X
 
 

За спасението на една гора (ВИДЕО)

1204 0
photo of За спасението на една гора (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Гората Хамбах е на около 12 000 години. Днес от нейната първоначална площ са запазени 10%. Това е един от най-старите горски масиви, обитаван от стотици животински видове, които сега са на границата на измирането. На същото място е разположен и най-големият в Европа въглищен басейн, управляван от енергийния гигант RWE. Заради добиването на кафяви въглища компанията вече е изсякла част от вековните дъбове, пресуши огромни територии в района и дори обърна руслото на няколко реки. Жителите на 30 селища, намиращи се в близост бяха принудени да напуснат домовете си, тъй като местата вече не са годни за живот. Приказният зелен Хамбах се превръща в гигантска въглищна мина. 

Над 4 тона пластмаса дневно влизат в Черно море през Дунав

Дунав всекидневно „транспортира“ повече от 4,2 тона пластмаса към Черно море, т.е. – 1 533 тона годишно, посочва румъ...

Безпрецедентни акции за защита

Разбирайки за плановете на RWE за по-нататъшното унищожаване на гората, екоактивисти създават лагер на място. През 2018 година в короните на дърветата изникват къщички. Някои от активистите живеят в гората повече от 5 години. През септември 2018 година административният съд на Кьолн постанови премахването на лагера, позовавайки се на нарушаване на правилата за пожарна безопасност. Това предизвика възмущението на екологичните организации и предизвика нова вълна от протести, пише greenpeace.org.

На 16 септември 2018 година се проведе акцията "Разходка в гората", в която взимат участие около 7 хил. души. Не минава без сблъсъци и полицията използва лютив газ.

Независимо, че RWE е разработила програма за рекултивиране на територията (към 2100 година е планирано шахтите да бъдат превърнати в най-голямото пресноводно езеро в Германия), активистите и местните жители са възмутени от случващото се: заради собствената изгода концернът възнамерява да унищожи последните хектари на вековната гора, ценна от научна и изследователска гледна точка. 

На 6 октомври 2018 г. се проведе най-големият протест "Wald retten - Kohle stoppen" (Спасете гората - спрете въглищата). По данни на организаторите в него са участвали 50 хил. души, според полицията активистите са били между 25 000 до 30 000 души. 

Амстердам забранява колите от 2030 г.

Местните власти в Амстердам обявиха пълна забрана за влизане на  коли, работещи с дизел и бензин в града от 2030 година. Приетата ...

Окончателното съдебно решение за бъдещето на зеления рай се очаква през 2020 г. 

Защо тази история засяга целия свят?

Докато 20 държави по време на конференцията на ООН за климатичните промени взеха решение да се откажат от използването на въглища за производството на електроенергия, Германия продължава да унищожава гори и да разработва находища на въглища.

През юни 2018 година германското правителство създаде комисия за подготовка за излизането на страната от енергетиката с въглища. Комисията съобщи, че в края на 2018 година ще обяви датата, на която страната ще се откаже напълно от използването на въглища, но въпреки това концернът RWE пристъпи към изсичането на горите, без да изчака решението.

Експерти предупреждават за суша в Европа

Метеорологичните експерти предупреждават за суша в Европа, което може да бъде предпоставка за лоша реколта и пожари. В Германия, най-го...

Макар Германия да заема едно от водещите места по използването на алтернативни източници на енергия, около 40% от производството на ток е резултат от изгаряне на въглища. Три от петте най-"мръсни" въглищни ТЕЦ са на RWE и се намират в Германия. 

Вижте снимки от протестите за спасяването на гората в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители