За ПЕТА поредна година София Филм Фест гостува в ЧЕЛОПЕЧ с програма от български филми

1537
За ПЕТА поредна година София Филм Фест гостува в ЧЕЛОПЕЧ с програма от български филми
Снимка: София Филм Фест

Традицията е спазена и през 2021 година „София Филм Фест“ отново представя пред публиката на ЧЕЛОПЕЧ интригуващо ново българско кино!

От 8 до 29 август НЕДЕЛНИТЕ вечери са посветени на #КИНОТО в центъра на града, ПЛОЩАД „Освобождение”, със СПЕЦИАЛНО подбрани филми!

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

Тази програма се реализира от Арт Фест/София Филм Фест и Община ЧЕЛОПЕЧ, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

 

* * *

„София Филм Фест в Челопеч“ стартира на 8 август в 21,00 часа с един от най-популярните нови български филми – „КАТО ЗА ПОСЛЕДНО“, с участието на единствената българска актриса, номинирана за ОСКАР – Мария Бакалова. Филмът на режисьора Ивайло Пенчев разказва забавна и трогателна история, в която едно момиче е спасено от самоубийство със силата на любовта и поредица от комични ситуации. Когато жълтата преса раздухва фалшива сензация, че 70-годишен писател е оплетен в мрежите на 23-годишно момиче, на сцената се появява свещеник с „превъзпитаните“ си питомци от затвора, бивш военноморски капитан в компанията на шеметни старци, враждуващи за наследство сестри. Следва лавина от абсурди… Режисьорът ангажира за ролите компания от любими на българската публика актьори – Филип Аврамов, Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев, Антон Радичев, Китодар Тодоров, а основните персонажи са поверени на Васил Банов и младата актриса Мария Бакалова.

* * *

Представен като проект на София Мийтингс, „MURINA“ получи „Златна камера“ в Кан

Дебютната творба на младата хърватска режисьорка Антоанета Аламат Кусянович бе селектирана за участие в прочутата „Петнайсетдневк...

На 15 август в 21,00 часа е началото на прожекцията на „УРОЦИ ПО НЕМСКИ” – пълнометражният дебют на режисьора Павел Г. Веснаков. Филмът се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ през март и бе удостоен със Специалната награда на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. Международното признание за творбата дойде в края на 2020 – световната премиера на „Уроци по немски“ беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов получи наградата за най-добър актьор.

Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „Влакове“, Павел Г. Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино. „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

„Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в „Уроци по немски“ се опитва да тръгне“, казва режисьорът.

* * *

На 22 август от 21,00 часа публиката ще може да види „ЗАВРЪЩАНЕ“ на Ники Илиев – един от най-гледаните български филми в последните няколко години. Сюжетът проследява четирима приятели, които се събират в Пловдив по случай 20-годишнината от завършването си. Там разбират, че единственият от тях, който е останал в града, има проблем. Негов братовчед иска да вземе старата къща на семейството му, за да построи хотелски комплекс. Къщата трябва да бъде запазена, а с нея и незабравимите спомени от детството и тиинейджърските години заедно… Историята се развива в забавна поредица от приключенски и любовни ситуации, които помагат на героите да открият път обратно към приятелството и към себе си. Ролите са разпределени между обичани български актьори - Александър Кадиев, Бойко Кръстанов, Башар Рахал, Орлин Павлов, Евелин Костова, Диляна Попова, Райна Караянева, Искра Донова, както и сценаристът, продуцент, режисьор и актьор Ники Илиев.

Триумф с българско участие в Трайбека!

„Брайтън 4“ на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия на 20-ия юбилеен кинофестивал в Трайбека, основан о...

* * *

В програмата на „София Филм Фест в Челопеч” за 2021 година е включен и един от най-сериозните боксофис хитове от последните месеци - „ГОЛАТА ИСТИНА ЗА ГРУПА ЖИГУЛИ“ на Виктор Божинов. Филмът разказва историята на българска рок група от 80-те години, която се разпада на върха на славата си. С времето вкусовете на публиката се променят, а бандата е напълно забравена. Един ден обаче неочаквано телефонно обаждане ги принуждава да се съберат отново... Лидерът на групата се нагърбва със сложната задача да поведе „Жигули“ отново към успеха, но с всеки изминал ден мисията започва да изглежда все по-невъзможна, като това води до множество комични обрати. В ролите ще видим Михаил Билалов, Филип Аврамов, Димитър Рачков, Герасим Георгиев-Геро, Август Попов, прекрасните Лилия Маравиля, Ирини Жамбонас. Всички те са част от страхотния музикален празник, който „Голата истина за група „Жигули“ предлага на българската публика – не го пропускайте!

* * *

Очакваме Ви на КИНО на ПЛОЩАД „ОСВОБОЖДЕНИЕ”!

ВХОД – С В О Б О Д Е Н!!!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Кино "Влайкова" посреща "Годзила и Конг: Нова империя"

Новият филм на Вим Вендерс - "Прекрасни дни", тръгва по кината от 29 март

Мартин Скорсезе с документална поредица за 8 светци

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com