Човечеството бързо трябва да прати мисия до Нептун

52074
Човечеството бързо трябва да прати мисия до Нептун
Снимка: NASA/JPL

Британски астрофизик от университета в Лестър казва пред New Scientist, че човечеството трябва спешно да започне мисия за изследване на Уран и Нептун.

Лий Флетчър изучава условията в системите на планетите гиганти, както в Слънчевата система, така и край други звезди. Той е участвал в научната мисия на космическия апарат „Касини, който изследва Сатурн, както и в изследванията на Юпитер с космическите кораби JUICE и Juno.

Според него Нептун може да даде ключа към разгадаването на мистериите на много екзопланети. „Ледените гиганти са отделен клас планети, чиито представители са значително по-малки от газовите гиганти от рода на Сатурн и Юпитер. Ледените гиганти на Слънчевата система Уран и Нептун са най-близките представители на най-разпространения клас планети във Вселената.

Гигантска буря с размерите на Земята вилнее на Нептун

Американските астрономи откриха гигантска буря на повърхността на Нептун, вътре в която може да се помести цялата планета Земя. Ученит...

Земята е заобиколена от огромен космически мехур

Условията на планетите от този клас може да се различават, но преди всичко е необходимо да изследваме ледените гиганти именно в нашата система и едва тогава ще разберем природата на огромен брой други планети в нашата галактика.“

Нептун, според учения, е много необичаен свят. Той отделя два пъти повече енергия, отколкото получава от Слънцето – никоя друга планета в нашата система няма толкова мощен вътрешен източник на топлина. Това води дотам, че в атмосферата на Нептун възникват много бури и облаци. В същото време по някаква причина Уран няма подобен източник на енергия. Изследователският апарат ще може да събере проби от газове, ледове и камъни, които ще помогнат да се обясни този феномен, както и да разкаже на учените как са се образували тези планети и защо се различават от газовите гиганти.

Слънцето е имало пръстени като Сатурн

Откриха "непокорен" космически обект до Нептун

Малък космически обект с орбита, нехарактерна за Слънчевата система, откри до Нептун международен екип учени, съобщи БГНЕС.  Спор...

Решението за полет трябва да бъде взето спешно поради факта, че полетът изисква гравитационна маневра край Юпитер. За полети до далечните краища на Слънчевата система сондите се приближават до Юпитер, за да придобият допълнително ускорение. Юпитер влиза в правилната позиция веднъж на всеки 12-13 години. Според учения човечеството вече е пропуснало последния шанс да направи това, но следващата възможност ще бъде в началото на 30-те години. В момента НАСА планира стратегия за следващите 10 години и ако решението бъде взето бързо, тогава ще има време да се разработи апарат, който да стигне до ледените гиганти до 40-те години.

В момента единственото устройство, което е изучавало Уран и Нептун от траектория на прелитане, е американският „Вояджър 2“. Това е било през втората половина на 80-те години на ХХ век.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com