X
 
 

Започва изграждането на Берлинската стена

5714 7
Започва изграждането на Берлинската стена
Снимка: Уикипедия
След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки (СССР, САЩ, Великобритания и Франция) на 4 окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република. В 3-те западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция.

Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ. На 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е нарушение на следвоенното споразумение на страните-победителки, съгласно което Великобритания, Съветският съюз, Съединените щати и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Варненският делфинариум е открит за посетители

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина в град Варна. Открит е на 11 август 1984 година и разполага с 12...

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със заоблен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са – масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра, полет с делтаплан, промушване между прозорците на 2 съседни апартамента.

Actualno.com

Етикети:

 • Допълнение 3 Допълнение преди 6 месеца Профил на трол?
  Стената между САЩ и Мексико, която Тръмп иска да изгради, е много по-дълга и по-модерна от тази която съществуваше между Източен и Западен Берлин.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Както винаги, лъжливите русофобни лайкучки са на предна линия и лаят ли, лаят ... измислени лъжливи текстчета, дадени им от новите им господари. Рено се отказа от България, защото нарушихме търговското споразумение да не продаваме на трети страни без съгласието на Рено. Така им подбиваме пазара с нашите неоригинални, по-евтини коли. Що се отнася до Жигули и Волга, скандинавците се скъсаха да ги ку виж още ›› пуват от СССР, защото са много по-здрави и непретенциозни от градските им коли.
 • 1961 г. Кремъл посяга на златния резерв на България 1 1961 г. Кремъл посяга на златния резерв на България преди 6 месеца Профил на трол?
  1961 – 64 г. от трезорите на БНБ са изнесени всичките 32 тона злато и са закарани в Москва. След тоталната национализация московската номенклатура започва ударно изграждане на мегаломански проекти в металургията, енергетиката, тежката химия, машиностроенето и минното дело, базирана върху остарели съветски технологии от 30-те год на миналия век, които не са съобразени с никакви пазарни правила с виж още ›› ‘’евтини’’ руски кредити . България е принудена да предава селскостопанската си продукция и продукцията от леката промишленост на СССР-то под себестойност и е задължена да изкупува всевъзможни руски боклуци, машини и въоръжение. Срещу долари, разбира се. По братски през 60-те години България плаща за руския петрол 25 долара за барел при международна цена от 18 долара. На тази цена Нефтохим внася 10% от суровината от арабски държави, а на 25 долара плаща СССР 90% от суровината си. Факт, документиран и в Държавен архив.Дори машините от плячкосаните след 1944 г. над 100 завода като военна плячка на съветската армия’’освободителка’’, са ни продадени обратно след 20 години амортизация , но срещу долари. След фалита на България през руската окупация 1944-47г , в края на 50-те години Московското счетоводител довежда до втори фалит НРБ. Тогава целият златен резерв на страната отива в трезора на съветската Госбанк като обезпечение, и то завинаги.
 • В средата на 60-те години на миналия век България изгражда автомобилен завод „Булгаррено“- Пловдив. 1.1 В средата на 60-те години на миналия век България изгражда автомобилен завод „Булгаррено“- Пловдив. преди 6 месеца Профил на трол?
  До 1960 г. в хазната не остава и цент . В условията на тотален валутен дефицит България започва едно начинание, което скоро ще бъде смазано от руските „другари”. Основната част от инвестицията е направена от френския производител, защото България е ошушкана. 40% от оборудването на трите модификации е българско, но с отлични показатели по преценка на „Рено“.Това не е прецедент. През 1944 г. Българ виж още ›› ия разполага с ТРИ самолетостроителни фабрики: ДАР – в Божурище, Държавната самолетна фабрика в Ловеч и „Капрони Български” в Казанлък. В тях се произвеждат българските самолети ЛАЗ, ДАР и КБ - основния камък на Държавната аеропланна работилница – ДАР е поставен в Божурище още през 1917 г И трите български завода са разкостени след 1944 г.от ‘’освободителите’’ дето ни повториха и голяма част от инженерите са натирени в други производства, а машините са плячкосани и закарани в матушката русия
  : 3 !
 • ССрусия загроби и автомобилостроенето, както и самолетостроенето в България 1.2 ССрусия загроби и автомобилостроенето, както и самолетостроенето в България преди 6 месеца Профил на трол?
  Първо на поточните линии в „Булгаррено“- Пловдив се пускат двата основни модела Булгаррено 8 и 10 В него започва да се произвежда и фантастичния и по днешните разбирания за дизайн модел Булгаррено Алпин 110. Уникален за времето си автомобил, изпреварил конкурентите си с години в перфектна комбинация от цена, дизайн, динамика и разход. През 1970 г. по нареждане на Москва производството е спряно, а виж още ›› заводът - разтурен и проборудван в сервиз за руската таратайка Жигули.. Сред населението е пуснат слух, че България уж била нарушавала договора си с французите.Истината е, че на България е наредено „отгоре“, че след като има руска кола, не трябва да произвеждаме „капиталистически”, макар че Жигули е изцяло копирано 1:1 от ФИАТ.
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  когато си под руски ботуш и губернията ни се управлява от руска мафиотска номенклатура, когато НИ ПРИНУЖДАВАТ да плащаме НАЙ-СКЪПИЯ РУСКИ ГАЗ и горива с най-висока надценка в Европа, а щетите са за милиарди годишно, нямаш избор.Оказа се че не 4, а 6 милиарда изчезнаха от КТБ - КТБ е уска банка, създадена от агенти на КГБ и ДС като „Булгарсофинвест“ 1988 г. и преструктурирана в банка 1994 виж още ›› г. Руския мафиотски Мултигруп направи опит да глътне цяла България 1996-97 като фалира 14 български банки и при борисов започнаха в КТБ да наливат милиарди от държавните ни предприятия . Милиарди, с които се финансираха паразитни руски политически проекти, обръчи от фирми на ДПС, изкупуваха се вестници, телевизии, търговски вериги. През тази банка руснаците станаха собственици и на Булгартабак, и на БТК.....4 МИЛИАРДА ЛЕВА – ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДВЕ ЕСКАДРИЛИ ОТ НАЙ-СЪВРЕМЕННИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ Lockheed Martin F-35 Lightning II и България щеше да има най- респектиращата авиация в Европа и сигурна югоизточна граница, пилотите ни да са максимално защитени. Междувременно САЩ блокира поръчаните от Турция 100 броя F-35.
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  След 1989г Рено направи успешна инвестиция в Румъния, а автомобилите, произвеждани там с марките „Рено“ и „Дачия“ заливат нашия пазар и са първи по продажба, а заводът, който произвеждаше бракмата Жигули е 70 % на концерна Рено-Нисан.А само за два безсмислени руски реактора, поръчани по задължителната за руския бизнес корупционна схема, платихме 800 милиона лева = 5 изтребителя F-35, без дори виж още ›› мутрата премиер да обжалва решението на специално избрания от руснаците арбитраж. Да не говорим, че ще им строим газопровод на руснаците до Сърбия и ще наливаме нови милиарди в корупционния гьол БеленеГЕРБ и Патриотичен фронт, както и техните приятели от ДПС и БСП, които разиграват циркове за пред наивните си избиратели с една единствена цел – да прикрият пълното срастване на политическата мафия, която обслужва руския енергиен империализъм и дхемите за източване на България дружно и безпрекословно.
  : 1 !