Най-много откази за СРС по случаи с възможна престъпна група

3834
Най-много откази за СРС по случаи с възможна престъпна група
Снимка: БГНЕС

Общо исканията за ползване на СРС в структурите на МВР през първите шест месеца на 2015 година са 1096, отказите – 131. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова разрешение на специални разузнавателни средства, предаде Агенция „Фокус”.

Тя обясни, че за 2014 година исканията са 1265, а отказите 21. Бъчварова уточни, че не се включват исканията и отказите, които е направила ГДБОП. „Причините за откази са различни за всеки случай”, увери вицепремиерът и изтъкна като най-честа причина липса на достатъчно данни за престъпления по чл. 321 от НК - за организиране и ръководство на престъпна група. Другите основни причини за отказ са: образувано досъдебно производство, където заявител може да бъде само Прокуратурата; липса на данни за умишлено престъпление и недостатъчно аргументи или неправилно изписване. „В МВР вече има изготвен правилник за прилагане на специални разузнавателни средства, съгласуван с Прокуратурата и Бюрото за контрол на СРС-тата”, поясни вицепремиерът.

Ген. Миланов: НСО не ползва СРС-та

НСО не прилага специални разузнавателни средства. Това каза генерал Румен Миланов, бивш директор на БОРКОР в във връзка с приетия Закон...

Румяна Бъчварова информира, че непрекъснато се провеждат обучения на служители с цел повишаване на компетентността при искане и прилагане на СРС. „Към 2015 година общия брой държавни служители, които имат правомощия по чл. 13, ал. 1, т.1 от Закона за специалните разузнавателни средства, възлиза на 4300 души. Планирахме и започнахме поетапно обучение на всички служители в рамките на настоящата година в Академията на МВР”, уточни Бъчварова и добави, че е завършило обучението на ръководния състав като по думите й неговите контролни функции са от определящо значение за законосъобразното използване на СРС. „До настоящия момент през обучение са преминали общо 75 директори и зам.-директори на Главни областни дирекции, както и 33-ма ръководители на териториални дирекции и самостоятелни териториални отдели на ДАНС”, каза още Румяна Бъчварова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com