Как да се справим със сковаността, ако сме на бюро по цял ден

5858
Как да се справим със сковаността, ако сме на бюро по цял ден
Снимка: Клуб здраве

Професиите, свързани със седнало положение, стават все повече и в това няма нищо лошо, стига да знаем как да се грижим за тялото си по начин, по който да не го деформираме в дългосрочен аспект. Оказва се, че такъв тип информация е много необходима, защото масово кабинета на днешната ми гостенка посещават млади хора, които не са спазвали някои прости правила поради незнание, което им докарва дискомфорт и скованост през целия ден. Кои са те, в следващите минути на "Club здраве" разяснява Красимира Лачева, физио рехабилитатор и ерготерапевт.

Тя съветва да се погрижим за себе си още със събуждането, за да си „постелим“ така, че през целия ден да бъдем енергични. За целта може да направим няколко протягания в леглото, леки усуквания с дъбоки издишвания и интензивно потъркване на стъпалата едно в друго. След това идва ред на сутрешната чаша топла вода с няколко капки лимонов сок и 1 капка етерично масло от лимон. „Разтрийте енергично длани, пожелавайки си един прекрасен ден. Потупайте с длан ръцете си отдолу нагоре в три линии, след това тялото си, краката от глезените към таза, подскочете няколко пъти, разтърсвайки ръце. Разбира се, с мантрата, че сте здрав и сте щастлив. Разтрийте скалпа енергично. В края на сутрешния душ облейте тялото с хладка, към студена вода за половин минута“, уточнява Краси Лачева.

Всичко това може да ни е от полза, но само по себе си не е достатъчно, ако по цял ден стоим зад екрана и то в неподходяща стойка – една от най-често допусканите грешки на съвремения човек. „Обичайно хората са приведени свити над работните бюра, замислени в работата си. Забравят и вода, и тоалетна, и храна. И когато дойдат болките в гърба, обикновенно са стресирани да не е нещо лошо. Вследствие на стоенето дълго време в една позиция се притиска диафрагмата, което блокира нейното естествено движение. Това води до редица симптоми - тежест при вдишване,  за което хората започват да търсят сложни болести зад този симптом; болка в гърба на нивото на гърдите; тежест в областа на стомаха; стърчащ напред корем. Блокираната диафрагма може да ни доведе и скованост в мускулите на врата и шията, което от своя страна ще затрудни лимфната циркулация и ще придобием уморен вид на лицето, с отоци под очите“.

Кои са упражненията, добавките и ежедневните ритуали, с които можем да избегнем или отстраним всичко това, както и още ценни съвети от Красимира Лачева вижте във видеото тук:

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com