Учени възпроизведоха зараждането на живота

119758
Учени възпроизведоха зараждането на живота
Снимка: Thinkstock

Руски и италиански учени представиха резултати от съвместни изследвания за механизма на зараждането на живота във Вселената на конференция, провела се в Посолството на Италия в Москва, предаде "Гласът на Русия".

Директорът на Лабораторията за радиационна биология на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна професор Евгени Красавин и професор Ернесто Ди Муро от римския университет „Сапиенца“ разказаха как по време на сложните експерименти те са съумели да възпроизведат химическите процеси, които водят до появата на предбиологични съединения във вид на мастни и нуклеинови киселини на РНК. Те, както се смята, са основният „строителен материал“ за възникването на живите организми.

Животът на Земята ще изчезне след 1.5 млрд. години

След около 1.5 млрд. години Земята ще стане негодна за живот. Това твърдят учени от Лабораторията за изследване на атмосферата и Космос...

Изследванията са се провеждали с образци на метеорити: именно материалите с космически произход са най-активните компоненти за реализация на необходимия химически синтез. Учените в лабораторията е трябвало да моделират условия на космоса, за да разберат как се задейства механизмът за възникване на предбиологичните съединения. За тази цел образците на метеоритите за били подложени на въздействието на заредени частици в ускорители в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ).

Освен всичко друго, учените са отбелязали, че в момента в космоса са открити около 80 органически молекули. Най-разпространени сред тях са молекулите на цианистоводородната киселина (HCN). Когато тази киселина контактува с водата, се образува формамид. Именно него намират в космическия прах, в опашките на кометите. И тъкмо от тях могат да възникват нуклеиновите и мастните киселини, които, както е известно, са основа на клетъчните мембрани.

"Облъчихме емулсията на метеоритния прах с формамид, а после изследвахме какво възниква. Облъчването само с формамид ражда някои продукти, но при облъчването на протони с вещество от метеоритите ние получаваме абсолютно всичко – РНК, различни захари. Тук има всички елементи, за да се конструират информационни макромолекули за началните етапи на онова, което осигурява обмяната на веществата.

А това значи, че животът е могъл да възникне в съвършено различни краища на Вселената както по едно и също време, така и по различно време. Не е изключено, че такива процеси на зараждането на живота стават и до ден днешен", заяви професор Красавин.

Звезден прах дава надежда за живот в цялата вселена

Американски учени откриха вода в космически прах, уловен във земната стратосфера. Миниатюрните зрънца, които се реят из Слънчевата си...

"Всички основни компоненти на метаболизма се формират спонтанно. По този начин няма необходимост нито от божествения промисъл, нито от сложните химични процеси. Животът много лесно може да се организира", допълни професор Ернесто Ди Мауро.

Изводите на научните екипи са още една стъпка към разгадаването на пълния процес на зараждането на живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос