Фертилитет и рак - за рисковете, прогнозите и възможностите

3307
Фертилитет и рак - за рисковете, прогнозите и възможностите
Снимка: Клуб здраве

Знаете ли, че близо половината от новодиагностицираните жени с рак под 40-годишна възраст се притесняват да забременеят заради съвместимостта на терапията им с евентуална бременност? Именно притесненията за фертилитета са втората най-честа причина за отказ, отложен старт или ранно прекъсване на онкотерапията. 

От друга страна, преждевременната недостатъчност на яйчниците и страничните ефекти от противораковата терапия върху производството на яйцеклетки са свързани не само с притеснения за безплодие и намален яйчников резерв, но и с по-общите оплаквания като ранна менопауза, която влияе на качеството на живот като депресия, тревожност, сексуална дисфункция и др.

Затова е особено важно тези болни да бъдат наясно какви са стратегиите за запазване на фертилитета и функцията на яйчниците им възможно най-рано след поставянето на диагнозата, независимо от типа и стадия на онкологичното заболяване. За всичко това водещата Радина Василева разговаря в следващите минути на предаването „Club здраве“ с председателя на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) д-р Мила Петрова.

По думите й ракът не е непреодолим: „Имаме пациенти, които се излекуват от това заболяване. То не е “прсто съдба“ или нещо, което не може да бъде преборено. Това, което ние онколозите се опитваме да направим, е да засилим максимално качеството им на живот, за да могат те максимално бързо да се върнат към ежедневието си – не само да бъдат майки, но и да се чувстват и да изглеждат добре - болестта да не остави траен отпечатък върху тяхното физическо и психическо състояния“. Разбира се, за да се случи всичко това, става дума за комплексен подход, който изисква усилията на много специалисти в различни медицински области.

„Диагнозата рак вече не означава 100%, че мечтата за детете няма да се сбъдне никога. Онкологията и бременността не са на двата противоположни полюса. Те имат място, където могат да си подадат ръка. И от една страна да имаме здрав пациент, а от другата – същият да бъде и родител“, разяснява д-р Петрова.

В следващите минути ще разберете:

Кои са българските научни постижения в сферата на онкологията в последно време;

Какви са терапевтичните подходи при жени с рак по време на бременност;

Кои са онкологичните заболявания, които най-често могат да възникнат по време на тези 9 месеца;

Безопасна ли е бременността след прекаран рак и може ли тя да повиши вероятността от рецидив на заболяването, както и още интересна и полезна информация ТУК:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com