X
 
 

Човечеството изхвърля в атмосферата десетки пъти повече CO2 от вулканите

1432 5
photo of Човечеството изхвърля в атмосферата десетки пъти повече CO2 от вулканите
Снимка: Getty Images/Guliver
Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден диоксид (СО2) и други въглеродни съединения от всички вулкани на нашата Планета. И това се случва въпреки факта, че 99,8% от въглерода е под земната повърхност, твърдят американски учени. Това опровергава популярния аргумент на скептиците, че вулканите отделят не по-малко въглероден диоксид в атмосферата от хората, отбелязва БГНЕС.

Целта на продължилото десет години проучване на експерти от Вашингтонския център за наблюдение на въглерода (Deep Carbon Observatory) беше да се установи общото количество въглерод на нашата Планета и да се разбере дали настоящите високовъглеродни емисии в атмосферата наистина са нещо изключително в историята.

След 2 до 4 века - няма да можем да излизаме на открито

Американски учени посочиха срока, в който атмосферата на Земята ще стане негодна за продължителен престой на млекопитаещи на открито бе...

Общото количество въглерод, разположено на повърхността и в атмосферата на Земята, учените оцениха на около 43 500 гигатона. Според тях това е само 0,2% от общия въглерод на Земята - 1,85 милиарда гигатона. По-голямата част от въглерода - 99,8% - е под повърхността.

Проучването показва, че вулкани и други вулканично активни образувания, като пукнатини в земната кора, отделят около 0,3-0,4 гигатона въглерод годишно в атмосферата. Човечеството изпраща в атмосферата между 40 и 100 пъти повече въглероден диоксид.

„Скептиците може да вярват, че вулканите се съревновават с човечеството по въглеродните емисии, но това изобщо не е така“, казва Мари Едмъндс, професор по вулканология и петрология от колежа Куинс, Кеймбридж.

Хвърлянето на вината върху вулканите е наистина популярен аргумент сред онези, които нямат доверие на многобройните изследвания за изменението на климата.

Учени откриха, че Луната е имала атмосфера преди 3 млрд. години

Земната Луна е имала атмосфера преди 3 до 4 млрд. години. Това става ясно от ново изследване на лунни проби от мисиите „Аполо&ldq...

Според професор Селина Суарес от университета в Арканзас „Сега достигнахме нивото на въглеродна катастрофа, което е малко отрезвяващо“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  А дано ама на дали. Колкото повече CO2 толкова по-добре.
 • Октомври 2 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Типично д*Билни отговори на соросоиди/ 1.1 , 1.2/. Между другото това вероятно е така както казва този щатец , но то е така при положение , че Днешните времена са Времена на относителен Геологичен мир. Никак не е без значение , че Сащ са засекретили данните от състоянието на Жълтният камък/ Президента на ВУЛКАНИТЕ/. При едно негово избухване може да се активира даже и Витоша. Това неминуемо ще сло виж още ›› жи край на Живота такъв какъвто го познаваме. След Време всичко ще се възстанови. Ама ние , пък и не само ние няма да можем да констатираме.
 • 11 1 11 преди 2 седмици Профил на трол?
  Румене, касва се и се пише въгглероден двуокис, ако толко ти се иска да се англичееш може да го кажеш карбон диоксид , или да си по оргинален западни лиз кажи карбон двуокис
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Остави Румен как и какво пише - обърни внимание на твоята граматика.
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Типичен ватен трол, неграмотен и с претенции!
  : 2 !
Последно в Актуално