Пътуване до мистериозната планета: защо Уран е новата цел за изследване на Космоса

24060
Пътуване до мистериозната планета: защо Уран е новата цел за изследване на Космоса
Снимка: iStock

За последен път космически апарат на НАСА се е приближавал до Уран през 1986 г. Това беше „Вояджър 2“, благодарение на който астрономите видяха по-отблизо масивния бледосин леден гигант с атмосфера от водород, хелий и метан, който има много спътници и силно магнитно поле.

Но досега учените знаят твърде малко за седмата планета от Слънчевата система. Изследването на Уран може да хвърли светлина по въпроса защо такива планети често се срещат в Млечния път и какво още крие от учените този леден гигант, съсед на Нептун. Националната академия на науките на САЩ е поставила пред НАСА задача да изпрати космически апарат към Уран възможно най-скоро, за да разбере това пише The Guardian.

Уран е открит през 1781 г. от английския астроном Уилям Хершел. През последните векове учените са установили, че това е много странна планета.

Уран не е като другите

За разлика от останалите планети в Слънчевата система Уран се върти около Слънцето, сякаш лежи на една страна. Затова в едното му полукълбо в продължение на 42 години винаги е тъмно и студено, а в другото е обратното. Учените също са установили, че това е най-студената планета в Слънчевата система, въпреки че нейният най-близък съсед Нептун е по-далеч от Слънцето. Уран е единствената планета, кръстена на древногръцки, а не на древноримски бог.

Отчитайки, че този леден свят, който е на 2,8 милиарда км от Слънцето, е бил посетен за последно от космически кораб преди 36 години, Националната академия на науките на САЩ възложи на НАСА да изпрати нов космически кораб до Уран в близко бъдеще, за да го проучи внимателно.

"Това е много добра новина. Има много места в Слънчевата система, за които знаем много повече, отколкото за Уран. С особено внимание се ползват Юпитер и Сатурн, но данните от Уран ще ни помогнат да разберем по-добре формирането на нашата Слънчева система", казва Лий Флетчър от университета в Лестър, Великобритания.

През последните десетилетия, когато учените започнаха да откриват планети извън Слънчевата система, се оказа, че в нашата галактика около други звезди много често се въртят такива масивни ледени гиганти като Уран и Нептун.

"Все още не е ясно защо има толкова много такива планети. Смятам, че тези планети имат някакво важно значение. Има нещо специално в тях. Това означава, че изучавайки Уран, можем да получим повече информация за самата галактика. И разбира се, време е да разберем какво наистина се случва на Уран и какъв е точният му състав“, казва Флетчър. Самият Флетчър неотдавна предложи спешно да се изпрати мисия към осмата планета - Нептун. Според учения Нептун може да даде ключа към разгадаването на мистериите на много екзопланети.

Полет с продължителност 13 години

За да стигне до Уран, космическият апарат ще трябва да прелети около Юпитер няколко пъти, за да набере желаната скорост. Но учените казват, че трябва да побързаме с осъществяването на полета до Уран. Най-добрите условия за бързо достигане на планетата ще бъдат през 2031 или 2032 година. Именно тогава трябва да се изстреля новият апарат в Космоса. Самият полет ще отнеме цели 13 години. Но преди това НАСА трябва да създаде космическия апарат за изследване на Урана за това са необходими 4 милиарда долара.

Според предварителния план космическият апарат ще обикаля около Уран и понякога ще прилита до неговите луни. Също така апаратът ще изпрати малка сонда в атмосферата на Уран за по-задълбочено изследване на планетата.

Тайните на Уран

Според учените с помощта на новата космическа мисия е възможно да се отговори на няколко важни въпроса и да се разкрият тайните на Уран:

• Защо такива ледени гиганти са толкова често срещани в Млечния път?

• Защо Уран е най-студената планета в Слънчевата система?

• Защо оста на Уран е наклонена по такъв начин, че почти съвпада с плоскостта на орбитата около Слънцето, а полюсите му са разположени там, където на другите планети се намира екватор?

По отношение на „легналото положение“ на Уран има основна теория, която гласи, че огромен астероид се е сблъскал с планетата и затова тя е „легнала на една страна“.

"Може би затова Уран няма почти никаква вътрешна топлина и там е толкова студено. Само космически апарат ще отговори на тези въпроси", казва Патрик Ъруин от Оксфордския университет.

Но не само Уран може да стане цел номер едно за новия полет на космически апарат на НАСА. Вторият кандидат е спътникът на Сатурн Енцелад, на който може да бъдат открити признаци на микробен живот, сочат предварителни данни. Националната академия на науките на САЩ предлага космическата агенция да изпрати космически апарат и там.

Между другото, откривателят на Уран Уилям Хершел първоначално искал да назове планетата в чест на британския крал Джордж III. По такъв начин планетата можела да се нарича Георгиум Сидус, или Звездата на Джордж. Но научната общност в крайна сметка приела името Уран.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Дни по 16 часа, сезони по 40 години: учени разказаха за характеристиките на Нептун

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос