Хулоуинският астероид може да е мъртва комета

10054
Хулоуинският астероид може да е мъртва комета

Астероидът 2015 TB145, който в навечерието на Хелоуин ще се сближи до Земята на разстояние, съпоставимо с дистанцията до Луната, почти няма да бъде забележим за окото на наблюдателя, но отлично ще се вижда за радарите на НАСА, съобщава пресслужбата на космическата агенция.

"Траекторията на 2015 TB145 ни е добре известна и нищо не заплашва Земята. Когато астероидът се сближи с планетата, той ще премине на разстояние 480 000 километра от нея, което е 1,3 дистанции от Земята до Луната. Това е достатъчно близко разстояние по космически стандарти, но астероидът ще бъде доста блед и любителите на астрономията на Земята ще имат нужда поне от малък телескоп, за да го видят", казва Пол Чъдас (Paul Chodas), ръководител на Центъра за изучаване на околоземните астероиди в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена (САЩ).

Заплахата от астероиди била преувеличена

Астероидната заплаха за Земята се явява преувеличена, а харченето на огромни суми за защита на планетата от космически тела е излишна, ...

Този обект, който ще стане най-близкият "гост" на Земята за следващите 12 години, е открит буквално преди дни – на 10 октомври, от обсерваторията Pan-STARRS1, специализирана в "лов" на астероиди. По оценка на планетолозите диаметърът на астероида е между 280 и 620 метра.

Както разказват Чъдас и колегите му, 2015 TB145 е интересен на учените още и с това, че той се движи по необичайно разтеглена и наклонена орбита, благодарение на което постоянно се "потапя" и "изплува" над еклиптиката, в която живеят всички планети и повечето от малките небесни тела.

Тясното сближаване на 2015 TB145 със Земята дава уникална възможност на учените да го "осветят" с мощни радиоизлъчватели и да определят триизмерната му структура, да оценят състава и масата му, наблюдавайки как тези вълни се отразяват от неговата повърхност.

НАСА планира да проведе едновременно няколко такива наблюдения с помощта на радиотелескопа Грийн Банкс и обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.

Лазер ще пази Земята от астероиди (ВИДЕО)

Учени от Калифорния са успели в хода на експеримент с лазер първоначално да забавят и спрат, а след това да изменят посоката на въртене...

Както подозират астрономите въз основа на високата скорост на движение на 2015 TB145, той може всъщност да не е астероид, а изключително бледа или "мъртва" комета, чиито запаси от летливи вещества почти са свършили след милиарди години движение около Слънцето. Радарните снимки ще помогнат да се намери отговор на този въпрос, надяват се астрономите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос