Иво Прокопиев: Главният прокурор лъже

5451
Иво Прокопиев: Главният прокурор лъже
Снимка: БГНЕС

"Главният прокурор лъже. Напоследък не общувам с премиера, защото той става част от проблема, а не част от решението". Това каза Иво Прокопиев, когото на 26 октомври прокуратурата обвини в пране на пари. 

По думите му за новото обвинение (във връзка с "Каолин") "конструкцията е същата и също толкова абсурдна. През 2018 година откриват, че 2001 са сключени сделки, които са довели до пране на пари."

Адвокатите на Дянков, Трайков и Прокопиев поискаха съдът да върне делото на прокуратурата

Адвокатите на обвиняемите по делото за продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество EVN поискаха от Специализирания...

Прокопиев уточни, че всички сделки са станали с участието на десетки международни консултанти и големи инвестиционни банки. 

"Не може някакъв човек изведнъж да каже – има нарушение. Специално за "Каолин" е водено съдебно дело, прокуратурата е предявила обвинения и съдът ги е отхвърлил", обясни Прокопиев в интервю за bTV.

Той определи случващото се, като "безогледна нагла атака и тотално неуважение към решенията на българския съд. Тя е насочена срещу мен самите факти самото обвинение стана лятото. За мен обяснението е новият брой на вестник "Капитал". Той излезе сутринта и няколко часа по-късно излезе въпросното обвинение, което цели да окаже натиск, а не толкова да търси законност и справедливост, защото за тези месеци ако искаше да го направи нямаше да чака толкова."

Прокопиев допълни, че става въпрос за доста професионално разследване, свързано с хора, които имат отношения с главния прокурор: "За мен причинно-следствената връзка е много пряка – това е част от цялостното мачкане на всички независими медии, това не е проява на някаква смелост."

Съдът потвърди бъдещ запор от 200 млн. лв. върху имущество и активи на Прокопиев

Тричленен състав на Апелативния съд в Бургас потвърди налагането на запор от почти 200 млн. лв. върху имущество и активи на бизнесмена ...

По думите му е грешно да се слагат всички богати хора в един кюп, както и всички приватизационни сделки в един кюп.

"Каолин" е обратното на това което се е случва с "Полимери". "Шишеджам" инвестира в Търговище в три стъкларски завода – това са хиляди работни места, в момента собственикът на "Каолин" е един от водещите в този сектор", обясни още Прокопиев.

Според него факта, че обвиненията към него са повдигнати в деня, в който са арестувани и Баневи, е "нарочно търсен ефект да се съберат двата сюжета заедно."

Прокопиев призова за големите медийни разследвания да бъде привлечен международен прокурор или поне международни наблюдатели. Той съобщи, че е започнал дело срещу държавата в Страсбург, заради действия на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ): "В България беше въведено едно репресивно законодателство, което въвежда презумпция за виновности. КПКОНПИ е един вид гражданска прокуратура, която е свободна да налага мерки до съдебния процес."

Прокуратурата обвини Иво Прокопиев в пране на пари

Софийска градска прокуратура (СГП) е обвинила в пране на пари председателя на Съвета на директорите на "Алфа Финанс Холдинг" АД Иво Про...

Прокопиев обобщи, че "това обвинение е толкова нелепо, че те никога няма да посмеят да го внесат в съда. В случая с "Каолин" обществото само ще е спечелило."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com