X
 
 

Откриха най-стария галактически клъстер

2578 0
photo of Откриха най-стария галактически клъстер
Снимка: iStock/Guliver
Астрономи откриха галактически клъстер (суперструктура, съставена от няколко галактики), на 13 милиарда години. Това е най-ранният, което е най-ранният наблюдаван досега. Откритието, може да даде информация за това как се развива Вселената, пише AFP, цитирана от БГНЕС.

"Такова ранно струпване, наречено протоклъстер, не е лесно да се открие", казва Юичи Харикане, изследовател от Националната астрономическа обсерватория на Япония, който ръководи международния екип.

Дузина черни дупки вероятно лежат в центъра на нашата галактика

Дузина черни дупки,вероятно лежат в центъра на нашата галактика „Млечния път”, твърдят изследователи. Нови изследвания пр...

"Протоклъстерът е рядка и специална система с изключително висока плътност", обяснява той пред агенцията и допълва, че изследователите са използвали широкото зрително поле на телескопа Субару в Хавай, за да "картографират голяма площ на небето" при търсенето си.

Откриването на протоклъстера, колекция от 12 галактики, предполага, че в най-ранните етапи на Вселената е имало големи космически структури, за които учените смятат, че са се появили преди 13,8 милиарда години.

Една от 12-те галактики от клъстера е известна като Химико - гигантски газов облак, открит през 2009 г. с помощта на същия телескоп.

"Разумно е да открием протоклъстер в близост до масивен обект, като Химико. Въпреки това ние сме изненадани да разберем, че Химико се намира... на 500 милиона светлинни години от центъра", коментира съавтора на откритието Масами Учи. "Все още не се разбира защо Химико не е разположен в центъра", каза той. Тези резултати ще бъдат ключови за установяването на връзката между клъстери и масивни галактики, смятат откривателите. 

НАСА публикува снимка на интересна галактика

Американската космическа агенция НАСА публикува снимка на спиралната галактика NGC 5714 в съзвездието Воловар. Тя се намира на около 13...

Екипът включва учени от Империал Колидж, Лондон, а проучването е публикувано в петъчния брой на „Astrophysical Journal“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители