Светът ще свърши на 13.04.2029 г. след астероиден сблъсък

222528
Светът ще свърши на 13.04.2029 г. след астероиден сблъсък

Точното време на възможния Апокалипсис вече е известно до секунди, пише “Вести.ру”. Това ще се случи точно в 4,36 часа сутринта (по Гринуич) на 13 април 2029 г. Криещият в себе си енергия, равна на 65 хиляди атомни бомби астероид Апофис с маса 50 милиона тона и диаметър 320 метра, се носи към Земята със скорост 45 хиляди километра в час, предаде БЛИЦ.

“Това действително е опасно за Земята, защото ако астероидът падне на повърхността й – а той ще пада със скорост не по-малка от 16 километра в секунда – то при този сблъсък ще се отдели енергия като от хиляди атомни бомби, а в атмосферата ще се концентрира голямо количество дим,” твърди завеждащият лабораторията на Държавния астрономически институт Михаил Прохоров.

След "края на света" започва нова единица време от 144 000 дни

Огромен дялан камък на маите от 669 г., открит в началото на 20 век в Мексико, е в основата на мита за предполагаемото пророчество за к...

Катастрофата може да се случи, ако космическият скитник попадне в гравитационната схватка на планетата ни. Гравитационната сила на Земята може да привлече Апофис и тя да се окаже на прицел в момента на следващото му приближаване, именно на 13 април 2029 г. Учените търсят начини да променят смъртоносната траектория на астероида. Главната идея е да се промени орбитата му. Някои предлагат да се поставят на Апофис ракетни двигатели, други – да го ударим с космически кораб, трети – да взривим мощен ядрен взрив на повърхността му. Учените-катастрофисти въздишат: всичко е безсмислено.

“Този астероид не може да бъде спрян, защото той е много голям,” обяснява Владимир Алексеев, завеждащ лабораторията на Троицкия институт за иновационни и термоядрени изследвания. ”Това е много опасно, защото той ще разруши огромна територия като Тунгуския метеорит.”

При сблъсъка Апофис може да причини огромни щети. Стотици градове в Русия, Централна Америка и около Атлантика са застрашени от унищожение. Но дори Апофис да падне в океана, ще се образува кратер на дъното с дълбочина 3 и ширина 8 километра, а от мястото на потъването във всички страни ще се разпространят цунами. В резултат от това крайбрежието на Флорида ще попадне под ударите на 20-метрови вълни, които ще се разбиват на континента в продължение поне на час.

Все пак, според повечето учени каменната грамада ще прелети на 30 000 километра от Земята. По космическите стандарти това е на по-малко от косъм, но въпреки това те смятат, че сблъсък няма да има.

БАН: Светът изчезва след 5 млрд. години

Краят на света ще дойде някога, но няма да бъде на 21 декември 2012 г., както са предсказали маите. Това каза пред БТВ доц Евгени Сем...

“Дори сега сблъсъкът да не се случи, при следващото си приближаване той ще е още по-близо до Земята и вероятността това да се случи след 50 - 150 години си остава,” обяснява Михаил Прохоров.

В Русия в момента се разработва проект, който да спаси планетата от Апокалипсиса. Руснаците смятат да изпратят на Апофис т. нар. “гравитационен трактор”. Той ще изучи поведението на космическото тяло, съставът му, ще се опита да отклони орбитата на астероида и така да изключи дори и най-малката вероятност за сблъсък. Мисията е запланирана за 2020 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com