Липсата на самолети затруднява авиокомпаниите на фона на предстоящите рекордни летни пътувания

814
Липсата на самолети затруднява авиокомпаниите на фона на предстоящите рекордни летни пътувания
Снимка: iStock

Глобалната авиоиндустрия е изправена пред лятна криза, като търсенето на пътувания се очаква да надхвърли нивата отпреди пандемията, докато доставките в същото време доставките на самолети рязко падат заради производствените проблеми на Boeing и Airbus.

Авиокомпаниите харчат милиарди долари за поправки, за да поддържат в експлоатация по-стари и не толкова икономични самолети. Плащат повече и за получаване на самолети от лизингодатели. Въпреки това някои превозвачи са принудени да ограничават разписанието си, за да се справят с липсата на налични самолети. Същевременно броят на пътуващите в световен мащаб се очаква да достигне исторически нива, като прогнозите са, че 4,7 млрд. души да пътуват през 2024 г., спрямо 4,5 млрд. през 2019 г.

„Можем да очакваме силно представяне от авиокомпаниите през лятото и някои особено високи цен на самолетните билети“, казва пред Reuters Джон Грант, старши анализатор в OAG.

ОЩЕ: Проучване: Испанците предпочитат влаковете пред самолетите

От Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозираха през декември 9% годишен ръст в капацитета на авиокомпаниите през тази година. Тази прогноза обаче изглежда оптимистична след кризата с безопасността около самолетите на Boeing.

Авиокомпаниите ще получат с 19% по-малко самолети тази година от очакваното заради производствени проблеми в Boeing и Airbus, казва Марта Нойбауер, старши сътрудник в AeroDynamic Advisory.

Снимка: iStock

Щатските превозвачи ще получат с 32% по-малко самолети от планираното преди година, защото няколко авиокомпании зависят от самолетите на Boeing 737 MAX, казва още Нойбауер. Производството на Boeing е ограничено след инцидента със самолет на Alaska Airlines през януари.

Boeing е разтърсена от разрастваща се криза, която избухна, след инцидента от 5 януари с Alaska Airlines. Регулаторите органи ограничиха производството на 737 MAX, но компанията не достига дори и тези нива.

Около 650 самолета Airbus A320neo може да останат на земята през първата половина на 2024 г. заради инспекции на дефект на новите двигатели Pratt&Whitney на RTX Corp, обявиха от RTX през миналата година.

В Европа нискотарифната авиокомпания Ryanair ограничи някои маршрути. В САЩ United и Southwest също ограничиха полетите и коригираха плановете си по отношение на персонала.

Бум на лизинговия пазар

Снимка: Getty Images

Анализатори очакват капацитетът на повечето щатски авиопревозвачи през второто тримесечие да нараства с по-бавни темпове, спрямо преди година. Авиокомпаниите ще обновят плановете си за растеж и ще обяснят как ще компенсират ограниченията в капацитета, когато започнат да обявяват тримесечните си резултати в сряда с Delta Air Lines.

Поради недостига на нови самолети, лизинговият пазар процъфтява. Данни на Cirium Ascend Consultancy сочат, че лизинговите разходи за нови самолети Airbus A320-200neo и Boeing 737-8 MAX са достигнали 400 000 долара на месец, което е най-високото ниво от средата на 2008 г.

Авиокомпаниите харчат 30% повече за лизинг на самолети, отпреди пандемията, казва Джон Хеймлих, старши икономисти в Airlines for America (A4A), която представлява водещи щатски авиопревозвачи.

ОЩЕ: Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Те също продължават да използват самолети, които са надхвърлили полезния си икономически живот и имат нужда от сериозна поддръжка, която вече отнема няколко месеца, казва Хаймлих. Разходите за ремонти на United, Delta и American нарастват с 40% през миналата година спрямо 2019 г.

По-високите разходи за лизинг, ремонт и труд ще се отразят на печалбите, въпреки голямото търсене, добавя Хаймлих.

По-малко американци планират да пътуват със самолет това лято, спрямо преди година, заради високата инфлация, сочи проучване на туристическия уебсайт Vacationer. Цените на самолетите намаляват на годишна база, но нарастват на месечна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Нови басейни и за деца в Grand Hotel Therme и Pulse Therme (СНИМКИ)

Екологично отговорно потребление: как изборът на рециклирани черни метали влияе на нашата планета?

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com