Секретният Boeing X-37B се завърна на Земята след рекордните 908 дни в Космоса

6549
Секретният Boeing X-37B се завърна на Земята след рекордните 908 дни в Космоса
Снимка: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Adam Shank

Американският безпилотен космически самолет Boeing X-37B кацна след 908 дни в орбита – той беше изстрелян през май 2020 г. Космическият апарат отново счупи собствения си рекорд по продължителност на полета, който преди това беше 780 дни.

X-37B е безпилотен космически апарат за многократна употреба, разработен от Boeing за ВВС на САЩ (по-късно проектът е поет от Космическите сили на САЩ). Размерите му са 8,8 метра дължина и 4,5 метра ширина (размах на крилата). Космическият самолет се доставя в орбита в обтекателя на ракета и се връща самостоятелно в самолетен режим, кацайки на писта. X-37B има товарен отсек, точно като совалките (впрочем първоначално било планирано X-37B  да бъде доставян в орбита в товарния отсек на совалките, а не с помощта на ракети). В товарния отсек може да бъде разположено както стационарна апаратура, така и спътници.

Програмата за разработване на космическия апарат е започнала през 1999 г. и първоначално е проект на НАСА, но в средата на 2000-те години е предадена на военните. Поради това по-голяма част от задачите на космическия апарат са класифицирани, макар че научната част от експериментите се обявява преди изстрелването на всяка мисия. По програмата са построени два апарата, всеки от които е извършил по три полета от 2010 г. насам.

В много отношения X-37B е известен благодарение на дългите си мисии. Първата от тях продължи 224 дни, а всяка следваща беше по-дълга от предишната. Последният полет започна на 17 май 2020 г., когато X-37B беше изстрелян с ракета Atlas V.

На 12 ноември 2022 г. космическите сили на САЩ и Boeing обявиха, че космическият самолет се е върнал на Земята, кацайки на пистата на космическия център „Кенеди“ във Флорида, първоначално предназначен за совалките. По такъв начин космическият самолет прекара в орбита 908 дни и отново счупи собствения си рекорд.

Сред задачите на тази мисия беше провеждането на няколко научни и технически експеримента, включително генерирането на енергия от слънчеви панели и нейното предаване на Земята с помощта на микровълново лъчение. Учените заявиха също, че X-37B ще пусне от товарния отсек един малък микросателит – FalconSat 8. В края на май 2020 г., малко след изстрелването на космическия самолет в орбита, стана известно, че той е изпуснал обект, който астрономите и любителите на астронавтиката погрешно възприели за FalconSat 8.

В прессъобщението на мисията обаче се посочва, че FalconSat 8 е пуснат през октомври 2021 г. Възможно е обектът, който се е отделил в първите дни след изстрелването на орбиталния апарат, да се е отнасял към военната част на мисията, данни за която не са оповестени публично.

Както стана известно, вероятно Китай също има безпилотен космически самолет за многократна употреба. През есента на 2020 г. държавната агенция на страната обяви успешния тест на многократен космически апарат, а астрономи аматьори въз основа на сателитни снимки на китайския космодрум стигнаха до извода, че Китай тества именно орбиталния апарат. През август т.г. апаратът се отправи в Космоса за втори път, а в началото на ноември пусна неизвестен обект в орбита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос