Военно-приложна МКС: Роскосмос показа как ще изглежда орбиталната станция на Русия

7883
Военно-приложна МКС: Роскосмос показа как ще изглежда орбиталната станция на Русия
Снимка: принтскрийн / Роскосмос / Telegram

Държавната космическа корпорация на Русия се подготвя активно за реализацията на своя проект РОСС – Руска орбитална служебна станция. Това ще бъде станция в околоземна орбита, която принадлежи изключително на Русия.

Роскосмос и Ракетно-космическата корпорация „Енергия“ са подписали договор за разработване на проект за новата станция. Това съобщава космическата държавна корпорация на Русия в своя Telegram канал.

Проектирането ще се извърши на 2 етапа:

На първия етап ще бъдат анализирани сценариите за разгръщане и наклон на орбитата, ще се изчисли цената за доставка на 1 кг товар, разгръщането на първоначалната конфигурация и прехода на космическия кораб от орбитата на станцията на окололунна орбита. Планира се този етап да бъде завършен през юни тази година.

На втория етап, който ще продължи до март 2024 г., ще бъде разработена проект на техническите спецификации на станцията. Ще бъдат разгледани и възможностите за осигуряване на станцията с комуникации и въпроси, свързани с обучението на екипажите и функционирането на станцията в безпилотен и пилотиран режим.

Още през март 2022 г. ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин предположи, че РОСС може да стане военно-приложна станция. Това изявление беше направено на фона на налагането на санкции от западните страни заради руската инвазия в Украйна.

„Ако по времето, когато бъде разгърната РОСС, светът е враждебен към Русия, тогава ще направим тази станция военно-приложна“, заяви Рогозин.

Стартирането на новата руска орбитална станция, което трябва да се извърши от космодрума „Восточни“, е насрочено за 2025 или дори 2026 година. В този период първият модул на станцията РОСС - НЕМ-1, ще бъде изпратен в Космоса. Научно-енергийният модул първоначално е създаден от Русия за МКС. Но в светлината на последните събития, когато Роскосмос обяви, че Руската федерация се оттегля от сътрудничеството със западните страни по МКС, този модул ще стане основа на новата станция. Първият етап от разгръщането на станцията в орбита е насрочен за 2025-2030 г. Вторият етап е за 2030-2035 г.

Руската орбитална служебна станция, според публикуваните скици, ще се състои от научно-енергиен модул, целеви модул, производствен модул и обслужваща платформа. Екипажът на РОСС ще се състои от двама-четирима души.

Според Роскомос основната цел на станцията е осигуряването на целево използване на орбиталната пилотирана инфраструктура за реализиране на националните интереси на Русия в областта на пилотираната дейност, развитието на науката и икономиката.

Това, че Русия може да напусне МКС, Дмитрий Рогозин говори от началото на войната на Русия с Украйна. Основната причина за подобни изявления са санкциите, главно от САЩ, насочени срещу предприятия от аерокосмическата индустрия на Руската федерация. Рогозин дори призова ръководителите на космическите агенции на страните партньори в МКС да свалят санкциите, като им припомни къде може да падне МКС.

Както стана ясно, руските астронавти ще работят на МКС до 2024 г., като след това Руската федерация вероятно ще напусне международния космически проект. Решението за това вече е взето, но Рогозин смята, че не е длъжен да го оповестява публично. По думите на Рогозин партньорите по МКС ще бъдат уведомени година по-рано.

Според плановете на НАСА Международната космическа станция ще работи в орбита до 2030 г., след което ще намери последното си пристанище на дъното на Тихия океан.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рогозин обмисля отделяне на руския сегмент от МКС, за да лети над "гъмжащите страсти"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com