Руската академия на науките реши да прекрати експлоатацията на МКС

10307
Руската академия на науките реши да прекрати експлоатацията на МКС
Снимка: iStock

Руската академия на науките след събрание на 1 юни е взела решение за прекратяване на експлоатацията на Международната космическа станция (МКС). Това е обявил президент на академията Александър Сергеев, съобщава „Московский комсомолец“.

Академик Александър Сергеев, който е президент на Руската академия на науките (РАН) от 2017 г., говорейки за работата на РАН с реалния сектор на икономиката, е обявил съществуването на 23 споразумения и е посочил държавните корпорации Росатом и Роскосмос като партньори на РАН.

МКС е безполезна, казва американски професор

Инженерите не са се нуждаели от създаването на Международната космическа станция (МКС), чиято поява е било политическо решение, разказв...

По думите на Сергеев на последното заседание на Съвета по космоса на РАН и Научно-техническия съвет на Роскосмос учените са обсъдили програмата за пилотирани изследвания за следващите години.

„Вие знаете, че МКС сега е в много сложно състояние и изисква големи ресурси за ремонтни и възстановителни работи. Поради това е взето решение за прекратяване на експлоатацията на станцията. Необходима ни е нова национална станция и сега обсъждаме много плътно каква трябва да бъде“, казва Сергеев.

В същото време от Роскосмос заявиха, че Русия ще продължи да участва в проекта МКС до разполагането на новата руска орбитална служебна станция (РОСС).

"Окончателното решение за датата на разгръщане на новата руска орбитална служебна станция ще бъде взето като част от работата по нейния проектопроект. До този момент Роскосмос ще работи съвместно с партньорите по МКС", коментира говорителят на корпорацията Дмитрий Струговец, цитиран от Интерфакс.

На 19 май ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че не иска да прекратява сътрудничеството с международните партньори по МКС. Същия ден изпълнителният директор на Роскосмос за пилотирани полети Сергей Крикальов каза пред Интерфакс, че държавната корпорация все още не е определила своята позиция за удължаване на експлоатацията на МКС. Самата станция е в експлоатация от края на 1998 година.

Рогозин смята, че на Русия ще трябва да се плаща в рубли, за да поддържа МКС

В случай, че Русия се оттегли от проекта за МКС след 2024 г., чуждестранните партньори могат да купуват услуги за поддръжка на станцият...

На 30 април Рогозин заяви, че руското правителство е взело решение за прекратяване на участието на Русия в проекта МКС, като партньорите ще бъдат предупредени година преди това. На 17 май Рогозин обяви, че решението за конфигурацията на новата орбитална станция се планира да бъде взето през третото тримесечие на 2023 г.

Също така вицепремиерът на Русия Юрий Борисов заяви през април, че състоянието на МКС оставя много да се желае, така че Русия може да се съсредоточи върху създаването на собствена орбитална станция. Пред Ракетно-космическата корпорация „Енергия“ била поставена задачата да осигури готовността на първия модул за новата руска орбитална станция през 2025 г. – това ще бъде научно-енергийният модул, който трябваше да бъде изстрелян към МКС през 2024 г.

Научно-техническият съвет на Роскосмос препоръча работата по създаването на технически проект за нова орбитална станция да бъде включена във Федералната космическа програма 2025. В края на февруари тази година Дмитрий Рогозин заяви, че поради финансови ограничения е трудно едновременно да се реализира проектът МКС и изграждането на нова станция. Според него е необходимо да се предвиди определен "период на припокриване", когато МКС и РОСС известно време ще се експлоатират успоредно.

На свой ред в НАСА смятат, че ще се сблъскат със значителни трудности при прехода от използване на МКС към работата на комерсиални станции, която се планира да бъде осъществена към 2028 г., следва от доклада на главния инспектор на космическата агенция Пол Мартин.

„Открихме, че агенцията ще се сблъска със значителни трудности при пълното изпълнение на плана си по замяна на МКС с комерсиални станции в ниска околоземна орбита към 2028 г.“, се казва в доклада.

Рогозин обмисля отделяне на руския сегмент от МКС, за да лети над "гъмжащите страсти"

"Роскосмос" обмисля възможността за отделяне на руския сегмент от Международната космическа станция (МКС), за да прелита над регионите,...

Инспекторът отбелязва също, че продължаването на експлоатацията на МКС ще изисква големи средства за поддръжка на работата на нейните компоненти, оборудване и обновление на системите. Според Мартин е важно да се продължи търсенето на нови дупки в обшивката на МКС и да се разследват причините за тяхната поява.

В документа се подчертава, че „изследванията, необходими за дългосрочни мисии до Луната и Марс, няма да бъдат проведени към 2030 г., планираната дата за края на експлоатацията на МКС“.

Срокът на експлоатация на МКС изтича през 2024 г. НАСА планира да го удължи до 2030 г., за да осигури прехода от използването на МКС към работата на нейните астронавти на създадени комерсиални станции. За продължаване на работата на станцията е необходимо да се подпише споразумение от всички участващи в проекта страни, включително Русия.

На 31 декември 2021 г. директорът на НАСА Бил Нелсън обяви, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е одобрила удължаването на споразумението за използване на МКС до 2030 г.

През 2019 г. НАСА анонсира проекта Commercial LEO Destinations (CLD), в рамките на който частни аерокосмически компании ще получат финансиране за създаване на „икономическа среда“ в ниска околоземна орбита. Един от важните моменти според доклада е създаването на космически станции за транспортиране на търговски товари и провеждане на научни експерименти.

"Или магарето ще умре, или МКС ще умре от естествена смърт": Рогозин получи отговор за санкциите

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира отговорите, изпратени от НАСА, Европейската и Канадската космическа агенция на изи...

В плана за управление по прехода от МКС към използването на комерсиални станции в ниска околоземна орбита, публикуван през януари тази година, се отбелязва, че към 2030-те години НАСА ще закупи поне две места на комерсиални космически станции за различни научни дейности.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Военно-приложна МКС: Роскосмос показа как ще изглежда орбиталната станция на Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос