищо сегашното робско положение в Македония.При това положение в Македония се образува една съюзна пропаганда със значение на заговор против българската народност.Страхът пред мисълта за образуването от Македония на една автономна област, застави русия да подбуди турското правителство, за да вземе мерки за унищожението на тия български комитети, даде „карт бланш” на турците да употребят всичките усилия и средства за одушването на всяко движение за придобиване политическо право на Македония. Турците мълком зграбчиха 150 души най-интелигентни българи от Македония и пратиха ги на заточение.За това комитетите решиха да повдигнат въстанието прибързано през 1903 и русия настои пред турците да употребят и топове.Разорението и унищожаването с топове на 150 села български в Македония, се дължи на милосердието на русия. В Русия обвиняваха българите и оправдаваха турците...''Митрополот Методи
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • обединена България - край на руското влияние на Балканите 3 обединена България - край на руското влияние на Балканите преди 1 година Профил на трол?
  Резолюцията по македонския въпрос и по ВМРО (обединена) на Балканския секретариат на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал приета в Москва 1934 г. за създаване на македонска нация - българските комунисти в Съветска Русия се чудят дали да почнат да разработват македонския език, литература и история, след като им е връчена вече резолюцията от руските другари и да пропагандират виж още ›› за „съветско” Петричко - самостоятелна държава, с връченото указание , че е ‘’колония’’ на България.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ РАЗБИ руската империя - 3 МАРТ 1918 - Българския 3 март 2 БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ РАЗБИ руската империя - 3 МАРТ 1918 - Българския 3 март преди 1 година Профил на трол?
  Медиите напоследък ни занимават с Гинка. Времето има шанс да се поправи, така че трябва да се напънат да измислят нещо което да замести затворените пътища, виелици, бедствено положение и подобни СЕНЗАЦОННИ новини. А ЗА КАКВО НЕ ОБЕЛВАТ ДУМА. Какво точно по документи и факти се е случило на 03.03 1978. Какво точно по документи и факти се е случило на 03.03 1918г. Нещо за което са си дали живота МНО виж още ›› ГО Български воинни, част от чийто имена трябваше да бъдат възстановени в подобаващ вид и място (войнишкият мемориал в София пред НДК) Каква ни е червената армия и нейният стожер МОЧА, резидента радев, каракачански и други (по повод салютите) Какво става с посещението на патриарх кирил. Българската църква е независима- решено на последния вселенски събор. Край и точка. Никой не ни е началник. Какво става с протестите на свободни Българи в страната и в света търсещи отговор на въпроса за пълзящата окупация на територия без правила от Гроргиус и подобни включително и за парк Пирин.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • А кога ще ни "напуснат" руските окупатори???? 1 А кога ще ни "напуснат" руските окупатори???? преди 1 година Профил на трол?
  от земния свят си отиде Радостина-Смарагд Георгиева – убеден демократ и внучка на легендарния горянин Георги Тарпана, командира на горянска сливенска чета. Горяните са българското доказателство, че не сме безропотна маса! И до днес се смята, че първото въстание срещу съветския режим в социалистическия лагер е в ГДР през 1953 година. Истината обаче е друга! Първата масова въоръжена съпротива срещу виж още ›› болшевишките окупатори започва още преди края на ВСВ! Започва още през 1944 година и е в България и не само е първата, но е и най-упоритата и най-продължителната. Горянското движение възниква като спонтанна съпротива срещу съветизацията на България и срещу съпровождащия я комунистически терор и започва още през есента на 1944 година, когато Червената армия нахлува в нашата Родина. В първите месеци след 9 септември са избити или “безследно изчезнали” над 30 хиляди души и в отговор на заливащите страната репресии в Балкана излизат стотици хора – понякога цели семейства. Общо горяните и техните помагачи са около 10 000 души. Разкритите нелегални организации са над 600. В движението се включват най-различни прослойки на българското общество. Според доклад на Държавна сигурност от 1951 г. сред въстаниците имало стотици земеделци, националисти, бивши комунисти, бивши полицаи, троцкисти и анархисти, бивши офицери, членове на ВМРО… Горяните се сражават с комунистическата власт от 1944 до 1956 година. Горянски чети действат из цялата страна – 28 по-големи чети, множество по-малки и дори 160 горяни, които се сражават поединично. Други 52 чети влизат от чужбина – наричани от социалистическата пропаганда диверсанти, а всъщност български емигранти, които се връщат в България да се сражават срещу комунистическата власт с надеждата, че това ще подтикне Запада към война за освобождението на Източна Европа. Напразни надежди… В края на май 1951 в сливенския Балкан се сформира въстаническа армия и хора от цялата страна тръгват натам. Комунистическата власт е уплашена не на шега. Търси помощ и от Кремъл. 13-хилядна армия от милиционери и войници обгражда Сливенския Балкан, за да попречи на въстаниците да се присъединят към четата на Георги Търпанов. Стотици са арестувани, а някои са разстреляни на място без съд и присъда. На първи и втори юни 1951 година 106 горяни от четата на Георги Търпанов водят сражение срещу 6-хилядна армия от милиционери и войници в Сливенския Балкан. След 48-часова престрелка четниците разкъсват блокадата и се изтеглят. Командирът им Търпана /наричан още Бенковски/ получава 12 огнестрелни рани, но въпреки това успява да изведе хората си на безопасно място. Загинали са 40 горяни, но въстаниците успяват да изнесат всички свои ранени. По късно Търпана е заловен и екзекутиран. Светът научи за въстанието в Източна Германия през юни 1953, за Унгарската революция през 1956, за Пражката пролет през 1968, но дори в “демократична’ Българив, малко знаят за съпротивата на българските горяни… Радостина казваше ,че демокрацията и промяната в България се провалиха не само заради комунистите, но и заради сините комформисти. Радостина съзнаваше, че покаянието е личен душевен катарзис, на който ГЕРбСП не са способни! Те винаги са били примати и си остават примати. Аз вярвам в това, което приживе Радостина казваше: ВЯРВАМ,ЧЕ ПОЛКЪТ НА МЪРТВИТЕ ЩЕ ТЪРСИ ЕДИН ДЕН СМЕТКА ОТ ЖИВИТЕ! Радостина, светла ти памет!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Кобрата преодоля тежък удар, за да запиш...

В мач, който надмина и най-смелите очаквания за драма, българският номер едно в тежка категория на професионалния бокс Кубрат Пулев зап...

Последно в Актуално