Проверката срещу Румен Петков е прекратена, Цацаров се заяжда с бившия вътрешен министър

11654
Проверката срещу Румен Петков е прекратена, Цацаров се заяжда с бившия вътрешен министър
Снимка: БГНЕС

Преписката в СРП, по която бе разпитан Румен Петков е прекратена и има отказ за образуване на наказателно производство. Това каза на специална пресконференция заместник–главният прокурор Борислав Сарафов, предаде БГНЕС.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък отказа да коментира изявленията на бившия вътрешен министър Румен Петков като посочи, че "нито мога, нито искам да повтарям или имам речника, поведението и начина на мислене на гражданина Румен Петков".

След като бе в СДВР Румен Петков бе цитиран да казва, че прокуратурата трябва да докаже, че не е джобно ножче на Пеевски. Днес главният прокурор каза в кръга на шегата, че данните по проверката, която днес представиха за огнестрелно оръжие показват, че "хората с такъв тип мислене, т.е. мислене джобно ножче и асоциации, колкото и оригинални да им се струват на самите тях, са останали твърде назад във времето и събитията". "Днес, струва ми, се не се ползват джобни ножчета, ако някой си ги ползва си е негов проблем, поне ловни карабини се ползват днес", каза той все в този дух. Цацаров добави, че монетата има и друга страна и тя е - призованият гражданин, който и да е той, не може да бъде подложен на "целево осветяване на явяването му от страна на медиите и от това да се правят внушения за виновност в каквото и да е особено в сегашната предизборна обстановка ". Този, който е съобщил не е нито прокурор, нито служител на прокуратурата и тя не дължи такъв отговор.

Той подчерта внимателния прочит на законовия текст и целия ЗМВР, действащ в момента, показва, че липсва каквато и да е разпоредба, която да въвежда изключение "лично за гражданина Румен Петков". Той обясни, че по проверка, водена от прокуратурата в Северна България, са постъпили данни за други престъпления. Прокуратурата в Северна България продължава разследването със съвсем друг предмет. Постъпилите данни са били отделени в преписка, която е била изпратена по компетентност на СРП. Тези материали са за купуване на гласове. Те не са свързани с подозрения или обвинения отнасящите се до самия Румен Петков. Тя е възложила проверка на СДВР. "Гражданинът Петков е бил призован по тази преписка в хода на проверката като лице, което е било поканено да дава обяснения за определени факти, но категорично несвързани с каквито и да е подозрения за негова престъпна дейност, а са възприети от него факти и обстоятелства", каза Сотир Цацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com