X
 
 

ГДБОП: Над 10 млн. лв. са щетите от нелегалното разпространение на телевизия

1693 0
ГДБОП: Над 10 млн. лв. са щетите от нелегалното разпространение на телевизия
Снимка: iStock/Guliver
Достъпът до пиратско излъчване на телевизионни програми в градовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил е прекратен. Това каза комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП на извънреден брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост в края на мината седмица, предаде БГНЕС.

При обиските миналата седмица бяха иззети множество технически средства, чрез които телевизионния сигнал се разпространяваше до потребителите в съответните градове. Операцията е по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват без да се плащат авторски права. Само за два месеца на носителите на права са нанесени над 10 500 000 лв. за три национални телевизии, допълни Колев.

Сдружението на кабелните оператори: Големите потърпевши от акцията на ГДБОП са хората

Репресиите срещу кабелните оператори започнаха. На 13.06.2019 г. след „ювелирна“ акция на ГДБОП, за която ние знаехме от пр...

"Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната и не са били изземвани такива устройства, които касаят само доставката на интернет. В Бургас и Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно разпространение на телевизионни програми, за които няма платени права. Като част от доказателствата сървърите, на които са били сайтовете и приложението, са били иззети. Към момента телевизионни програми в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас с незаконно излъчване няма. По време на провеждане на операцията нито един от управителите на обискираните компании не оказаха съдействие на служителите на ГДБОП", допълни Колев.

„В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите с интернет. Разбирам притеснението на гражданите, за това че са останали без телевизионни програми, но предвид обстоятелството, че това е извършвано от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на НК“, каза още Колев. По думите му са иззети множество технически средства, чрез които телевизионен сигнал се е разпространявал до потребителите в съответните градове. Той посочи, че иззетата техника е скъпа. „Тя е свързана с разпространението на телевизионни програми. Освен, че е доказателство за извършваната престъпна дейност, по този начин беше прекратено престъплението, което се извършваше“, коментира още Колев.

„Целта ни е да изсветлим бизнеса с нелегално разпространение на телевизионни програми“, съобщи още Колев и изрази надежда България да не бъде сочена като страна, неспазваща правата върху интелектуалната собственост. „ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от 1998 г. като тогава пиратството в кабелните мрежи беше 100%. Сега от 2,4 млн. абонати на кабелна телевизия около 50-60% са обхванати от легално разпространение на телевизионни програми“, каза още Колев. По думите му за престъпление против интелектуалната собственост се предвижда до 5 години лишаване от свобода, а текстовете в НК, касаещи данъчни престъпления, предвиждат затвор до 8 години.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • ciklop50 1 ciklop50 преди 5 месеца Профил на трол?
    И сега какво др. колев, след като изсветлихте бизнеса с тв програмите, ще ни светнете ли поне, кои са фирмите които са легални и каво ще ни струва сключването на договор с тях?
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Кретен Колев, това е по точното име на корумпираният идиот
    : 0 !