В облаците от сярна киселина на Венера може да има живот

5189
В облаците от сярна киселина на Венера може да има живот
Снимка: ESA

Експеримент показва, че условията в облаците на Венера не разрушават аминокиселините, които са градивните елементи на белтъците, необходими за появата на живи организми. Статията е публикувана на сървъра за препринт arXiv и се подготвя за публикуване в списание Astrobiology.

ОЩЕ: Мистериозните проблясъци на Венера може да не са мълнии

Температурата на повърхността на Венера достига +700 °C. Но учените отдавна размишляват, че животът може да не е в тази топяща се зона, а в облаците, които се намират на височина 48 – 60 км. И наистина: облачната пелена покрива цялата планета, температурата в тях е подобна на тази на Земята, има достатъчно течност – облаците се състоят от капки влага, а слънчевата светлина може да служи като източник на енергия.

Тази течност обаче е основно концентрирана сярна киселина, която е много агресивен разтворител. Смята се, че тя разрушава всички биохимични съединения. А водата, която все пак се съдържа в облаците, се държи чрез силни водородни връзки със сярната киселина и не е достъпна за съединения с други молекули.

Екип американски, британски и полски учени са провели експеримент, за да изяснят: наистина ли е невъзможен живот в такива облаци?

„Ние подкрепяме идеята, че капчици висококонцентрирана сярна киселина може да са в състояние да поддържат форма на живот, различна от земната. Това се основава на идеята, че животът може да използва сярна киселина вместо вода като разтворител. Концепцията се подкрепя от това, че сложни органични молекули може да се съхраняват във висококонцентрирана сярна киселина и химични реакции, които генерират разнообразен набор от органични молекули, могат да се осъществят в тази среда“, пишат авторите на статията.

Те са проверили устойчивостта към сярна киселина на 20 аминокиселини, които са основните градивни елементи на белтъците в живите организми на Земята. Девет от тях също така са били открити в метеорити, което предполага, че може да се озоват на Венера.

Образците били поставени в 81% и 98% разтвори на сярна киселина, което е приблизително концентрацията, открита в облаците на Венера. Експериментът бил проведен при стайна температура – ​​тоест при нормални условия на обитаемата зона на Земята.

„Нашето основно откритие е, че основната верига на молекулата на аминокиселината остава неповредена в концентрирана сярна киселина. След четири седмици открихме, че 19 от биогенните аминокиселини, които тествахме, са или нереактивни (13 в 98% разтвор, 12 в 81% разтвор) или са химически модифицирани само в странична верига“, отбелязват изследователите.

ОЩЕ: Мощни сблъсъци на Венера засилили и удължили вулканизма на планетата

Ако на Венера има живи организми, допълват учените, тогава може да има два сценария за тяхната поява. От една страна, планетата може да има океани, където, подобно на Земята, се е зародил живот, но след това, с изменението на климата, те са се изпарили и организмите са еволюирали и са се приспособили към новите условия. От друга страна, възможно е животът да се е появил веднага в облаците от сярна киселина, тъй като е възможно да се докаже, че в нея могат да се запазят сложни химични съединения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос