Николай Русинов–Чеци остава в ареста

6983
Николай Русинов–Чеци остава в ареста

Софийски градски съд (СГС) отказа да пусне от ареста Николай Русинов – Чеци, който е единственият обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

Чеци, който бе задържан в края на април и оттогава е в ареста, е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Според съда обаче има опасност той да се укрие и да извърши престъпление, ако е с по-лека мярка. Магистратите посочиха, че към момента не може да се обсъжда наличие на обосновано предположение, тъй като делото е в съда и е насрочена дата, на която то да тръгне - за края на януари 2013 година. Магистратите посочиха, че преценка се прави само въз основа на обвинението, което е тежко и с висока степен на обществена опасност. Задържането му пък е в границите на разумния срок.

Чеци може да обжалва решението на СГС в 7-дневен срок пред по-горната инстанция Софийски апелативен съд (САС), уточни БГНЕС.

Прокуратурата вече внесе в съда обвинителния акт срещу Николай Русинов. Той е обвинен за това, че на 09.07.2011 г., в София, в парк "Борисова градина", в съучастие като извършител с неустановени по делото лица, умишлено е умъртвил Яна Кръстева. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост. Материалите от разследването за неустановените и неиздирени съучастници на Николай Русинов, са отделени в друго дело. Издирването им продължава.

Русинов беше задържан на 27 април 2012 г. и му бяха повдигнати обвинения за убийството на Яна. На 8 май Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение на СГС остави Чеци в ареста. На 9 август 2012 г. САС също го остави в ареста. Съдиите отмениха гаранцията от 15 000 лева, която му беше наложила СГС. На практика Чеци изобщо не е напускал ареста след задържането му.

Яна Кръстева беше открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли 2011 г. Тя е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион "Българска армия" предната нощ. Полицията тогава задържа Пламен Трифонов, заподозрян в съучастие за убийството.
По тялото на Яна, включително в областта на половите органи и краката имало косми с неговото ДНК. Съдът прецени, че заподозреният трябва да остане в ареста, но по-късно беше пуснат на свобода. Експертизата установи, че младата жена е починала от задушаване.

Редактор: Е. Гигова

СГС ще гледа мярката на Николай Русинов

СГС ще разгледа искането за изменение на мярката за неотклонение на Николай Русинов – Чеци - единствения засега обвинен в убийств...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com