ИПБ предложи мерки за намаляване на катастрофите по пътищата у нас

2722
ИПБ предложи мерки за намаляване на катастрофите по пътищата у нас
Снимка: БГНЕС

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) проведе изследванe на пътнотранспортния травматизъм, отчитайки въведеното на 13.03.20 г. извънредно положение у нас. Oт него става видно, че през първите 3 месеца на 2020 г. имаме значително намаление от 25% на жертвите и ранените по пътищата, в сравнение със същия период на 2019 г., като само за март то е близо 40%.

Пандемията COVID-19 и въведеното извънредно положение в България намалиха значително трафика на превозни средства, което даде и своите положителни измерения, посочват от ИПБ. За първи път страната ни има възможност да се доближи до зададените цели в “Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България 2010 г.-2020 г.”. А именно, 50% намаление на загиналите и ранени в следствие на пътнотранспортни произшествия (ПТП).

МВР прави масови проверки по пътищата заради катастрофите от последните дни

Няма загинали при ПТП през нощта в страната. От събота вечер МВР започна операция в цялата страна за контрол на движението по пътищата,...

"Важното според нас предстои и то е свързано с отмяната на извънредното положение и възобновяването на автомобилния трафик. Рязкото нарастване на интензивността в пътното движение, без да са взети преди това необходимите превантивни мерки, може да доведе до рязко влошаване на пътнотранспортната обстановка и увеличаване на ПТП със загинали и ранени, обясняват от ИПБ. Според тях е необходимо да се набележат пакет от адекватни мерки, които да бъдат приложени незабавно.

В тази връзка, от Института за пътна безопасност предлагат:

Преглед на списъците с участъците с концентрация на ПТП на територията на страната и незабавно отстраняване на дефицитите, свързани с пътната безопасност, на местата, в които се очаква рязко нарастване на интензивността на движение.

Привеждане в съответствие с нормативните изисквания на хоризонталната и вертикалната маркировка и възстановяването им в случаи на липси.

Държавен доклад удари по гордостта на Борисов - пътищата

4 от всеки 10 пътища в България са в незадоволително или дори лошо състояние, което носи риск за пътната безопасност. Това сочи Доклада...

Възстановяване на разрушеното асфалтово покритие и на системите за активна защита, като еластични огради, предпазни парапети и други по пътищата, където се очаква най-голямо натоварване.

Движението на тежкотоварните МПС да бъде ограничено в най-натоварените часове.

Във времето на възстановяване на пътното движение, ограничаване на пътно-строителните ремонти или временното им замразяване като бъдат обезпечени с необходимата сигнализация.

Осъществяване на проверка на участъците от пътищата с временна организация на движението за състоянието на временната сигнализация и проверка дали създадената на пътя организация на движението отговаря на одобрените планове за временна организация на движението.

Изработват стратегия за безопасност на движение по пътищата

Стратегия за безопасност на движението по пътищата в хоризонт 2021 - 2030 г. предстои да бъде разработена на базата на Доклада за състо...

След отпадане на ограниченията, организиране на засилен контрол върху поведението на участниците в пътното движение, от страна на контролните органи на МВР и МТИТС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com