Глобалното затопляне намалява протеина в основните житни култури

3166
Глобалното затопляне намалява протеина в основните житни култури
Снимка: БГНЕС

Повишаването на нивата на въглероден двуокис, предизвикано от глобалното затопляне, ще намали драстично количеството протеин в основни култури като ориз и пшеница, а хората ще боледуват повече и ще умират по-млади, предупреждават експерти, съобщи БГНЕС.

Изследователи признават, че все още не разбират как или защо емисиите от въглеродният двуокис отнемат от растенията хранителни вещества, но загадката може да има катастрофални последици по цялото земно кълбо.

Експерт: С политическа цел се лансира тезата, че затоплянето е нещо лошо

С политическа цел се лансира тезата, че затоплянето е нещо лошо – никога светът не е бил толкова мирен, толкова сит, толкова бог...

Още 150 млн. души по света ще бъдат изложени на риск от недостиг на протеин до 2050, заради повишените нива на въглероден двуокис в атмосферата, се казва в доклад в сп. Environmental Research Letters („Инвайръментал рисърч летърс”).

Проучването, в което водещи са учени от университета в Харвард, е първото, което оценява въздействието на глобалното затопляне върху нивата на протеин в посевите. То се опира на данни от експерименти, в които растенията са били изложени на високи концентрации от CO2.

Използвани са и данни от ООН за изчисляване на въздействието върху хора, които живеят опасно близо до границата по отношение на набавянето на достатъчно протеин. Недостигът на протеин забавя растежа, болестите са по-чести, а ранна смъртност е по-вероятна.

Въглеродният двуокис е вторичен продукт от изгарянето на твърди горива, който способства за задържането на топлина около Земята. Без категорични действия, тези емисии ще се повишават през следващите десетилетия, което ще доведе до повишаване и на нивото на океаните, по-високи температури и повече екстремни климатични събития.

Водещата хипотеза е, че СО2 може да повиши количеството скорбяла в растенията, което пък ще намали протеина и други хранителни съставки.

Гигантски айсберг е на косъм да се откъсне от Антарктида (СНИМКА)

Леден къс, по-голям от американския щат Делауеър, виси на косъм от откъсването от леден шелф на Западна Антарктида, става ясно от сател...

Според Самюъл Майърс от факултета по обществено здраве в Харвард експериментите не са подкрепили теорията. „Краткият отговор е, че наистина нямаме представа как стоят нещата”, признава той.

Протеинът не е единствената засегната съставка.

Други изследвания са показали, че повишаването на СО2 снижава ключови минерали като желязо и цинк в основните култури и води до по-нататъшен хранителен дефицит.

Към 2050 по-високите нива на СО2 ще изцедят 14,6% от протеина в ечемика, 7,6% от този в ориза, 7,8% от този в пшеницата и 6,4% от протеина в картофите.

Ако СО2 продължи повишението си със сегашните темпове, населението на 18 държави може да загуби повече от 5 процента от протеина, който приема с храната, заради намалената хранителна стойност на ориза, пшеницата и други основни култури.

Проверете онлайн какъв въздух дишате

Забелязала ли си, че само след три дни на планина кожата ти свети и косата ти е чиста за по-дълго? Не се съмняваме, че е така, чистият ...

Общо 76 на сто от хората в цял свят разчитат на растения за повечето от протеина, който приемат, особено в бедните райони.

Най-силно пострадали ще са африканските райони, южно от Сахара и в Южна Азия, където оризът и пшеницата са основни храни.

Само Индия може да загуби 5,3% от протеина от обичайната храна, която хората консумират, а това може да остави 53 млн. души с недостиг на протеин.

Изходът е в намаляване на вредните емисии, разнообразяване на менюто, подобряване на хранителното съдържание на основните култури и отглеждане на култури, които са по-малко чувствителни към СО2.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com