Астероиди могат да доведат до катастрофа на Земята

13942
Астероиди могат да доведат до катастрофа на Земята

Така наречените астероиди кентаври са способни да предизвикат мащабна катастрофа на Земята и рискът от възникване на такава ситуация и значително по-висок, отколкото е прието да е смята, твърдят астрофизици от Бъкингамския университет.

Кентаври се наричат астероиди, които се намират между Юпитер и Нептун. По характеристики тези космически тела представляват нещо средно между астероидите от главния пояс (между Марс и Юпитер) и обектите от пояса на Кайпер.

Заплахата от астероиди била преувеличена

Астероидната заплаха за Земята се явява преувеличена, а харченето на огромни суми за защита на планетата от космически тела е излишна, ...

Диаметърът на "топките" от прах и лед варира от 50 до 100 километра. Те се движат по неустойчиви елиптични траектории, които се пресичат с орбитите на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Под въздействието на тези планети кентаврите се разпадат на комети. Именно те, както твърдят авторите на статията в списанието на Кралското астрономическо общество, бомбардират Земята веднъж на 40-100 хиляди години.

Според астронома Бил Напие за последните 20 години са открити стотици кентаври. Всеки от тях по маса е значително по-голям от всички астероиди, падали някога на нашата планета. Освен това продължителността на бомбардировката на Земята от отломки от тези обекти може да достигне 100 000 години.

Сега астрофизиците възнамеряват да включат кентаврите в списъка с потенциално опасните обекти и да започнат по-детайлно наблюдение за обекти зад орбитата на Юпитер.

Комети и астероиди станаха проблем за цялото човечество

Астероидно-кометната опасност става комплексен глобален проблем, стоящ пред цялото човечество, предупреждава Министерството на извънред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос