Бойко Ноев: И шпионството, и театърът около него хвърлят огромен срам върху България

2290
Бойко Ноев: И шпионството, и театърът около него хвърлят огромен срам върху България

"Виждаме долнопробно предателство, за съжаление, извършено от страна на български военнослужещи. От друга страна - виждаме един театър на абсурда, който се гради на основата на това предателство, игран и режисиран от тези, срещу които излезе народът на улиците. И предателството, и театърът хвърлят огромен срам върху България". Това каза пред БНР Бойко Ноев,бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, в коментар на разкритата от прокуратурата група за шпионаж в полза на Русия, действала в продължителен период.

Според него механизмите, свързани с национална сигурност, са изкривени и правят системата доста пробита и неефективна, което си проличава от тази шпионска афера:

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде...

"Сложно е да се говори за компетентността на службите. Имам наблюдение върху ДАНС, тя се превръща в една тотално ненужна и пробита служба. Това, което се случва в България, не е в резултат от работата на службите, а имам основание да считам, че разкритията са станали по външен сигнал".

Ноев определи като двоен стандарт в поведението на премиера и на главния прокурор това, че не са изразили позиция по случая с отравянето на бизнесмена Емилия Гебрев, известен като "българския Новичок":

"Тази двойнственост ще им изиграе много лоша шега. Вчера главният прокурор каза, че няма доверие на Военна полиция, което означава, че вероятно има основание за това. Ако това е така, означава, че военният министър незабавно трябва да си подаде оставката и да бъде разследван, защото служба "Военна полиция" е на пряко подчинение на министъра на отбраната. И ако този министър не знае защо главният прокурор няма доверие на неговата служба, тогава България има много сериозен проблем".

По думите на Бойко Ноев призивът на премиера президентът да наруши радиомълчанието си по случая е нещо като призива на крадеца да бъде хванат крадецът.

След шпионския скандал: Да се направи одит на Министерство на отбраната и да покажем, че правилно охраняваме информация

„България е НАТО. Ние участваме там равноправно с всички държави и никой не може да каже, че България е по-малко надежден партньо...

"Имам основание да смятам, че президентът не е бил държан в течение на това. По закон той има право на цялата информация. Защо се нарушава законът и на Румен Радев не се дава тази информация?", коментира той.

В заключение Ноев заяви, че само една политическа партия в България е излязла с официална позиция по този шпионски скандал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com