Адвокатът на акушерката Ковачева: "Софиямед" е действала като робовладелец

5228
Адвокатът на акушерката Ковачева: "Софиямед" е действала като робовладелец
Снимка: БГНЕС

Печално прочулата се акушерка Емилия Ковачева е заплашена от още едно дело, освен това за побоя над 4-дневната Никол. Според доказателства, с които разполага прокуратурата, Ковачева е нанесла побой на още четири бебета.

Пред Нова телевизия адвокатът на Ковачева Владислав Янев потвърди, че здравословното състояние на Ковачева е влошено – болки в главата и стомаха, безсъние, системна неспособност да мисли. Попитан дали Янев ще иска психиатрична експертиза, юристът отвърна, че задължение на съда е да се разкрие обективната истина. Здравословното състояние на акушерката е част от тази истина и следва да се оцени причината, подчерта Янев. Той заяви, че дълго време Ковачева е била поставена под „робски условия” на труд.

Акушерката, пребила новородено, е с влошено здраве, но остава в ареста

Акушерката Емилия Ковачева има камък в жлъчката, а диагнозата може да се лекува в условията на следствения арест. Ковачева е в депресия...

Янев не се съгласи, че прехвърля вината на „Софиямед”, но припомни установените нарушения в болницата. Абсурдно е 24-часа да се работи такава отговорна работа – това и робовладелците не са си го позволявали, подчерта адвокатът ѝ. Той не се съгласи, че „ненормална практика” трябва да се приема за нормална, след като много други акушерки работят при същите условия. Хората са принудени да работят на две-три места – знаят го контролните органи и мълчат нарочно, защото ако има забрана, то квалифициран медицински персонал ще избяга от България и ще има криза в сектора, убеден е Янев. Той добави, че Ковачева също ме е казала, че причината за извършеното от нея е немотията.

Адвокатът не е доволен и, че се представят доказателства от една камера, не от всички. Отделно разследването се фокусирало върху Ковачева, а не и върху смяната след нейното дежурство, която се е занимавала с Никол. Всъщност чак след дежурството на тази смяна, Никол е откарана в „Токуда” – две смени след дежурството на Ковачева. Абсурдно е отоци и кръвонасядания да не се появат до 10-15 минути – в 6:30 правиш преглед, бебето е наред, да минат 12 часа, да дойде нова смяна и чак тя да констатира проблемите на Никол.

Ако един човек е извършил престъпление, това не означава, че срещу него трябва да се вършат престъпления. За мен в случая разследването не се води обективно, подминават се явни факти, продължи с критиките си Янев. Той завърши с думите, че неговата задача е да има справедлив процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com