Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

6109
Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата съобщи, че е предала на съд Васил Божков по така нареченото хазартно дело. Той е обвинен, че е нанесъл на държавния бюджет щети от над 559 млн. лв.

В официално изявление от 23 април Софийската градска прокуратура (СГП) посочи, че е внесла обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. - във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

Още: Новото движение на Васил Божков ще участва на изборите

Снимка: БГНЕС

Десетима отиват на съд

На съд са предадени десет лица - Васил Божков като организатор и ръководител на групата, и останалите 9, чиито инициали са А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Е.Д. и Й.Ч. Те са участници в ОПГ, а част от тях са и длъжностни лица от ДКХ.

Още: Прокуратурата разследва Васил Божков за Алексей Петров в отделно дело

"Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от ДКХ, които са извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лв.", гласи съобщението на държавното обвинение. Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание.

Още: BIRD: Ричард Алибегов е единият таен свидетел срещу Веселин Денков за протестите през 2020 г.

Делата срещу Божков

Основното дело на бизнесмена, който от началото на 2020 г. до август 2023 г. се намираше в Дубай, е за различни криминални престъпления.

В началото на април водещият разследването следовател към отдел „Следствен“ на Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми, за организирана престъпна група, създадена с цел: извършване на убийства, изнасилвания и принуда; за изнудване, за опит за изнасилване; за умишлено убийство; за опити за убийство на две лица; за подбуждане към умъртвяване на Б.С.; за държане на наркотици.

"Материалите от разследването са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях, и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори", съобщиха от държавното обвинение.

Още: Въпреки домашния арест: Божков представи новия си политически проект (СНИМКИ)

От материалите по делото са отделени обаче тези, които касаят обвинението на Васил Божков и на К.Б. за изнудване, извършено от двамата в съучастие, като отделените материали се изпращат по компетентност на ОП-Плевен, в чийто район съгласно обвинението е извършено престъплението.

Снимка: БГНЕС

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу Божков още за: опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); за подбудителство към умишлено убийство на Й.Д. (чл. 116 НК); за подбудителство към умишлено убийство на М.В., което е останало във фазата на опита (престъпление по чл. 116, вр. чл. 18 НК); за подбуждане към умъртвяване на Б.С. (чл. 117, ал. 2 НК).

Що се отнася до т.нар. хазартно дело, по него през януари 2020 година бяха задържани няколко души, включително и бивш шеф на несъществуващата вече Държавна комисия по хазарта. Обвинението срещу бившия хазартен бизнесмен е, че фирмите му не са плащали до 2020 г. данъци за над половин милиард лева - така наречените хазартни такси - ощетявайки по този начин държавния бюджет.

Припомняме, че през лятото на миналата година Божков се завърна у нас с полет от Дубай, беше задържан веднага и получи обвинения. Въпреки това е под домашен арест и това не му попречи да стартира свой политически проект.

Още: Васил Божков на разпит заради "спестените" близо половин милиард от хазартни такси

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Кола се преобърна на АМ "Тракия", човек загина

Скрити в електрически табла: Заловиха 6 500 000 къса нелегални цигари (ВИДЕО)

Спецоперация за контрабанда на горива в Бургас

Хвърлял тухли по свещеник и полицай: Мъж поруга пловдивски храм

Инспекторът, правил сексуални намеци на камериерки, подаде оставка

Домашно насилие: Мъж преби жена си в Кърджали

Крал от летния бар: Мъж си пийна на аванта във Варна

Увеличават се сигналите за купуване на гласове

Диана Русинова за катастрофата с Кирил Петков: Шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч

Барикадиралият се полицай се опитал да се обеси с кабел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com