С какво ще ни зарадва февруарското небе: астрономически календар

5375
С какво ще ни зарадва февруарското небе: астрономически календар
Снимка: David Mark / Pixabay

След януари, който беше пълен с астрономически събития, февруари дава малко почивка на любителите на звездното небе. Не се очакват звездопади, но светлата част на деня нараства стабилно и до края на месеца ще достигне 10 часа 36 минути. Към началото на февруари тази цифра е само 8 часа и 40 минути!

През първата половина на месеца, до 16 февруари, Слънцето се движи в съзвездието Козирог (астрономически, а не астрологически!), а след това преминава в съзвездието Водолей. Меркурий се вижда на сутрешното небе в югоизточната му част. Планетата се движи назад през съзвездието Стрелец, движейки се в същата посока като Слънцето от 4 февруари.

Това са най-странните празници, които отбелязваме през месец февруари

Когато стане въпрос за февруари, първото, което ни идва наум, е Свети Валентин. Едва ли има човек, който да не се присеща за този ден о...

Хората наричат такова движение "ретроградно", но всъщност нито една планета не се движи в обратна посока: така изглежда само от гледна точка на земния наблюдател. Илюзията се създава поради различните скорости на планетите, пътуващи по своите орбити около Слънцето, съобщава National Geographic Россия.

Явлението ретрограден Меркурий се повтаря: средно това се случва три пъти през годината, приблизително по три седмици. Това не засяга човешкото поведение и събития от живота, но с нарастващата популярност на астрологията на това явление се приписват свръхестествени сили.

Нещо повече: гледани от Земята, всички планети преминават през период на ретроградно (от изток на запад) движение спрямо звездите, просто първата планета от Слънцето прави това по-често, поради което се е оказала в центъра на вниманието.

„Идеята, че гравитацията от тези много далечни тела засяга живота ни по някакъв начин, просто не работи в рамките на физиката“, казва Жан-Люк Марго, планетарен астроном и професор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA).

На какво миришат планетите в Слънчевата система?

Днес Луната е единственото небесно тяло, което човекът действително е помирисал. Астронавтът от „Аполо 17“ Юджийн Сърнън е ...

Други планети, които се виждат през февруарските нощи, са Уран, Нептун и Юпитер до средата на месеца и Венера и Марс сутрин. Сатурн ще се появи едва в края на месеца – той ще може да се открие южно на фона на зората. Планетата се движи през съзвездието Козирог.

Високо в източната част на небето Голяма мечка се приближава до зенита, под нея са съзвездията Хрътки, Воловар и Северна корона. Отляво, в североизточната част, се издигат съзвездията Херкулес и Лира, а над тях - Главата на Дракона.

Невисоко над северната страна на хоризонта се намира Цефей, вляво от него е Касиопея, а вдясно, на самия хоризонт, е Лебед. На юг Лъв се перчи с главната си звезда Регул (α Лъв; +1,35m), а на самия хоризонт блести великолепният Сириус (α Голямо куче; -1,46m) и вдясно - Орион.

Февруари остава и отличен месец за наблюдение на полярни сияния в ширините, където това е възможно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос