Секретна китайска космическа совалка пусна неизвестен обект в орбита

15131
Секретна китайска космическа совалка пусна неизвестен обект в орбита
Снимка: iStock

Космическите сили на САЩ фиксираха и каталогизираха в базата данни Space Track неидентифициран обект, отделил се от секретна китайска „совалка“ в околоземна орбита. Космическият безпилотен апарат беше изстрелян в Космоса на 4 август тази година с ракета Long March 2F. Фактът на изстрелването е известен от официални източници.

Информацията за самия апарат обаче е класифицирана – няма ясни изображения на китайския космолет. Знае се само, че се приземява като самолет, но излита като полезен товар на ракета. В средата на октомври, след 90 дни пребиваване в Космоса, той е извършил маневра, заемайки орбита с височина 597 – 608 километра.

На 31 октомври 18-а ескадрила на космическата отбрана е фиксирала нов обект в непосредствена близост до космическия апарат. Той получил каталожен номер (NORAD ID 54218 (2022-093J COSPAR ID). Орбитата му съвпадала с орбитата на космоплана по време на изхвърлянето. Китай не е публикувал никакви съобщения за мисията, освен кратко изявление още при изстрелването на космическия апарат.

Това е вторият полет на секретния китайски „космически самолет“ за многократна употреба. Предполага се, че китайският проект по размер и геометрия прилича на подобен американски проект – военновъздушния X-37B, който вече е прекарал над 800 дни в Космоса. Китайците все още не могат да се похвалят с такъв резултат. При първото изстрелване китайският космически самолет прекарал само два дни в Космоса. С второто изстрелване общото му време в орбита наближава 100 дни.

Американският Boeing X-37. Смята се, че китайският космически самолет го копира, но е по-малък. (U.S. Air Force)

Експертите не могат да кажат със сигурност какъв вид товар се е отделил от китайския космически самолет. Това може да е или самостоятелен спътник за решаване на някакви задачи, или контролна апаратура за проследяване на самия космически самолет. Във всеки случай в орбита има още един обект, който е достатъчно голям, за да бъде надеждно фиксиран от наземни устройства за наблюдение. И ако всички космически агенции официално изпращат предупреждения до колегите си за изстрелванията и прогнозните орбити, то в случай на такива „експерименти“ с изхвърляне на товари в Космоса не всичко е толкова прозрачно. „Колегите“ трябва да следят внимателно действията на отсрещната страна и да записват всичко самостоятелно.

Това не е и първият път, когато китайският космоплан пуска някакъв обект. Подобно нещо се е случило през 2020 г. по време на двудневния полет. Тогава обектът е излъчвал радиосигнали в S-диапазона в продължение на няколко седмици. Някои експерти смятат, че такива обекти могат да се използват за наблюдение.

За китайската автономна „совалка“ не се знае почти нищо освен факта за нейното съществуване и приблизителните размери – тя трябва да се побира под обтекателя на Long March 2F. Предполага се, че е подобна на американската автономна совалка Boeing X-37B. Тя се използва в секретни експериментални мисии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос