"Пустиня" в Млечния път

10331
"Пустиня" в Млечния път

Според международен екип от астролози, ръководен от проф. Нориуоки Мацунага, астроном от университета в Токио и италиански астрономи, има огромен район в центъра на нашата галактика, в който липсват млади звезди.

Млечния път е спирална галактика, съдържаща милиарди звезди, заедно със Слънцето, което е на около 26 000светлинни години от центъра й. Измерването на разпространението на тези звезди е от решаващо значение за нашето разбиране за това как се формира и еволюира нашата Галактика.

Как звучат най-далечните звезди на Млечния път (АУДИО)

Астрофизици от университета на Бирмингам (Великобритания) са регистрирали сигнали, идващи от най-древните звезди на Млечния път, съобща...

Пулсиращите звезди, наречени Цефеиди, са идеални за това. Те са много по-млади (между 10 и 300 милиона години), отколкото Слънцето (4.6 милиарда години) и яркостта им пулсира в редовен цикъл.

Продължителността на този цикъл е свързана с Цефеидите така, че астрономите ако ги следят могат да установят как звездата излъчва тази яркост и да я сравнят с това, което виждаме от Земята, за да разберат какво е разстоянието, пише Science daily.

Въпреки това намирането на Цефеидите във вътрешността на Млечния път е много трудно, тъй като галактиката е пълна с междузвезден прах, който блокира светлината и крие много от звездите.

Екипът на Мацунага компенсира това с анализ чрез инфрачервени наблюдения, направени с японско-африкански телескоп, разположен в Съдърленд, Южна Африка. За тяхна изненада не открили почти никакви Цефеиди в огромния регион, простиращ се в продължение на хиляди светлинни години от центъра на Галактиката.

Назоваха точната маса на Млечния път

Астрофизици от Канада представиха най-точната днес оценка на Млечния път. Изследването на учените е публикувано в изданието Astrophysic...

Нориуоки Мацунага казва: „Преди известно време намирахме Цефеиди в сърцето на нашия Млечен път (в радиус от 150 светлинни години). Сега откриваме, че извън този радиус има Цефеидна пустиня, простираща се до 8 000 светлинни години от центъра на галактиката.“

Това предполага, че в голяма част от нашата галактика, наречена Екстремен вътрешен диск (Extreme Inner Disk ), все още няма млади звезди. Майкъл Презънт, съавтор на изследването отбелязва: „Нашите заключения са в противоречие с други скорошни работи, но е в съответствие с работата на други радиоастрономи, които не виждат да се раждат никакви нови звезди в тази пустиня.“

Друг учен, Джузепе Боно, посочва: „Настоящите резултати показват, че не е имало значително звездообразуване в този огромен регион в продължение на стотици милиони години. Движението и химическия състав на новите цефеиди са ни помогнали по-добре да разберем формирането и еволюцията на Млечния път.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос