"Кюриосити" ще измине днес първите си метри на Марс

8145
"Кюриосити" ще измине днес първите си метри на Марс

Малко повече от две седмици след кацането си на Марс и след интензивни тестове роботът "Кюриосити" се готви за първите си "кръгчета", преди наистина да се впусне след три-четири дни в атака на Червената планета.

От 6 август до днес машината бе подложена на редица тестове, за да бъде проверено дали оборудването и по-специално 10-те научни инструмента на борда функционират правилно. 

Майк Уоткинс, един от ръководителите на мисията, съобщи, че в понеделник е било проверено дали колелетата могат да завиват.

Роботът е с големината на малка кола и е снабден с шест колела, четири от които могат да завиват. Фотомонтаж, публикуван на интернет сайта на НАСА, показва, че колелата функционират правилно.

Днес ще бъде направен първият опит за придвижване. Роботът ще напредне около три метра, след което ще завие и ще се върне обратно по стъпките си, но на малко по-кратко разстояние.

Ако опитът е успешен, "Кюриосити" ще напусне наистина мястото, където кацна, след три-четири дни. Отначало роботът ще изминава по 10, 20 или 30 метра на ден, но след време ще прави преходи от над 100 метра.

НАСА сменя "любопитството" с "проницателност"

НАСА обяви плановете си да изстреля нов апарат на Марс през 2016 г. Устройството ще се нарича „Инсайт” (проницателност) и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос