Редица институции ще спират разпространението на опасен наркотик у нас

1302
Редица институции ще спират разпространението на опасен наркотик у нас
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков обяви създаване на нов координационен механизъм, за да се ограничи вносът и разпространението на опасен наркотик, който вече предизвиква смъртни случаи в България.

Става въпрос за фентанил, който от няколко години се разпространява масово в САЩ, а после и в Европа. Това е синтетичен аналог на хероина. Дрога, примесена с фентанил, е отнела живота на наркозависими във Варна. По неофициална информация от два центъра за лечение на зависимости - само за седмица в града са починали 10 души след употреба на този наркотик.

САЩ: Борбата срещу свръхдозите наркотици се нуждае от глобален план

Борбата с фентанила - смъртоносен опиоид, който е убил десетки хиляди американци, изисква глобална стратегия, подобна на тази, предприе...

ОЩЕ: Дрога, примесена с фентанил, отнема живота на десетки наркозависими

Държавата ще бори разпространението на фентанил

"Има една тема, по която не говорим, не обсъждаме достатъчно и може би не работим достатъчно – вноса и разпространението на наркотици. Темата е важна, болезнена, засяга изключително много хора и за съжаление, през последните години особен успех в борбата срещу разпространението на наркотици не можем да отбележим", каза премиерът в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

Той посочи, че конкретният синтетичен наркотик е 100 пъти по-активен от хероина и се разпространява чрез смесване с друг наркотик. Вече се е разпространил в България, отбеляза Денков.

Изключително опасна нова дрога е засечена в България

Нов вид наркотик се е появил на българския пазар. Дрогата е изключително опасна и може да убива само с едно вдишване, предупреждават от...

"От тази седмица създаваме нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вносът, организираната престъпност и разпространението на наркотиците, така че да опитаме да се преборим с този огромен проблем на нивата, които виждаме в България. Фокусът ще е върху големите вносители и разпространители. Идеята на механизма е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции и няма специален фокус върху тази дейност", обясни той.

Основните задачи ще са под ръководството на МВР, ще бъдат включени и други служби – Агенция „Митници“, ДАНС, Националната следствена служба, МОН, Министерство на здравеопазването. Ще се включи и Министерство на електронното управление, защото голяма част от този пазар се реализира през онлайн търговията. "Ще поканим и Националното сдружение на общините", каза Денков.

Хвалби за МВР

Отделно, той похвали МВР за това, че през последния месец почти всеки ден излиза информация за успешно проведени акции по отношение на миграцията и борбата с организираната престъпност. "Само за последното денонощие са били спрени 805 човека, които са искали да преминат през границата ни с Турция. Около 105 човека са били задържани на територията на страната. Поздравявам Министерството на вътрешните работи", каза премиерът.

ОЩЕ: Бивш ректор на Академията на МВР за хеликоптера, хвърлил наркотик в Турция: Не си струва риска

Хеликоптер, идващ от България, изхвърлил над 100 кг наркотици в Турция

Над 100 килограма наркотици са изхвърлени в Турция от хеликоптер, идващ от България. Заловени са трима заподозрени, съобщи турският сай...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com