Започва изграждането на Капитолий във Вашингтон

9311
Започва изграждането на Капитолий във Вашингтон

1793 г.

На 18 септември 1793 година започва строежът на сградата на Конгреса на САЩ – Капитолий. Нейното име идва от италианския хълм Капитолий, който се намира в центъра на град Рим. Самата сграда Капитолий е разположена в центъра на Вашингтон и още със създаването си става седалище на Конгреса на САЩ. Смята се, че именно това е мястото, на което се изграждат основите на американската законодателна система. Строителството на Капитолий започва през 1793 година. Тогава американският президент Джордж Вашингтон поставя първия камък за строежа на прочутата сграда. Днес Капитолий е една от най-големите забележителности във Вашингтон и един от символите на президентската институция в САЩ.

Самото изграждане на сградата не отнема дълъг период от време. Малко след своето официално откриване, тя се превръща в седалище на американския конгрес и една от важните държавни институции във Вашингтон. С течение на времето се наблюдават различни промени в архитектурата на Капитолий. През 1814 година сградата е почти изцяло разрушена заради бойните сражения от Британско-американската война. Тогава Капитолий е опожарена и трябва по-голямата част от нея да се построи отново. В следствие на тази реконструкция, към самата сграда се изграждат две допълнителни крила и купол. По този начин Капитолий придобива по-завършен вид. През 1863 година върху купола е поставена статуя на жена. Паметникът е дело на прочутия скулптор Томас Крауфорд, а самият монумент символизира свободата и независимостта на Америка. Статуята е изработена от бронз и е закрепена върху метална платформа на самия купол. В последствие вътрешната стена на купола е изрисувана. Там е създадено изображение на първия американски президент – Джордж Вашингтон. На фреската той е заобиколен от 13 жени, които символизират част от американските щати. Интересен факт е, че някои от жените са нарисувани с обърнат гръб към Джордж Вашингтон, като по този начин се отбелязва, че не всички американски щати подкрепят Съюза, който е създаден по време на Гражданската война.

Роден е Христо Смирненски

На 17 септември 1898 година е роден един от най-известните български поети – Христо Смирненски. Неговото творчество оставя ярка ...

Малко след своето откриване, Капитолий започва да играе важна роля в американската история. След като се провъзгласява за седалище на Конгреса на САЩ, в много американски щати се появява подобна сграда, предназначена за държавната власт. Сред тях са Айдахо, Айова, Алабама, Канзас, Мериленд, Мичиган, Минесота, Уайоминг и други. Там сградите са построени по модела на Капитолий и в повечето случаи са разположени в столиците на самите щати. През 1801 година на Капитолий за първи път се провежда церемония по встъпване в длъжност на американски президент. Оттогава това се превръща в основното място, при което се извършва тържествената иногурация на президента. Официалната церемония на Капитолий е отменяна 10 пъти в американската история и винаги има основателна причина за това. Последният път, когато не е извършена тържествената церемония е през 1974 година, когато Ричард Никсън подава оставка и поста се заема от Джералд Форд. Освен че Капитолий е предназначена за официалната иногурация на американския президент, това е мястото, в което е извършено поклонението над много държавни глави.

Днес сградата на Конгреса на САЩ е едно от най-известните места във Вашингтон. Капитолий е символ на американската независимост и свобода. Тя олицетворява решимостта и влиянието на президентската институция в САЩ. Капитолий е едно от най-посещаваните места във Вашингтон, като всяка година привлича хиляди туристи от цял свят.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Атанас Натев,  български философ
Роден е Атанас Натев, български философ

На 25 април 1929 г. е роден Атанас Василев Натев, български философ, изкуствовед, литературен теоретик. Член-кореспондент на Българската академия...