X
 
 

Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва

3354 0
Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва
Снимка: Getty Images/Guliver
Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва, а скоро ще бъде забранен риболовът, на който разчитат десетки хиляди местни хора, информира Reuters.

Езерото Поянг е покривало 4500 квадратни километра, но сега се е свило до под 2000. На много места с вижда напуканото от суша дъно, а от водата се показват лодки или дори мостове, изчезнали в далечни години, посочва БГНЕС.

Европа договаря нови правила за зелени инвестиции

Комисиите по околна среда и по икономически и парични въпроси в Европейския парламент (ЕП) съобщиха за постигнато предварително спораз...

От 1 януари Китай забранява риболова в районите около голямата река Яндзъ заради драстичното намаляване на количеството риба. От 2021 ще бъде забранен за 10 години и риболова в Поянг. От него се прехранват около 100 000 души от региона.

Правителството обвинява местните рибари, че са злоупотребили с количеството улов. Но в провинция Джянгши имат друго обяснение. Езерото, което президента Си Дзинпин нарича "бъбрекът на Китай" и което филтрира 40 процента от питейната вода на страната, страда от неконтролирано изпускане на отходни води, интензивно добиване на сол от държавните компании и най-вече от проекта "Трите Клисури". Гигантският язовир се появи на 350 километра нагоре по течението на реката от Поянг. Местното население обвинява язовира. Той задържа огромни количества вода, за да захранва една от най-големите ВЕЦ на света.

"Да, язовирът ни се отразява. Но какво да направим? Правителството го построи. На мен "Трите Клисури" ми носи големи загуби", казва Жа Женган, който лови риба в езерото от 60 години.

Си Дзинпин обяви запазването на Поянг за една от основните цели в предвижданото обновяване на поречието на река Яндзъ.

Германия с пробив в климатичните реформи

Законодателите в Германия постигнаха твърд компромис относно цените на въглерода, като извадиха парламента от задънената улица заради о...

Съществуването на езерото зависи от това колко сериозно ще се отнесе китайското правителство към прекратяването на десетилетия замърсяване. Някои експерти дори твърдят, че нанесените щети на езерото, в което живеят редки видове и до което летят много прелетни птици, са на практика непоправими.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално