Какво се е случило с убитото 8-годишно момче в Мездра?

24759
Какво се е случило с убитото 8-годишно момче в Мездра?
Снимка: БГНЕС

Какво се случи с внука на Тома Томов? Обзор на инцидента прави "24 часа". Версията да е прострелян по невнимание с ловна пушка от свой връстник е най-вероятна, твърди прокуратурата. "Не упреквам следователи и прокурори, но останаха неизяснени въпроси", каза бившият депутат и лидер на партия “Рома”. Близките на детето настояват главния прокурор Иван Гешев да отиде в Мездра. А мълчалив протест пред сградата на Районното управление на полицията в града организираха близки на убитото 8-годишно момче. “Протестираме заради убийството на моя внук Томи. Аз съм юрист от 1985 г. и не мога да дам квалификация на деянието, което е извършено. Просто няма текст от закона, който да обхване цялата престъпна дейност на това семейство - убийство, събличане на жертвата, влачене, оставяне на тротоара, прикриване на истината”, посочва Томов.

Изданието припомня, че в петък миналата седмица, на 8-ми януари, около 17:00 ч., жена, която се е прибирала от пазар, е намерила на улица “Сливница” в Мездра проснатото на асфалта безжизнено тяло на 8-годишно момче. Разпознала внука на лидера на партия “Рома” Тома Томов, който живее на съседната улица, тя веднага изтичала да съобщи на близките. Борислав Томов - бащата на момчето - се качил заедно с медиците в пристигналата линейка. В мездренската болница е начуил, че синът му няма никакви жизнени функции и е починал поне половин час преди да бъде открит.

Жестоко убийство на българка потресе Германия

31-годишна българка е била жестоко убита в Германия. Изгореното й тяло е намерено в Охтендунг, Майен – Кобленц, съобщава 24 часа....

Полицаи веднага започват разследване и установяват, че загиналото момче е било изнесено от дома на Димитър Й., известен в Мездра като Митко Бирата. Там второкласникът Томи Бориславов отишъл да си играе със сина му, с когото били връстници и съученици. Докато момчетата се забавлявали в къщата и на двора, съседи чули гръм. Според някои от свидетелите, които по-късно били разпитани от разследващите, това приличало на взривена пиратка, според други било изстрел от огнестрелно оръжие. Първоначално от полицията във Враца бе съобщено, че 8-годишният Тома е загинал след игра с пиратки. При огледа в къщата на Митко Бирата и след аутопсията на момчето става ясно, че то е издъхнало, след като връстникът му е стрелял с ловната пушка на бащата. На врата на Томи имало голяма рана, която довела до смъртта му. Според Олга Томова - баба на нелепо загиналото дете - малкият Томи бил намерен по слипове и без маратонки. От полицията не са потвърдили тази версия, но шефът на ОДМВР - Враца Янко Янколов призна, че когато отишли на мездренската улица “Сливница”, детето вече било вдигнато от медиците и затова самият труг не е бил огледан на място. Кой го е изнесъл на улицата, тепърва ще се разследва.

На брифинг окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков съобщи, че според воденото под надзора на Софийската апелативна прокуратура разследване версията за загиналото в Мездра 8-годишно момче да е било убито по невнимание с огнестрелно оръжие е най-вероятна. При оглед на имота, обитаван от Димитър Й., са били открити ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани и били съхранявани в мазето на къщата. В джоб на яке била открита кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка имало няколко кутии с ловни патрони. Първоначално Митко Бирата бе задържан в ареста за денонощие заради това, че не е съхранявал огнестрелните оръжия по надлежния ред. Впоследствие със заповед на прокуратурата арестът на мъжа бе удължен с още 72 часа, докато се води разследването.

Назначени са няколко експертизи по случая, а всички свидетели на инцидента са били разпитани, казаха от апелативната прокуратура. Оттам по-късно съобщиха, че се води разследване за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси. На протеста в неделя Тома Томов заяви още, че близките му нямат упрек към работата на следствените органи и прокурорите, но имат няколко въпроса. Например защо не са претърсени останалите сгради, а само домът на обвиняемия и защо не са снети обяснения от съпругата му, която твърди, че не знае български, а живее в България от 30 години. “Имаме сериозни основания да смятаме, че тя участва в престъплението и се учудваме защо и тя не е задържана”, каза ромският лидер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com