Сателити с роботизирани ръце могат да се използват за изтегляне на други от орбита

5913
Сателити с роботизирани ръце могат да се използват за изтегляне на други от орбита
Снимка: iStock

Американското издание Newsweek съобщи, че австралийски експерт от космическата индустрия изразил загриженост относно използването на потенциално заплашителна технология в космоса на фона на конкуренцията от Русия и Китай.

Ръководителят на Австралийската асоциация на космическата индустрия Джеймс Браун говори в интервю за Sky News за страховете, свързани с новите космически технологии. По-специално той спомена „сателити с роботизирани ръце, които могат да се използват за улавяне и деорбитиране“ на други спътници.

Отбелязвайки между другото технологията за „ослепяване“, която Русия използва срещу сателити, предаващи информация за конфликта в Украйна, Браун каза: „Има нарастващи търкания между великите сили в космоса“.

Технологията за улавяне на сателити вече беше демонстрирана от Китай в миналото. През януари китайски сателит "грабна" друг - остарял - и го изведе от активна орбита в така наречената "зона за изхвърляне", където той не пречи на текущата работа. С други думи, Пекин почистваше космическите отпадъци по този начин.

През април 2021 г. ръководителят на Космическото командване на САЩ генерал Джеймс Дикинсън каза на Конгреса, че той също е загрижен за перспективата Китай да използва агресивно „бъдещи системи за събиране на данни за други спътници“.

Мистериозен китайски космически самолет е в орбита вече 20 дни

Китай изстреля ракета-носител Long March 2F в космоса на 4 август с най-секретния китайски безпилотен космически орбитален апарат като ...

През последните години съперничеството в глобалната космическа индустрия рязко ескалира, особено след като много страни прекъсват връзките си с Русия, една от най-напредналите космически сили, поради нейната инвазия в Украйна.

Руската космическа агенция Роскосмос обяви, че се оттегля от проекта за МКС през 2024 г., както и че ще изгражда собствена космическа станция. А през март агенцията заяви, че ще продължи подготовката за стартирането на проекта ExoMars за независимо изследване на червената планета, след като Европейската космическа агенция (ESA) отказа да участва в мисията поради ситуацията в Украйна.

Китай също стана по-активен играч в тази област. По-рано страната изпрати два модула на Луната, а през май 2021 г. успешно приземи първия си марсоход. След това постижение администраторът на НАСА Бил Нелсън нарече Китай "агресивен съперник" в космоса.

Освен това от април 2021 г. Китай изгражда собствена космическа станция Tiangong в орбита около Земята, която ще позволи на страната да провежда научни експерименти в космоса. Китай не беше допуснат до участие в програмата на МКС.

В интервю за Sky News Браун също изрази съжаление, че други страни са изстреляли ракети с обекти, които „не са били каталогизирани“ или в крайна сметка са били използвани за грешна цел.

Космическата икономика расте с бързи темпове и вече гони половин трилион долара

Световната космическа икономика отбеляза най-бързия годишен темп на растеж от 2014 г. насам, като вече гони обща стойност от близо поло...

"Компаниите и правителствата все повече разчитат на космоса. Трябва да разберем по-добре какво се случва там и какви са правилата на играта", каза той.

В момента едно от най-големите опасения в света относно космоса, отбеляза Браун, е, че орбитите около Земята стават все по-натоварени. По този начин рискът от сблъсък на обекти - сателити или фрагменти от космически отпадъци - нараства.

През 2021 г. Русия умишлено взриви един от своите неработещи сателити като част от тест за противосателитна ракета. Експлозията създаде облак от хиляди отломки и екипажът на МКС беше принуден да се скрие в специални помещения като предпазна мярка.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън каза пред технологичното издание The Verge тогава, че е „възмутен от този безотговорен и дестабилизиращ ход“.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос