Мистериозните проблясъци на Венера може да не са мълнии

16328
Мистериозните проблясъци на Венера може да не са мълнии
Снимка: ESA

Отдавна е известно, че Венера има невероятно гореща повърхност, обвита в гъста атмосфера с токсични и киселинни изпарения. В облачната покривка на планетата се появяват периодични проблясъци от светлина. Смяташе се, че това са мълнии и електрически разряди сред облаците, но сега се появи алтернативно обяснение – метеорни удари.

Учените, анализирайки радиовълни, акустични и магнитни сигнали, записани от съветския космически кораб „Венера“ ​​(единствения, който някога е заснемал повърхността на планетата), смятаха, че това са мълнии. Но наскоро астрономите открили, че различните сигнали, свързани със светкавиците, невинаги съвпадат един с друг.

Мощни сблъсъци на Венера засилили и удължили вулканизма на планетата

Според друга версия, ако на планетата падат метеори с размер около 1 см, те също биха могли да предизвикат тези мистериозни светлинни изблици, които биха били подобни на светлинните следи от падащи метеори на Земята. Изблиците са наблюдавани както от японската сонда „Акацуки“, така и от телескопа „Кайпер“ на връх Бигълоу в САЩ. За относително кратък период от време тези обсерватории регистрирали по-малко от дузина светкавици. В атмосферата на Венера има средно повече от 35 000 светкавици годишно, което не се различава твърде много от земните показатели на метеорна бомбардировка.

В новото изследване не се прави извод, че в атмосферата на Венера няма мълнии, а само се посочва, че има разумна алтернатива на тази идея. Възможно е да има мълнии по-близо до повърхността, а наблюдаваните изблици са метеори. Тази теория може да обясни защо наблюденията на мълнии трудно се съгласуват.

„Венера е наистина невероятна. Иска ни се там да има мълнии. Химичните реакции, които мълнията предизвиква, са важни за обяснението как може да съществува живот в облаците. Ако съществува мълния, тя създава електромагнитни полета, които бъдещите космически кораби биха могли да използват за изследване на кората и вътрешността на Венера“, цитира IFLScience съавторът на изследването Джоузеф О’Рурк от Университета на Аризона.

Астрономи откриха ключови прилики между Венера и Земята

„Искахме мълнията да съществува, но като добри учени се опитахме да докажем, че не съществува. Мисля, че журито все още не е, но смятаме, че ако искате да разберете светкавиците на Венера, трябва да разберете и метеорите, защото и двата източника са просто ярки светкавици.

Разбирането на Венера ни помага да разберем собствения си свят, но разрешаването на мистерия като тази също има значение за бъдещи мисии. НАСА и Европейската космическа агенция планират завръщане на Венера през следващото десетилетие, а частни мисии също са в процес на работа.

„Искахме мълнията да съществува, но като добри учени се опитахме да докажем, че не съществува. Ако искате да разберете мълниите на Венера, трябва да разберете и метеорите, защото и двата източника са просто ярки светкавици“, допълва ученият.

Разбирането на Венера ни помага да разберем собствения си свят, но разрешаването на мистерия като тази има значение и за бъдещи мисии. НАСА и Европейската космическа агенция планират завръщане на Венера през следващото десетилетие, в разработка са и частни мисии.

Изследването е публикувано в Journal of Geophysical Research: Planets.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос