Граничарка простреляна при гонка с мигранти край Средец

2510
Граничарка простреляна при гонка с мигранти край Средец
Снимка: БГНЕС

Служителка на Гранична полиция в Средец е простреляна в крака при гонка на мигранти, инцидентът е станал рано сутринта вчера.

Това съобщи директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов в Средец. Ранената полицайка Никол Костадинова е в болница, но състоянието й е стабилно. Тя и колегите й, участвали в задържането на мигрантите, получиха награди, съобщи говорителят на ОД МВР Бургас Цветелина Рандева, цитирана от 24 часа.

Още: Армията започва ремонт на оградата по границата

Рано сутринта вчера група от шестима мигранти е засечена край гробищния парк на Средец, последвало преследване, в което се включила старши полицай Никол Костадинова. В един момент тя се оказала непосредствено зад групата нелегални мигранти и с цел да не допусне те да се разпръснат в гората, неколкократно предупредила, че ще стреля. Това обаче нямало ефект и тогава униформената произвела предупредителни изстрели във въздуха.

Това респектирало бегълците и те се скупчили на едно място. Изчаквайки останалите си колеги, Костадинова била с насочен пистолет към мигрантите в едната ръка, а с другата държала кучето. Внезапно един от нелегалните я блъснал и съборил на земята. При падането пистолетът произвел изстрел, който ранил полицайката в крака.

"Тя е в болница, благодарим на лекарите, всичко е наред. С висок дух е, държи се така, сякаш се е убола с игла", коментира гл. комисар Златанов, който заяви, че ще посети ранената служителка в болницата.

Още: С числа: Денков обяснява на Австрия защо проблемът ѝ с мигрантите не е български

Рекорден е мигрантският натиск тази година, 165 хиляди опита за незаконно преминаване на границата са предотвратени от началото на 2023 до момента, спрямо 120 хиляди за 2022 г. Това е огромно повишение, но колегите са изключително мотивирани", коментира директорът на "Гранична полиция".

И добави, че няма оградно съоръжение, които би могло на сто процента да спре мигрантският натиск. "Когато прескочат оградата,  колегите ги гонят и ги хващат. Ако ги изпуснем и мигрантите успеят да се качат на някое МПС, други колеги ги залавят на безопасни места  – ние преценяваме къде да ги задържим", обясни гл. комисар Златанов.

Още: Гранична полиция хвана нидерландец, опитал да прехвърли сирийци през сръбската граница

Той каза още, че наводненията в Царево от септември са нанесли поражения върху граничния път- на някои от мостовете и водостоците, а те са пряко свързани с оградното съоръжение. Имало няколко компрометирани участъка по него, но са отпуснати по спешност от МС средства за ремонт. Каналджиите са предимно чужди граждани, задържанията са увеличени с 30 % процента. Налагат им се принудителни административни мерки, за да не влизат повече в страната, каза още гл. комисар Златанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com