Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

1549
Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон
Снимка: Bgtourism.bg

Летище Бургас открива активния летателен сезон с първи полет от присъединяването на България в Шенгенското пространство по въздух в последния ден на месец март. Това съобщиха от дружеството концесионер на аерогарата "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Откъде идват първите туристи?

Първите туристи ще пристигнат от Полша с полет на нискотарифния авиопревозвач Ryanair. През тази година авиокомпанията ще оперира 10 маршрута, като началото на лятната полетна програма до Летище Бургас ще бъде поставено именно на 31 март с полетите от Краков (Полша) и Лондон Лутън (Великобритания). През април месец стартират и полети от Виена (Австрия), а през май - и тези от Каунас (Литва) и Варшава Модлин (Полша). През юни трябва да кацнат и първите самолети от Дъблин (Ирландия), Будапеща (Унгария), Братислава (Словакия), Познан и Гданск (Полша).

Още: Общини създават сдружение за стимулиране на полетите от и до Летище Бургас (СНИМКИ)

През летен сезон 2024 друг нискотарифен авиопревозвач – Wizz Air също ще изпълнява полети, свързващи Летище Бургас с 9 дестинации в 5 държави, а именно: Виена (Австрия), Будапеща и Дебрецен (Унгария), Гданск, Катовице, Люблин, и Варшава (Полша), Тел Авив (Израел) и Лондон Лутън (Великобритания), който се изпълнява целогодишно.

На 28 април за първи път авиокомпания Discover Airlines ще започне редовни полети от Франкфурт до Бургас, които ще се изпълняват 2 пъти седмично. По този начин, освен директни полети до германския град, като част от групата на "Луфтханза" (Lufthansa), авиокомпанията предлага възможности за свързващи полети до множество дестинации по цял свят, посочи концесионерът на бургаското летище.

Нискотарифната авиокомпания easyJet ще поднови своята лятна полетна програма до Бургас още на 12 май с полети от Манчестър (Великобритания), а в последната седмица на юни подновява и полетите от две европейски столици – Лондон Гетуик (Великобритания) и Берлин (Германия).

Националният авиопревозвач Bulgaria Air подновява редовните полети София – Бургас на 2 юни, което е 3 седмици по-рано, в сравнение с миналата година, като в началото ще бъдат изпълнявани два пъти в седмицата, а от 17 юни - по 5 пъти седмично.

Още: Министърът на транспорта: Ремонтът на летището в Бургас няма да е през летния сезон

В средата на месец юни Eurowings подновява своите полети от четири германски града до Бургас - Дюселдорф, Щутгарт, Кьолн и Хамбург, а в началото на юли за първи път стартират полети и от Залцбург (Австрия).

От Летище Бургас добавиха, че първите чартърни полети се очаква да стартират през първата половина на месец май. С тях се очаква да пристигнат първите организирани туристи за сезона от Белгия, Нидерландия, Великобритания и Полша, a от втората половина на месец май започват и чартърните полети от Германия. За първа година авиокомпания Fly Lili ще изпълнява чартърни полети от Германия, Полша и Чехия до Летище Бургас. След 10-годишна пауза туроператорската компания TUI отново ще изпълнява полети до Бургас от немския град Хановер.

И през този летен сезон до Бургас се очакват директни полети от Мадрид. За първи път в историята на Летището ще се изпълняват чартърни полети от другата страна на Иберийския полуостров – Порто (Португалия). Друг изцяло нов пазар е Косово откъдето през юни месец се очакват първите полети от столицата Прищина. Още една изцяло нова авиокомпания за Летище Бургас е FlyOne Armenia, която ще изпълнява чартърни полети от арменската столица Ереван.

Положителен тренд с двуцифрен процентен ръст на туристи от Великобритания се очаква, благодарение на заявените полети от 18 дестинации в Обединеното кралство до Бургас. През този летен сезон британският туроператор и авиокомпания Jet2Holidays и Jet2.com са заявили сериозно увеличение на капацитета си до Бургас с нов маршрут от Ливърпул, който ще се изпълнява за първи път от 2021 година насам.

След успеха на миналогодишните редовни полети от латвийската столица Рига до Бургас, тази година националният авиопревозвач на Латвия Air Baltic добавя още един маршрут от столицата на Естония – Талин. Полетите от двата балтийски столични града до Бургас ще се изпълняват два пъти седмично и стартират в края на месец май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика