X
 
 

Колко голям астероид трябва, за да унищожи човешката цивилизация?

2597 1
Колко голям астероид трябва, за да унищожи човешката цивилизация?
Снимка: Thinkstock
Астероиди, способни да унищожат човешката цивилизация, падат на Земята веднъж на 100 милиона години, заяви Игор Бакарас, ръководител на информационно-аналитичния център за осигуряване на безопасността на космическите дейности в околоземното пространство в главния научен институт на "Роскосмос".

Според една от хипотезите, изчезването на динозаврите като вид преди 65 милиона години е причинена от паднал астероид или комета. Падналият обект е оставил зад 300-километровия кратер Чиксулуб на дъното на морето край бреговете на Южно Мексико. Според учените небесното тяло, паднало на планетата, е било с размери 10 километра, посочва БГНЕС.

Астероид колкото осеметажна сграда може да удари Земята след около половин век

Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари Земята след 65 години, предаде БГНЕС. Очаква се астероидът да п...

"Сблъсък със Земята на небесно тяло с размери около 10 километра и способен да унищожи човешката цивилизация може да се случи около веднъж на 100 милиона години. В цялата история на съществуването на съвременния човек (около 100 000 години) не е имало такива сблъсъци", каза Бакарас.

Падането на астероид с диаметър един километър може да доведе до глобална катастрофа. В този случай радиусът на кратера на мястото на удара ще бъде около 20 километра. "Събития с такъв мащаб се случват приблизително веднъж на всеки милион години", казва ученият.

Астероиди с диаметър 100 метра са способни да причинят регионално унищожение на сушата (радиусът на кратера е около 2 километра) или да причинят цунами в случай на падане в океана. Събития с такъв мащаб се случват приблизително на всеки 3 000 години.

В същото време Бакарас отбелязва, че диаметрите на повечето небесни тела и параметрите на орбитите им не са точно известни. "Тези стойности се уточняват при всеки полет на наблюдавани обекти в близост до Земята. Затова често се случва астероид, който първоначално е бил считан за опасен, впоследствие да преминава в категорията на безопасен", казва ученият.

Хибридната война срещу разума

Коментар на Даниел Смилов, публикуван в портал "Култура" „Светът е вече различен“ – първа новина за седмицата. Детск...

До началото на 2019 г. са известни 18 000 опасни космически обекта в Слънчевата система, от които 99% са астероиди.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Ха!!! Страхотен въпрос. "Колко голям астероид трябва, за да унищожи човешката цивилизация? А вие защо питате? Може би някой има намерението да го постигне и е добре някой да му гарантира успеха? Да не прави втори опит, че може някой да му попречи.