Софтуерът виновен за предварителното обявяване на акцията на ДАНС в Пазарджик

17550
Софтуерът виновен за предварителното обявяване на акцията на ДАНС в Пазарджик
Снимка: БГНЕС

"Грешка в деловодния софтуер" на Окръжния съд в Пазарджик е причината за изтичане на информация за акцията на прокуратурата и ДАНС в ромския квартал "Изток" в Пазарджик, при която бяха арестувани имамът Ахмед Муса Ахмед и шестима негови сподвижници. Това е установила проверката на съда, съобщиха от пресцентъра му. Проверяващите твърдят, че грешката е в системата, а не човешка.

Става дума за публикуваното разрешение за изземване на данни от електронни пощи на Ахмед Муса Ахмед и още няколко души във връзка с ново разследване срещу тях. На практика в акта на съда бе описана готвената за по-късна дата операция. Тъй като информацията се появи на страниците на в "24 часа", ДАНС форсира операцията още на другата сутрин, въпреки че тя била планирана за първата десетдневка на декември.

От съобщението на съда става ясно, че деловодната система не ограничавала автоматично публикуването на решения по този тип дела. Това се правело допълнително, пишат от съда, без да дадат подробности как.

"Проведени са разговори със създателите на софтуера, при които същите предвидиха в следващата версия на програмния продукт за всички дела, неподлежащи на публично оповестяване, активирането на защита да е по подразбиране от самата програма. Това ще предотврати възможността намесата на субективния фактор да доведе до изтичане на информация с ограничен достъп", пише в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com