По какво си приличат отравянията на Навални и Скрипал?

3513
По какво си приличат отравянията на Навални и Скрипал?
Снимка: Getty Images/Guliver

Отравянето на Алексей Навални прилича на покушението срещу Емилиян Гебрев и Сергей Скрипал, за които са заподозрени руските специални служби, смята разследващият журналист Христо Грозев от сайта „Bellingcat“.

Преди дни германското издание „Der Spiegel“ и сайтът за разследваща журналистика „Bellingcat“ съобщиха, че отравянето на руския опозиционер Алексей Навални напомня случая с българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Общо петима руснаци учасвали в отравянето на Сергей Скрипал

Общо петима руснаци са участвали в операцията по отравянето на Сергей Скрипал. Това твърди вестник Daily Mail, цитиран от БГНЕС. Издани...

Вчера от берлинската университетска болница коментираха евентуална "българска следа" в случая "Навални" за спекулация.

И въпреки това, има ли прилики между Скрипал и руския блогър?

През 2015 г. Гебрев е бил отровен два пъти, изпадна в кома, но оживя. Българските власти обвиниха трима руски граждани в опит за отравяне, а медиите предположиха, че възможната причина за покушението е доставяното от него оръжие за Грузия и Украйна.

Във връзка с тези твърдения „Дойче веле“ публикува интервю с Христо Грозев от „Bellingcat“, който направи паралел и с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. във Великобритания.

Според Грозев, в случаите с Гебрев и Навални има две прилики. Първата е клиничната картина на симптомите. И в двата случая малко след контакт с отровното вещество е имало болки, предшестващи изпадането в кома. Симптомите на комата също си приличат: тя е съпроводена от ниска температура. И при двата случая симптомите на кома се намаляват с атропин.

Великобритания: Путин има "основна" вина за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му

"Владимир Путин има „основна” вина за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му." Това заяви британският мини...

Втората прилика са непосредствените следи. Това не са просто инхибитори, както съобщиха германските лекари, а тяхна подгрупа – органофосфати. При тях може да бъде установена връзка с някои видове пестициди.

Според данните на финландска лаборатория, която прави анализите на Гебрев през 2015 г., следите в кръвта и урината на Гебрев са „трудноопределими и спадащи към групата на органофосфатите, които са им били непознати преди и които приличат на определен пестицин, но не са такива“. По информация на разследващите журналисти, в случая с Навални има сходно описание на следите. Грозев твърди, че, доколкото му е известно, германските лекари са инициирали контакт с българските си колеги в клиниката, в която е лекуван Гебрев.

Разбира се, има и една разлика в двата случая: при Гебрев е имало период на халюцинации, който е продължил няколко часа. Според разказите му, това е било като кошмар – картини с големи насекоми и цветен калейдоскоп. Не е ясно дали подобно нещо се е случило и с Навални, тъй като той бързо изпадна в кома.

Що се отнася до начина, по който е бил отровен Гебрев, следователите в България са проверили различни хипотези, включително храната и напитките и в момента са склонни да приемат, че отровата е била нанесена върху бравата на вратата на автомобила му в гаража и че това е направено привечер от служител на ГРУ (военното разузнаване на Русия). Може да се предположи, че ако подобно вещество е използвано и в случая с Навални, отровата може да не е проникнала през чая, а чрез контакт с кожата.

Проблемът е, че Германия се разследва това, тъй като престъплението не е извършено на нейна територия. Със случая трябва да се занимаят руските власти.

Германската клиника обяви, че Алексей Навални е бил отровен

От германската клиника "Шарите", в която е настанен руският опозиционен лидер Алексей Навални съобщиха, че резултатите от клиничните из...

Отровата по дръжката на вратата напомня на случая със Сергей Скирпал, още повече, че и там става въпрос за участие на офицери от ГРУ, което едва ли е случайност.

Един от високопоставените офицери Денис С., който е пътувал под фалшиво име, е бил в Лондон по време на отравянето на Скрипал. В случая с Гебрев лицето му е запечатано на видеозапис от гаража, където е бил автомобилът. И това е основната прилика. Освен това и в двата случая става въпрос за нервнопаралитично вещество от групата на органофосфатите. Експертите, проучвали данните, към онзи момент не са знаели за „Новичок“ и неговия състав. Затова се допуска, че Гебрев може също да е бил отровен с „Новичок“, но сега вече е трудно да се направи повторно изследване.

Въпреки, че е установена причастността на осем служителни на ГРУ, за които се предполага, че имат отношение към отравянето на Гебрев, в началото на януари тази година са повдигнати задочни обвинения само срещу трима. Според Грозев, причината за това е в наличието (или липсата) на достатъчно доказателства за наказателно преследване.

„Смятам, че на България ѝ беше необходима немалко смелост да обвини трима служители на ГРУ, отчитайки факта, че един от тях е действаш руски дипломат“, подчертава разследващият журналист.

Грозев заявява, че няма никакви съмнения, че човекът, пътувал във Великобритания и в България преди отравянето на Скрипал и Гебрев е служител на ГРУ, като в подкрепа на това има и различни доказателства. Най-убедителното от тях са данните в телефона му. Той е прекарвал работното си време в основната сграда на ГРУ в Москва. Завършил е дипломатическата академия на ГРУ и по-голямата част от телефонните му контакти са със служители на ГРУ, включително с началника му.

Politico: Кой се опита да убие Алексей Навални?

Списъкът на заподозрените, които желаят Алексей Навални да "боледува", е дълъг. Руският опозиционен лидер и антикорупционен кръстоносец...

* Информация: БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари