Йордан Цонев и Калин Тихолов пак изплуваха около "Странджа"

37547
Йордан Цонев и Калин Тихолов пак изплуваха около "Странджа"
Снимка: БГНЕС

Името на депутата от ДПС и председател на Парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев отново изплува в разследване на „Биволъ” относно разпределяне на земи от Природен парк „Странджа”. Освен Цонев, в разследването личи и името на архитект Калин Тихолов – човекът, станал министър на инвестиционното проектиране буквално за един ден и човекът, който се оказа в центъра на „Дюнигейт”.

Всеизвестен факт е, че точно Тихолов е автор на Общия устройствен план (ОУП) на Община Царево, който беше обжалван от природозащитни организации в съда. Причината – чрез него статутът на „Странджа” на практика се променяше и се позволяваше застрояване на места, които иначе са защитена зона. ОУП обаче беше приет без корекции от съда.

Строителство в „Странджа” не може да има, увери Терзиева

Строителство в парк „Странджа” няма как да има, ако някъде има строителство, то е незаконно. Това заяви регионалният минист...

Според „Биволъ” петима бургаски адвокати – Ненчо Недялков Драгнев, Диана Димитрова Кръстева, Светла Георгиева Каменова, Кремена Недкова Табакова и Камен Колев Крайчев, са фалшифицирали пълномощни да водят дела от името на наследници на имоти в Царево, Варвара, Синеморец и Резово. Това сочи крупна прокурорска проверка, извършена в периода 2010-2011 г. Проверката е разпоредена лично по нареждане на тогавашния Главен прокурор Борис Велчев. За да се избегне влияние върху проверяващите обаче разследването е било пратено в Сливен, а не в Бургас.

Схемата е била следната – юристите са си правили пълномощните с имена на хора, взети по данни от емлячните регистри. Тези хора не са търсили апетитните си имоти на първа линия. Затова, от тяхно име и без тяхно знание, са заведени общо 21 дела за собственост пред общината. Тогава тя е управлявана от Петко Арнаудов, който за малко не стана директор на „Странджа” и Евгений Мосинов, общински лидер на БСП-Бургас. Мосинов е юристът на Община Царево, а срещу него адвокатите печелят делата за собственост от името на неподозиращите хора и подставени лица. След това земите са продадени със същите фалшиви пълномощни на фирми и лица близки пряко или косвено до Тихолов и Йордан Цонев. Някои от лицата, подписали въпросните пълномощни дори са заявили, че не познават и никога не са се срещали в въпросните адвокати. Едновременно с това са фалшифицирани и самите емлячни регистри. Извършителите не са разкрити.

Лицата, които в крайна сметка вземат имотите, са пряко или косвено свързани с Тихолов и кума на Йордан Цонев – Милчо Киряков, пише „Биволъ”. И дава конкретен пример – имот от 18 декара, възстановен на В.К. от Синеморец, който е продаден на Йордан Йорговски, а той препродава една част на Христо Гебрев, а другата – на Милчо Киряков.

Зелените: Действията по изменението на плана за Странджа са прах в очите

Действията на властта по отношение на застрояването на природен парк "Странджа" са просто за замазване на очите. Това твърдят от партия...

На Р. К. са възстановени 25 декара край Резово, продадени на ЕС ГРУП, собственост на Ерол Али Сайд. Той е съдружник с Киряков във фирмата ЕС-ПОИНТ. Още 19 декара край Варвара са продадени на Екатерина Кирякова, която после ги дарява на Милчо Киряков. ЕС ГРУП се сдобива и с още 5 декара в Синеморец възстановени на А.Ж.

Ж. П. получава 25 декара край Варвара, в близост до разрушения комплекс Златна Перла. Те са разделени и продадени на фирмата Авангардстрой АД (11 декара) и на КАЯ ИМПЕКС ООД (14 декара) Съсобственик на последната фирма е арх. Калин Тихолов. Тя притежава многобройни имоти в землището на Варвара, около комплекс Златна Перла. Именно тези имоти са предвидени в оспорвания ОУП, изготвен от Калин Тихолов, за ваканционно строителство.

Първоначално подадените сигнали до районната прокуратура в Царево се бавят и отлежават в продължение на 4-5 години. В крайна сметка се налага Върховната касационна прокуратура да се заеме със случая. Престъпленията са квалифицирани по чл. 316 и чл. 308 от НК. Те са установени по безпорен начин от прокуратурата през 2011 година. Според Наказателния ни кодекс обаче подобни крупни престъпления с подправяне на документи и присвояване на недвижими имоти имат малка давност – деянието е извършено през 2005 година и през 2011 година вече не може да има обвинителен акт, казва  окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com